2.12.21

Αγγλικές βάσεις, κατάλοιπα της αποικιοκρατίας, Μπαρμπέϊντος, Άγιος Μαυρίκιος, Κύπρος κ.ά.

 

Οφειλές δις, των Άγγλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία από το1965.

Σήμερα δεν θα γράψω, αλλά θα αντιγράψω μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα και από δικά μου σχετικά άρθρα, αλλά και από φίλων αρθρογράφων  με πρόσθετες πληροφορίες και σχόλια, σχετικά με τον επαίσχυντο ρόλο των δόλιων Βρετανών κατά της Κύπρου, παραβλέποντας τις πράξεις και μαύρες ημέρες τους, κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 55-59, που είναι τοις πάσι γνωστά και όπως η αμείλικτος ιστορία κατέγραψε ανεξίτηλα.

Αντώνης Αντωνάς,

Πάνω στον Όλυμπο ( Χιονίστρα Τρόοδους) βρίσκονται (και όχι μόνο)  οι εγκαταστάσεις ραντάρ των Βρετανών , που έχουν δημιουργηθεί με βάση τη συνθήκη εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ραντάρ αυτό, με τους χαρακτηριστικούς θόλους, είναι ο ψηλότερος σταθμός της RAF σ' ολόκληρο τον κόσμο, θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα ραντάρ στον κόσμο και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟ. *Το διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αποφάνθηκε ότι η διαδικασία τερματισμού της αποικιοκρατίας του Μαυρικίου δεν ολοκληρώθηκε νόμιμα με την ανεξαρτησία της χώρα το 1968, αφού μέρος της (το Αρχιπέλαγος Τσάγκος ) ενσωματώθηκε παράνομα με διαχωρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο ως νέα αποικία. Ως εκ τούτου, ζήτησε από  το Ηνωμένο Βασίλειο όπως αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν. Το διεθνές σώμα εξέφρασε τέλος την θέση ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη για να ολοκληρωθεί ο τερματισμός της αποικιοκρατίας του Μαυρικίου.

Παρ’ ότι μη δεσμευτική, η σημασία της γνωμοδότησης για την Κύπρο έχει τεράστια σημασία.  Ειδικότερα για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.  Το οποίο καθεστώς, αν και με διαφορές σε σχέση με αυτό του Μαυρίκιου,  διαμορφώθηκε με την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου και με την υπογραφή της  Συνθήκης Εγκαθίδρυσης. Παρόλα αυτά η γνωμοδότηση μας δίδει την ευκαιρία να ξαναβάλουμε στο τραπέζι την συζήτηση για την νομιμότητα της παρουσίας των βρετανικών βάσεων στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απαιτήσουμε νομικά την καταβολή των εκατοντάδων εκατομμύριων οφειλών τους... 

To μικρό  Μπαρμπέιντος αποτόλμησε χωρίς δέσμευση για Αγγλικές βάσεις και κατασκοπευτκούς σταθμούς και εμείς στη Ελληνική Κύπρο συνεχίζουμε, να «φιλοξενούμε» μετά τις επαίσχυντες συμφωνίες Ζ.Λ., τους αποικιοκράτες ως κράτος εν κράτει για  να μας υπονομεύουν και να είναι συναυτουργοί και συνένοχοι με τους βαρβάρους τούρκους εισβολείς ….

Το Μπαρμπέιντος «κάνει έξωση» στη βασίλισσα Ελισάβετ - Φόβοι για «ντόμινο» στη βρετανική μοναρχία

Tο νησί Μπαρμπέιντος έγινε δημοκρατία

 

Το νησί Μπαρμπέιντος πρώην βρετανική αποικία δεν θα έχει πλέον τη βασίλισσα Ελισάβετ ως αρχηγό κράτους, καθώς αποφάσισε να σπάσει τους τελευταίους αποικιοκρατικούς  δεσμούς τους με τo Λονδίνο.

 

 Μετά το Μπαρμπέιντος, που θα γίνει δημοκρατία, ορισμένοι ειδικοί περιμένουν να δουν και άλλα «βασίλεια» τους να ακολουθούν το παράδειγμα αυτού του νησιού της Καραϊβικής και να ανεξαρτητοποιούνται από το βρετανικό στέμμα. Είναι άραγε μια τάση που «αναπόφευκτα θα συνεχιστεί»; 

 

Ποιός ήταν ο ρόλος των Αγγλων και του ECHELON

 

Ο ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ECHELON TOY ΣΥΜΦΩΝΟΥ UKUSA, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ BΡΙΣΚΕΤΑΙ, ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΤΡΟΟΔΟΥΣ ΤΗΝ ΧΙΟΝΙΣΤΡΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ …ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΒΑΣΗ……ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΠΑΡΑΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΖΥΡΙΧΗΣ-ΛΟΝΔΙΝΟΥ... 

