26.12.21

Κιλιτσντάρογλου: Η Τουρκία το καλοκαίρι θα πεινάσει

 


Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι η χώρα θα βιώσει επισιτιστική κρίση το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έκανε τα σχόλια στις 23 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Ένωση Αγροτών στη νότια επαρχία των Αδάνων.

«Οι αγρότες δεν μπορούν να φυτέψουν τίποτα.

»θα υποστούν απώλεια ούτως ή άλλως αν το κάνουν.

»Όταν μιλούσα με μια ομάδα αγροτών τις προάλλες, μου είπαν, “μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίπασμα μόνο για το 20% των αγροκτημάτων”.

»Το λίπασμα είναι πολύ ακριβό. οι άνθρωποι δεν μπορούν να το αγοράσουν και δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τα αγροκτήματά τους.

»Το ερχόμενο καλοκαίρι, όλοι θα ζήσουμε μια επισιτιστική κρίση», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση δεν το γνωρίζει αυτό.

»Κάνω μια προειδοποίηση σε κάθε μέρος που πηγαίνω.

»Εάν η Τουρκία βιώσει μια επισιτιστική κρίση, μπορεί να εμφανιστούν πολύ πιο δραματικά αποτελέσματα, δηλαδή ακόμα κι αν έχετε χρήματα, μπορεί να μην βρείτε κάποια από τα τρόφιμα.

»Πρέπει να ληφθούν τα μέτρα προφύλαξης σήμερα για αυτό», είπε.

Ο Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε επίσης ότι οι νέοι μεταναστεύουν από τις αγροτικές περιοχές της Τουρκίας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τον αγροτικό τομέα.

«Οι αγροτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί.

»Ποιος θα παράγει; Είναι μόνο οι παλιοί που έχουν μείνει σε χωριά.

»Η νεολαία χρειάζεται να δουλέψει, να παράγει. Και πρέπει να ληφθούν μέτρα για αυτό», είπε.

Η Τουρκία είναι πλούσια σε εύφορη γη, αλλά η γεωργική της βιομηχανία βρίσκεται σε απότομη πτώση, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας των κυβερνητικών πολιτικών, του αυξανόμενου κόστους και της χαμηλής κρατικής στήριξης.

Οι επιπτώσεις της ξηρασίας και το αυξανόμενο κόστος, ειδικά με την πρόσφατη κατάρρευση της λίρας, φαίνονται περισσότερο από ποτέ στον αγροτικό τομέα.

https://www.tribune.gr/

Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη