17.12.21

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ - Σπεύδουν ερευνητικά σκάφη



 Ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις στο Καστελόριζο την Δευτέρα

ΗΚυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται για μια πολύ πιθανή ένταση την ερχόμενη εβδομάδα καθώς σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα μπουν μπροστά τα τρυπάνια της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταπόσταγμα έχει τεθεί σε επιφυλακή όλη η ναυτική δύναμη της Κύπρου προκειμένου σε συνεργασία με συμμαχικές χώρες να υπάρξει αν παραστεί ανάγκη συντονισμένη απάντηση σε τουρκικές προκλήσεις.

Όπως αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα με βάση καλά πληροφορημένες πηγές, στην Κυπριακή ΑΟΖ κατευθύνεται και το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo.

Για την ασφαλή μάλιστα προσέγγισή του στη Μεγαλόνησο έχει επιλεγεί διαδρομή μακριά από τις περιοχές που περιπολούν τουρκικές φρεγάτες. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί κάποια NAVTEX από την Κύπρο για δέσμευση περιοχής για το συγκεκριμένο σκάφος ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει την τελευταία στιγμή προκειμένου αυτό να γίνει την στιγμή που το σκάφος θα είναι ήδη στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Ρότα προς την Μεγαλόνησο όμως έχει χαράξει και ένα ακόμα ερευνητικό, το Odin Finder, για το οποίο ωστόσο η Λευκωσία έχει ήδη δεσμεύσει περιοχή ανατολικά της εκείνης που θα πάνε τα πλωτά γεωτρύπανα της ExxoMobil. Η δέσμευση της περιοχής είναι σε ισχύ από σήμερα μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του 2022. Το αντικείμενο σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλομένους έχει να κάνει με γεωλογικές μελέτες.


Στην περιοχή θα προσεγγίσει τις επόμενες ημέρες όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το Πενταπόσταγμα και το αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν μαζί με την ομάδα μάχης του 6ου στόλου των ΗΠΑ που το συνοδεύει.Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το συγκεκριμένο σκάφος είχε παρενοχληθεί από τουρκικά πολεμικά πλοία το 2013 όταν διενεργούσε μετρήσεις στον βυθό έξω από την Πάφο για την τοποθέτηση οπτικών ινών.

Για παν ενδεχόμενο και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μεταφέρουν μονάδες προς την περιοχή του Καστελορίζου καθώς την Δευτέρα με το πρόσχημα αεροναυτική άσκησης έχει ήδη δεσμευτεί μια περιοχή γύρω από το ακριτικό νησί.



https://www.pentapostagma.gr/