Μάλιστα, στην Ανατολική βάση, στον Σταθμό Αγίου Νικολάου στη Δεκέλεια, αλλά και στο Ακρωτήρι,, λειτουργεί ένα από τα «σημεία ακρόασης» του δικτύου πληροφοριών του Συμφώνου UKUSA, γνωστού και ως Echelon, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «Σταθμός Υποκλοπής» με βεληνεκές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εγκατάσταση αυτή παρακολουθεί όλες τις τηλεπικοινωνίες όχι μόνον στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη Κεντρική Ασία. Οι καταγραφές της εκπέμπονται μέσω δορυφόρου στην Αγγλία και στη συνέχεια μεταφέρονται στον κεντρικό σταθμό του συστήματος ECHELON στις ΗΠΑ. Είναι εξοπλισμένες με τα πλέον προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπών), κυρίως στο Τρόοδος (Χιονίστρα).



Οι περιοχές (που είναι διάσπαρτες), «κυρίαρχων Βάσεων» στην Κύπρο είναι μέρος ενός δικτύου στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ, σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και σε ξένες χώρες με γεωγραφική θέση στρατηγικής σημασίας. Άλλες τέτοιες βάσεις βρίσκονται για παράδειγμα στο Γιβραλτάρ και στα νησιά Φώκλαντ.

Και αποκαλύπτω ξανά ότι κατά την διάρκεια της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής, οι δόλιοι Άγγλοι πρόσφεραν αφειδώς κάθε πληροφορία και διευκόλυνση στους βαρβάρους μέσω του σταθμού ECHELON του Τρόοδους…. Κατηύθυναν τα τουρκικά αεροπλάνα στους στρατιωτικούς στόχους της Ε.Φ και παρέμβαλλαν παράσιτα στους παμπάλαιους ασυρμάτους της Εθνοφρουράς. Τυατόχρονα δεν επέτρεψαν στην Ε.Φ., να αποστείλει ενισχύσεις στην πολιορκημένη Αμμόχωστο ή αλλόυ,  μέσω της μοναδικής διόδου  της βάσης της Δεκέλειας, ενώ αντίθετα στους εισβολείς επετράπη η διέλευση μέσω της Ανατολικής προαστιακής Αγγλικής βάσης *Αγίου Νικολάου. Και εάλω η Αμμόχωστος. *Αναμεταδότης σταθμός.

 *Σημεία ακρόασης» του δικτύου πληροφοριών του Συμφώνου UKUSA, γνωστού και ως Echelon, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «Σταθμός Υποκλοπής» με βεληνεκές σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ποιός ήταν ο ρόλος των Αγγλων και του ECHELON

 

http://koukfamily.blogspot.com › ec...

Όταν η μοναδική βοήθεια (21 προς 22 Ιουλίου 74) προς Κύπρο, «Επιχείρηση ΝΙΚΗ» της ηρωϊκής αποστολής αυτοκτονίας της Α ΜΚ βρισκόταν σε εξέλιξη ΑΥΤΟΙ υπέκλεψαν το απόρρητο σήμα ότι έρχονται 15 πορτοκάλια (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΡΑΤΛΑΣ) …. το οποίο αποκωδικοποίησαν …. και αμέσως αναμετάδωσαν εν είδη διεθνών ειδήσεως ότι….* «Εντός ολίγου θα προσγειωθούν Τουρκικά μεταγωγικά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας…». Παράλληλα με παρεμβολές καθυστέρησαν το σήμα ΓΕΕΦ προς δυνάμεις εθνοφρουράς αεροδρομίου ότι τα αεροπλάνα ήταν ΕΛΛΗΝΙΚΑ και έγινε το γνωστό μοιραίο λάθος…. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ αεροπλάνα να θεωρηθούν τουρκικά και να βληθούν από φίλια πυρά… Σημειώνεται ότι και στο αεροδρόμιο Λευκωσίας διατηρούσαν μικρή κατασκοπευτική βάση και παρακολουθούσαν κάθε κίνηση της Ε.Φ. Μάλιστα κατά την αποτυχημένη προσπάθεια των Τούρκων εισβολέων να καταλάβουν το αεροδρόμιο επίγεια καθοδηγούσαν τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες όμως τα μούτρα τους έσπασαν λόγω της ηρωϊκής αντίστασης των μαχητών Ελλήνων….

Ορθώς ο τ. αριστερός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι «Οι Αγγγλικές βάσεις στη Κύπρο είναι μια αποικιοκρατική κηλίδα αίματος», αλλά δυστυχώς, ούτε αυτός, ούτε και κανείς άλλος Πρόεδρος δεν μπόρεσαν ποτέ, να αγγίξουν τα κατάλοιπα της αποικιοκρατίας, όπως επίσης ποτέ δεν μπόρεσαν να εισπράξουν από τους Άγγλους τα οφειλόμενα ενοίκια και τις αποζημιώσεις για τις διευκολύνσεις, που τους παρέχει αφειδώς η Κυπριακή Δημoκρατία και που αποτιμώνται σε δις …

Η νομιμότητα των βάσεων στην Κύπρο έχει αμφισβητηθεί νομικά, ως προσβολή του jus cogens, δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αυτοδιάθεση και ακεραιότητα των εδαφών της. ΦΕΥ…..!!!!!

Σημ.* Ο αντισμήναρχος Φίλιππος Κόλλιας που βρισκόταν στο αεροδρόμιο, επιβεβαιώνει ότι …στους ασυρμάτους άκουγαν πληροφορίες ,πως εκείνες τις ώρες έρχονταν Τούρκοι, για να κάνουν αεραπόβαση στο αεροδρόμιο και να το καταλάβουν……

1974. Και οι δόλιοι Άγγλοι ειρηνευτές του ΟΗΕ στη Κύπρο….; Εκτελούσαν χρέη τροχονόμων και καθοδηγητών στα εκατοντάδες τουρκικά τανκς, για να μην υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση και για να βρίσκουν εύκολα τον …δρόμο τους και καταπλακώνουν Κύπριους αμάχους….. και ισοπεδώνουν χωριά ….(Ίδε; Η προδοσία των ΟΗΕδων στη Κύπρο. Προδοσία κατά γυναικών και παιδιών. – Η προδοσία των ΟΗΕδων στη Κύπρο, ειδικά των Άγγλων…..)

ΑΥΤΟΙ είναι οι δόλιοι σύμμαχοι μας, οι συνένοχοι των Τούρκων, που ακόμη μέχρι και σήμερα χαϊδεύουν την εκδιδομένη παλλακίδα τους Τουρκία, που πάντα τους πρόδιδε σε αντίθεση με την πιστή τους σύμμαχο Ελλάδα και υποσκάπτουν οι επιδοξοι ολετήρες τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. … Α.Α.

Ο πρόστυχος ρόλος των Άγγλων στην Πενταμερή

Το άχτι του Alan Duncan, τo Foreign Office, ο Stephen Lillie και η νέα πενταμερής. Γράφει η Φανούλα Αργυρού.

Στις 19 Απριλίου 2021 με ανταπόκρισή μου από το Ράδιο Πρώτο πρόβαλα τις αναφορές του Sir Alan Duncan για την Κύπρο, στο νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε στις 15 τρέχοντος στο Λονδίνο. Θα βρείτε την κριτική μου αναρτημένη αυθημερόν στο Sigmalive «Αποκαλύψεις Ντάνκαν στο νέο του βιβλίο για Κραν Μοντανά, Αναστασιάδη & Τουρκία». Και στην «Ελευθερία» Λονδίνου 25.4.2021. Επανέρχομαι για περαιτέρω.

Η αντι- κυπριακή θέση του ΄Υπ. Αρμοστή  Steven Lillie και Φόρειν ΄Οφις   Αναφερόμενος ο Alan Duncanστις αντιδράσεις μας τόσο στην Κύπρο όσο και στην ομογένεια Βρετανίας (και Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και Υπ. Εξ. Νίκου Χριστοδουλίδη) για την δήλωσή του ως Υφυπουργός Ευρώπης τότε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 14.5.2019 για αμφισβητούμενες περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, αποκάλυψε: “Video conference  call with our High Commissioner in Cyprus Stephen Lillie, and senior official Jill Gallard.  They both think that my chosen words were perfectly accurate, and that the explosive Cypriot reaction is unjustified. I insist that we should not stand for it”.                                                                                                      « Είχα σύσκεψη μέσω βίντεο  με τον ΄Υπ. Αρμοστή μας στη Κύπρο Stephen Lillie, και την ανώτερη αξιωματούχο Jill Gallard. Αμφότεροι είναι της άποψης ότι οι επιλεγμένες μου λέξεις ήσαν πλήρως ακριβείς και η εκρηκτική κυπριακή αντίδραση αδικαιολόγητη. Επιμένω ότι δεν πρέπει να την ανεχτούμε».                                         Υπενθυμίζω εδώ τι είχε δηλώσει από τη Βουλή στις 14.5.2019 εις απάντηση ερώτησης του Εργατικού βουλευτή Πάμπου Χαραλάμπους, ο οποίος του είχε ζητήσει να καταδικάσει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου:  «Συναντήθηκα χθες με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις μαζί του. Η θέση του ΗΒ είναι ότι, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρήσουν σε περιοχές όπου η κυριαρχία αμφισβητείται».                                                                                                                              “Sir Alan Duncan [Minister for Europe:] Yesterday, I met the Turkish ambassador and had very constructive discussions with him. The position of the UK is that, in line with the UN convention on the law of the sea, exploratory drilling should not proceed in any area where sovereignty is under dispute.”                                                      O Alan Duncan, λοιπόν,  μας ενημέρωσε με το βιβλίο του, ότι ο ΄Υπ. Αρμοστής του στη Λευκωσία και η ανώτερη τους αξιωματούχος Jill Gallard συμφωνούσαν πλήρως με τη δήλωσή του, και έβρισκαν ακριβέστατες  τις επιλεγμένες του λέξεις. Δηλαδή ότι η Τουρκία ουσιαστικά δεν παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ενέργειές της, αλλά οι έρευνες που διενεργεί διεξάγονται απλώς σε «αμφισβητούμενες περιοχές».                                                                                                Αυτή η «αποκάλυψη» επιβεβαιώνει επίσης ότι όταν γράψαμε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε τότε το υπουργείο του,  προσπαθώντας να διορθώσει τα πράγματα, μετά τις αντιδράσεις μας, δεν έλεγε τίποτα το διαφορετικό, είμαστε πλήρως δικαιολογημένοι. Σήμερα το επιβεβαιώνει από μόνος του, ότι οι ανακοινώσεις των, που θεωρήθηκαν μάλιστα από ορισμένους ότι ήσαν διορθωτικές και ικανοποιητικές, ήσαν όλα μια συγκαλυμμένη υποκρισία μάλιστα με άχτι. Και ήσαν οι πραγματικές και σταθερές θέσεις του Φόρειν ΄Οφις σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.                                  Επιπλέον και σημαντικότατο, η  αξιωματούχος JillGallardδεν ήταν π.χ. κάποια υπάλληλος στην ΄Υπ. Αρμοστεία της Λευκωσίας (που δεν εξηγεί στο βιβλίο του).                 Η αξιωματούχος Jill Gallardμ εταξύ 2018-2020 υπηρετούσε στο Φόρειν ΄Οφις ως Αναπληρώτρια Πολιτική Διευθύντρια υπεύθυνη για τα Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή απευθείας υπεύθυνη για το Κυπριακό!  Και από τις 11 Νοεμβρίου 2020 διορίσθηκε ως Πρέσβειρα στην Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γερμανίας.  Επομένως το λεκτικό της δήλωσης από τη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν και παραμένει θα έλεγα, η πραγματική θέση του Φόρειν ΄Οφις.

https://www.gov.uk/government/people/jill-gallard

Για τις 13 Μαΐου 2019 ο Alan Duncan δεν έχει τίποτα στο ημερολόγιό του. Ενώ στην δήλωσή του στις 14.5.2019 από τη Βουλή είχε πει  ότι την προηγούμενη συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρέσβη στο Λονδίνο και είχε «πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις μαζί του».                                                                                                                                 Κάλεσε, λοιπόν, την επομένη 15.5.2017  τον ΄Υπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο κ. Ευρυπίδη Ευρυβιάδη στο Φόρειν ΄Οφις και τον κατσάδιασε για τις αντιδράσεις και τον έδιωξε δίχως να τον αφήσει να εξηγήσει. ‘Εγραψε σχετικά:  «Κάλεσα τον ΄Υπ. Αρμοστή τους στο Φόρειν ΄Οφις. Τον κατσάδιασα, κάνοντας ξεκάθαρο ότι μπορούμε να χειριστούμε οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ μας αλλά δεν θα ανεχτούμε προσβλητικές δημόσιες επιθέσεις που είναι ενάντια στους βασικούς καλούς διπλωματικούς τρόπους. Ζήτησε αν μπορεί να εξηγήσει, αλλά του είπα δεν μπορεί – και τον πέταξα έξω μετά από δύο λεπτά». “Their High Commissioner Evripides Evriviades, at my request, has been                     summoned to the FCO. I bawl him out, making it quite clear that we can handle any disagreement between us but will not tolerate rude public attacks which go against basic diplomatic good manners. He asks if he can explain, but I say he cannot – and chuck him out after two minutes”.                                                                                    Αργότερα τηλεφώνησε του Ευρυβιάδη και του είπε : «Τίποτα το προσωπικό, σε αγαπώ στην πραγματικότητα, αλλά έπρεπε να μάθουν πως δεν μπορούν να μας συμπεριφέρονται τόσο προσβλητικά – ή στην ουσία καθόλου»!                                     “Nothing personal, love you really, but they needed to know they cannot push us around so rudely – or indeed at all”.

Επαίσχυντη συμπεριφορά, πεζοδρομίου                                                                                 Τελικά ο ίδιος ήταν που δεν άντεξε και δεν σεβάστηκε τους βασικούς καλούς διπλωματικούς τρόπουςμε την επαίσχυντη συμπεριφορά του προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Γατί ο Ε. Ευρυβιάδης δεν αντιπροσώπευε την … οικογένειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στην Βασίλισσα Ελισάβετ.   Αλλά, το διεθνώς αναγνωρισμένο νόμιμο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο οποίο δυστυχώς το Φόρειν ΄Οφις ακόμα συμπεριφέρεται σαν να είναι… αποικία του Στέμματος! Έτσι και η συμπεριφορά  (Sir Alan Duncan) στο Κραν Μοντανά, επικεφαλής της 30μελούς συν επαγγελματικής του ομάδας που έφυγε απαρηγόρητη για την σκληρή δουλειά που έκανε και χάθηκε η «ευκαιρία» να διαλύσουν την ΚΔ!Αλλά πολύ περισσότερο από όλους, όπως τονίζει στο βιβλίο,  ο ΄Υπατος τους Αρμοστής στην Κύπρο Matthew Kidd, ο οποίος  έφυγε νοιώθοντας πλήρως «απογοητευμένος και προδομένος» από τον Νίκο Αναστασιάδη!                                           Καθόλου καλές κριτικές  είχε το βιβλίο του από τον βρετανικό Τύπο, για το υβρεολόγιο που εξαπέλυσε  για τους πάντες. Αρκεί η  “Observer” στις 18.4.2021 : «πάρα πολύ χολή… Ο πρώην Συντηρητικός υφυπουργός σκορπά την βιτριόλη του στα ημερολόγια του, όμως στερείτε αυτογνωσίας και πνεύματος να γράψει σημαντικά απομνημονεύματα».                                                                                                                   Αν με αυτά που έγραψε,  εννοούν ότι ο Αναστασιάδης δεν δέχθηκε να μετατραπεί σε Ιούδα, και να προδώσει την Πατρίδα του και τον Ελληνισμό  για να εξασφαλιστούν τα βρετανο-τουρκικά συμφέροντα, εύχομαι να τους ξανα… «προδώσει» την Εβδομάδα των Παθών, που σκόπιμα επέλεξαν για νέα πενταμερή! Κακής αρχής την  Μεγάλη και Αγία Τρίτη…

*Φ.Α, Ερευνήτρια/δημοσιογράφος. Πηγή: Σημερινή 25/4/2021

Εκείνο που συμφώνησαν το 1960, ήταν να καταβάλλουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, κάθε πέντε χρόνια, ένα χρηματικό ποσό ως χορηγίες/οικονομική βοήθεια. Γιατί, εφόσον επικαλέστηκαν ότι οι Βάσεις ήσαν «Κυρίαρχες», δεν υπήρχε περίπτωση να πληρώνουν «ενοίκια». Όμως, Βρετανοί αξιωματούχοι σχολίασαν εσωτερικά το θέμα, ότι κάτι πρέπει να πληρώνουν, αν μη τι άλλο για τις διευκολύνσεις που τους παρέχει η ΚΔ εκτός των Βάσεων κ.λπ., και συμφωνήθηκε, κάθε πέντε χρόνια, να πληρώνουν ένα ποσό.                                          Έτσι συμφώνησαν να πληρώσουν £12 εκ. σε δόσεις κάθε 31 Μαρτίου του κάθε έτους μέχρι την 31 Μαρτίου 1965. Το ποσό αυτό πληρώθηκε εξολοκλήρου, με την τελευταία δόση του, £1.5 εκ., να πληρώνεται κανονικά σε λογαριασμό της ΚΔ στην τράπεζα Westminster, σε παράρτημά της κοντά στην πρώτη Υπ. Αρμοστεία της ΚΔ στο Λονδίνο.                                                             Την τελευταία αυτή δόση το Φόρεϊν Όφις είχε ζητήσει από το Υπ. Οικονομικών να μην την πληρώσει, αλλά ο τότε Υπουργός Ντένις Χίλι αρνήθηκε και είπε ότι ήσαν δεσμευμένοι να πληρώσουν και θα πλήρωνε, και από εκεί και πέρα ας έκανε ό,τι αποφάσιζε το Φόρεϊν Όφις. Έτσι και έγινε. Και από τότε, το Φόρεϊν Όφις δεν πλήρωσε, εκμεταλλευόμενο την απαίτηση των Τούρκων ότι στη νέα χορηγία θα έπρεπε να πάρουν και εκείνοι το μερίδιό τους, με τη δικαιολογία ότι θα πλήρωναν... όταν θα ομαλοποιείτο η κατάσταση! Φ. Αργυρού.


Στο δια ταύτα λοιπόν οι δόλιοι Άγγλοι από την 31η Μαρτίου του 1965 και εντεύθεν δεν πλήρωσαν ούτε ευρώ για τις υπηρεσίες που αφειδώς τους προσφέρει μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία

Δηλαδή αν γίνει μια αναγωγή των οφειλών των αποικιοκρατων από το 1961, μιλάμε για ποσό, που μαζί με τους τόκους και άλλες επιβαρύνσεις που αφορούν παροχές υπηρεσιών από Κυπριακή Δημοκρατια είναι περίπου 1 δις!

 Ηνωμένο Βασίλειο , Κύπρος

Π. ΠΟΛΥΒΙΟΥ, Α. ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΚΑΙ Σ. ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΔΙΗΝΥΣΑΝ, ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ, ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΣ ΣΤΗ ΔΕΚΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ

Της Νάταλης Μιχαηλίδου. Απόσπασμα.

Ως «ισχυρό νομικό όπλο» στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή η ιστορική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που έλαβε την περασμένη Δευτέρα μιαν απόφαση-ορόσημο για τα αποικιακά κατάλοιπα. Για «γνωμάτευση-σταθμό στην εξέλιξη του διεθνούς δικαίου» κάνει λόγο ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ενώ ο νομικός Πόλυς Πολυβίου, που αγόρευσε ενώπιον του Δικαστηρίου εκ μέρους της ΚΔ τον περασμένο Σεπτέμβρη, υπογραμμίζει την «τεράστια συμβολική και ηθική σημασία».                                                                                                                                   Την αξιοποίηση της απόφασης στο πολιτικό πεδίο προκρίνει ο πρώην Εισαγγελέας, Στέλιος Θεοδούλου, διερωτώμενος εάν η Κυπριακή Δημοκρατία «θα συνεχίσει να ανέχεται την ύπαρξη αποικιών στα εδάφη της».

