4.12.21

Οι ΗΠΑ απαντούν στην Άγκυρα: «Η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της»



 Η Ουάσινγκτον στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα να μην εμποδίσει τις εργασίες της ExxonMobil

Σε σχετική ερώτηση που αφορούσε τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου αλλά και των ίδιιων των ΗΠΑ, με αφορμή την παραχώρηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της ExxonMobil και της εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ το State Department απάντησε πως η Κύρπος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους πόρους εντός της δικής της ΑΟΖ.

Τελικά, οι ΗΠΑ για να απαντήσουν σαφώς σε τουρκικές προκλήσεις, χρειάζεται να απειληθούν οι ίδιες ή να θιχτούν τα συμφέροντά τους.

«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει» απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ερώτηση ελληνικών ΜΜΕ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της».

Πάντως, οι ΗΠΑ αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν επιθετική γλώσσα κατά της Τουρκίας, δεν θέλουν να «τραβήξουν το σχοινί» απλά λένε στην Άγκυρα να μην το κάνει.

Είναι σαφές ότι προσπαθούν να την τοποθετήσουν εκεί που πρέπει με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για τις μεταξύ τους σχέσεις.

Η ΕxxonMobil δεν είναι απλώς μία πετρελαϊκή εταιρεία κολοσσός. Είναι το «μακρύ χέρι» των ΗΠΑ και η προβολή των Αμερικανών στο ενεργειακό επίπεδο.

Πρόκειται για την απόγονο εταιρεία της Standard Oil, των Ροκφέλερ.

Υπενθυμίζεται ότι σε υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο καθώς όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το λεγόμενο «ΥΠΕΞ» σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι «παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις μας, είναι ξεκάθαρο ότι συνεχίζει (η ΚΔ) να σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τ/κ».

Αναφέρει επίσης ότι «θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά αυτής της απόπειρας, η οποία παραβιάζει μαζί με τα δικαιώματα του τ/κ λαού, και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

Επαναλαμβάνει ότι ισχύει η πρόταση που η τ/κ πλευρά είχε κάνει στις 19 Ιουλίου 2019 για μια «περιεκτική συνεργασία» αλλά και η πρόταση της Τουρκίας για μια διάσκεψη στην ανατολική Μεσόγειο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Υποστηρίζει ότι «ο μόνος υπεύθυνος για την αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι η ε/κ πλευρά» και καταλήγει αναφέροντας ότι εάν συνεχιστούν τα βήματα (από τους Ε/κ) «μαζί με τη Τουρκική Δημοκρατία, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας».

Στην ίδια γραμμή ήταν και η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών MFA δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Ταντζιού Μπιλγκίτς με την οποία απαντά σε αναφορές στα ΜΜΕ όσον αφορά την αδειοδότηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία της ExxonMobil – Qatar Petroleum Consortium για διεξαγωγή εξορύξεων στο τεμάχιο 5 όπως αναφέρει ο κυπριακός Φιλελεύθερος.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Οι αναφορές στα ΜΜΕ ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει άδεια για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία της ExxonMobil – Qatar Petroleum, στο ούτω καλούμενο τεμάχιο 5, που έχει μονομερώς ανακηρύξει, παραβλέποντας τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων, καταδεικνύει για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα ποια είναι η πλευρά που προκαλεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Μέρος του εν λόγω αδειοδοτημένου τεμαχίου παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, αυτό το μονομερές βήμα παραβλέπει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες στο νησί.

»Με τα δεδομένα ως έχουν, η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμιά ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εμπλακεί σε μη εξουσιοδοτημένες ερευνητικές δραστηριότητες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τη θαλάσσια δικαιοδοσία της και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και αυτά της τδβκ».

https://www.defencenet.gr/