«Τεράστιο το βάρος της απόφασης»                                                                         Διευκρινίζοντας εκ προοιμίου ότι το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων ενέχει δύο πτυχές, νομική και πολιτική, ο Αλέκος Μαρκίδης δηλώνει στη «Σ» ότι η γνωμάτευση της Χάγης, η οποία «απευθύνεται προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αν και δεν είναι νομικά δεσμευτική, εντούτοις πρέπει οπωσδήποτε να θεωρείται σταθμός εις την όλη εξέλιξη του δημοσίου διεθνούς δικαίου». Ανεξάρτητα από τη δεσμευτικότητά της, όπως υπογραμμίζει, «το βάρος της είναι τεράστιο και στο μέλλον πιστεύω ότι θα θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει το εθιμικό αναγκαστικό διεθνές δίκαιο, όπως αυτό έχει εξελιχθεί μετά το 1960».                                                                      Επί του ιδίου σημείου, της δεσμευτικής ισχύος, ο Πόλυς Πολυβίου σημειώνει ότι «μπορεί να μην είναι δεσμευτική ή να έχει διατακτικό χαρακτήρα, αλλά έχει τεράστια συμβολική και ηθική σημασία, καθότι για ορισμένους αυτή η γνωμοδότηση καταλήγει σε σαφή συμπεράσματα, τα οποία δεσμεύουν τόσο τα ΗΕ όσο και τα μέλη τους, γεγονός το οποίο είναι πολύ σημαντικό». Ν.Μ.

Ναι μεν, αλλά…Στις μεγάλες ομοιότητες των δύο περιπτώσεων, του Μαυρικίου και της Κύπρου, εστιάζει από την πλευρά του ο κ. Πολυβίου. «Τα συμπεράσματα Δικαστηρίου σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη δική μας περίπτωση, διότι το επίδικο θέμα, δηλαδή η αποικιοκρατία, είναι το κύριο θέμα και στις δύο περιπτώσεις». Τόσο στην περίπτωση του Μαυρικίου όσο και στην περίπτωση της Κύπρου, εξηγεί περαιτέρω, «παραχωρήθηκε έδαφος πριν από την Ανεξαρτησία, επομένως η διευθέτηση δεν έγινε μεταξύ δύο κρατών, αλλά μεταξύ ενός κράτους -της Αγγλίας- και της αποικίας της».                                                                                                    Ο κ. Μαρκίδης σημειώνει ότι «αυτή η απόφαση βασίζεται κυρίως στο αντιαποικιακό Σύμφωνο που είχε ψηφιστεί από τη Γενική Συνέλευση μετά την κυπριακή ανεξαρτησία, δηλαδή μετά την υπογραφή των Συνθηκών Εγκαθίδρυσης, της Συνθήκης Εγγυήσεως και της Συνθήκης Συμμαχίας».                                                          Συνεχίζει δε θέτοντας ως παράμετρο το ενδεχόμενο «να μπορεί να προσδοθεί σε αυτήν την απόφαση αναδρομική ισχύς, υπό την έννοια ότι διακηρύττει το Δίκαιο όπως ήταν πάντοτε και όχι όπως εξελίχθηκε αργότερα» και σχολιάζει ότι «είναι ένα από τα ερωτηματικά, τα οποία θα απασχολήσουν τον οποιοδήποτε ασχοληθεί με αυτό το θέμα στο μέλλον».                                                                                                                  Σε περίπτωση που θα ληφθεί πολιτική απόφαση από πλευράς κυβέρνησης να θέσει θέμα αποχώρησης των Βάσεων, υποστηρίζει ο κ. Μαρκίδης, «τότε αυτή η γνωμάτευση θα αποτελέσει ένα από τα κυριότερα, αν όχι το κυριότερο νομικό όπλο στα χέρια της ΚΔ, προκειμένου να προωθήσει μια τέτοια θέση». Υπομνύει, όμως, ότι «οι υπεραπλουστεύσεις δεν βοηθούν». Αγγίζοντας ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα σημεία της συζήτησης που διεξάγεται επί σειράν ετών για τη νομιμότητα ή μη των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας παραθέτει τα εξής:«Κάποιος μπορεί να πει ότι τα περί Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο είναι τμήμα της Συνθήκης Εγκαθίδρυσής της, που υπεγράφη αμέσως πριν από την επίσημη γέννηση της Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου 1960, αλλά υπογράφτηκε από τους τότε εκλελεγμένους, σε προηγούμενες εκλογές, του Δεκεμβρίου του 1959, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Περαιτέρω δε, κάποιοι φρόντισαν, αυτές οι τρεις Συνθήκες που είχαν υπογραφεί αμέσως πριν από τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μνημονευτούν στο Σύνταγμά της, το οποίο ισχύει και σήμερα με τη διατύπωση ότι αυτά τα οποία υπέγραψαν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και δρ Κουτσιούκ αμέσως πριν από την Ανεξαρτησία, θεωρούνται ότι υπεγράφησαν και δέσμευσαν την ΚΔ, που γεννήθηκε ολίγα δευτερόλεπτα αργότερα».                                                                             Παρά ταύτα, ο κ. Πολυβίου σημειώνει ότι, σύμφωνα με το Δικαστήριο, «ο ουσιώδης χρόνος είναι αυτός κατά τον οποίο παραχωρήθηκε το έδαφος και το έδαφος των Βάσεων παραχωρήθηκε εντός του 1959 και όχι μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου». Εξηγώντας ότι το ζήτημα ανάγεται στη θεωρία της Συναίνεσης στο Διεθνές Δίκαιο, συμπληρώνει ότι «οι διευθετήσεις και στον Μαυρίκιο και στην Κύπρο έγιναν όταν η χώρα ήταν αποικία, επομένως δεν υπάρχει το τεκμήριο της ελεύθερης βούλησης».

Δέσμευσαν τον… εαυτό τους                                                                                   Υπενθυμίζοντας ότι στην υπόθεση Bashir, όσον αφορά στο καθεστώς των Βάσεων, «το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε σαφώς ότι πρόκειται για αποικίες», ο κ. Πολυβίου εξηγεί ότι, παρόλο που η γνωμοδότηση της Χάγης δεν δεσμεύει την Αγγλία, «εντούτοις η απόφαση του ιδίου της Ανωτάτου Δικαστηρίου την δεσμεύει».                                                                                                                            Στην εν λόγω απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 30 Ιουλίου και αφορούσε σε έξι από τους 75 πρόσφυγες που τον Οκτώβριο του 1998 ναυάγησαν ανοιχτά της Κύπρου, με αποτέλεσμα να διασωθούν από βρετανικά ελικόπτερα και να μεταφερθούν στη Βάση Ακρωτηρίου, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «ο (βρετανικός) νόμος περί Κύπρου του 1960 δεν μετέβαλε το καθεστώς των Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεων, απλώς τις εξαίρεσε από τη μεταβίβαση εδάφους στη νέα Δημοκρατία της Κύπρου» και «το γεγονός πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε το 97% του νησιού της Κύπρου δεν μετέβαλε το καθεστώς του 3% που διατήρησε».

Βρετανικές παραδοχές περί αποικίας                                                                            Περαιτέρω σαφείς παραδοχές των ίδιων των Βρετανών ότι «οι εδαφικές περιοχές των βρετανικών στρατιωτικών Βάσεων στην Κύπρο εξακολουθούν να έχουν το νομικό και πραγματικό καθεστώς αποικίας», υπογραμμίζει και ο νομικός και πρώην Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Στέλιος Θεοδούλου. Σε επίσημο έγγραφο του Foreign Office (13.6.1960) αναφέρεται ότι «οι κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις, σύμφωνα με τη Συνθήκη, παραμένουν βρετανικό έδαφος και για λόγους διεθνών υποθέσεων θα είναι σαν ‘αποικίες’, αν και εσωτερικά η Δημοκρατία θα εφαρμόζει πολλές από τις κυβερνητικές της αρμοδιότητες. Για πολιτικούς λόγους όμως θα αποφεύγεται η λέξη ‘αποικία’».                                                                                                                                   Στην ενδιάμεση απόφασή του στην ποινική υπόθεση του δικηγόρου Χαράλαμπου Σιαμπέτα (αρ. DKL 1637/95), o Βρετανός δικαστής F.G.R. Ward τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η κυριαρχία των περιοχών των Βάσεων δεν πηγάζει από παραχώρηση (των εδαφών) από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά από την κυριαρχία που το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πάνω σε ολόκληρο το νησί πριν από την ανεξαρτησία το 1960. Δεν είναι έργο αυτού του δικαστηρίου να κρίνει τα καλά ή τα κακά της αποικιοκρατίας».                                                                                                                                        Στην ενδιάμεση απόφασή του στην ποινική υπόθεση του Κώστα Χαραλάμπους (αρ. 81/95) στις 22.4.1996, ο ίδιος δικαστής τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι περιοχές αυτές (των Βάσεων) παρέμειναν κάτω από τη συνεχή κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι αυτήν την επιφυλαχθείσα κυριαρχία που η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αναλάβει να σέβεται, στο πρώτο μέρος του άρθρου ΙΙΙ της Συνθήκης Συμμαχίας».                                                                                                                             Η ρητή και κατηγορηματική νομική, πολιτική και πραγματική θέση της Βρετανίας δημιουργεί, σύμφωνα με τον κ. Θεοδούλου, «πολύ σοβαρό πολιτικό, νομικό και ηθικό πρόβλημα, αφού ισοδυναμεί με ευθεία οικειοποίηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβάλλοντας επίσημα τον ισχυρισμό ότι τα εδάφη των Βάσεων εξακολουθούν να έχουν το καθεστώς αποικίας».                                                  Και διερωτάται κάποιος…: «Θα συνεχίσει η Κύπρος να ανέχεται την ύπαρξη αποικιών στα εδάφη της, όταν η παγκόσμια κοινωνία έχει χαρακτηρίσει την αποικιοκρατία ως ‘διεθνές έγκλημα’;». Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «δεν μπορεί, καλόπιστα, να υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ερμηνεία που οι ίδιοι οι Βρετανοί δίνουν επίσημα στην υπόσταση των στρατιωτικών Βάσεων τους στην Κύπρο, ιδιαίτερα μετά και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου στην υπόθεση του Μαυρικίου».      Εφιστώντας την προσοχή στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν εν συνεχεία από τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, δηλώνει ότι «το θέμα μετατρέπεται από νομικό σε πολιτικό». Καταληκτικά υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά στον Μαυρίκιο και ότι όσον αφορά στα καθ’ ημάς «η Κύπρος απέφυγε και εξ όσων αντιλαμβάνομαι θα αποφύγει και στο μέλλον να εγείρει θέμα Βάσεων». Σημερινή

Θεαματική αναβάθμιση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit αναζητά την παλιά του αίγλη, τότε που ήταν αυτοκρατορία, και προσπαθεί να αξιοποιήσει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να εκμεταλλευτεί την αμηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις (Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, κρίσεις όπως οικονομική, κλιματική, ενεργειακή, υγειονομική κ.λπ.) και απειλές (Ρωσία, Κίνα, Ιράν, τρομοκρατία κ.λπ.) του 21ου αιώνα. Σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, κομβικό ρόλο διαδραματίζει η Κύπρος, οι βρετανικές Βάσεις στο νησί, σύμφωνα και με τη στρατηγική μελέτη για την «Παγκόσμια Βρετανία (Global Britain)» που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, στη βρετανική Βουλή την περασμένη άνοιξη.                                               Αναβαθμίσεις εκατομμυρίων. Γρήγορα αλλά, και κυρίως διακριτικά, πραγματοποιείται η αναβάθμιση των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο (Ακρωτηρίου και Δεκέλειας) με έναν επιπλέον προϋπολογισμό αρχικά της τάξης άνω 600 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών σε βάθος χρόνου οκταετίας. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στον «Π» και η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, η αναβάθμιση είναι προς δύο κατευθύνσεις: (α) Η μία αφορά την εγκατάσταση ενός ισχυρού συστήματος κεραιών στη Βάση Δεκέλειας, παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στη Βάση Ακρωτηρίου (ραντάρ με τεράστια εμβέλεια). Για το θέμα αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με τις επηρεαζόμενες κοινότητες, ώστε η εγκατάσταση των κεραιών να μην πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής και να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα, προβλήματα και καθυστερήσεις, (β) Η δεύτερη αφορά την αναβάθμιση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και ανακαινίσεις υποδομών αλλά και ανέγερσης νέων κτηρίων, όπως σχολείο, γραφεία διοίκησης .κλπ. Δεν επιβεβαιώνεται πληροφορία για ανέγερση μεγάλου στρατιωτικού νοσοκομείου στη Βάση Ακρωτηρίου, το οποίο θα εξυπηρετεί περιφερειακά το Ηνωμένο Βασίλειο και τις συμμαχικές του δυνάμεις. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν λειτουργούσε Στρατιωτικό Νοσοκομείο στις βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, το οποίο έχει κατεδαφιστεί (Princess Mary’s Hospital). Σήμερα, οι βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο έχουν υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση με την Πολυκλινική Υγεία στη Λεμεσό (είναι εκτός ΓεΣΥ). Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «είναι πιθανόν οι βρετανικές Βάσεις να προγραμματίζουν την ανοικοδόμηση και στρατιωτικού νοσοκομείου, ώστε να μην είναι εξαρτώμενες από ιδιωτικές κλινικές. Ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση». Σε σχετική ερώτηση από τον «Π», το Γραφείο Τύπου των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο διέψευσε αυτή την πληροφορία. Σημειώνεται, ακόμη, ότι στις εγκαταστάσεις των βρετανικών ραντάρ του Τροόδους (Όλυμπος) έχουν ήδη γίνει κάποιες σημαντικές αναβαθμίσεις.

Αναβαθμίζουν λοιπόν και επεκτείνουν τις κυρίαρχες βάσεις τους στη Κύπρο, αλλά τα οφειλόμενα ποσά προς Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο δεν τα πληρώνουν, αλλά και τα χρησιμοποιούν για ίδιο συμφέρον οι δόλιοι …. Ούτε γρόσι δεν πλήρωσαν, όπως μας ανέφερε  και η κ. Αργυρού ….Όλα δικά τους τα θέλουν ("Θέλουν τζιαι την πίττα σωστή τζαι τον σσιύλλον χορτάτον"), οι ξεδιάντροποι  ("Aπό 'ν αντρέπεται, ο κόσμος έν' δικός του."), αλλά τους ανεχόμαστε ("Δώκαμε  σιοινίν στον  χωρκάτη, τζιαί έμπει με τες ποΐνες μες στο κρεβάτι μας" -όταν ανέχεσαι κάποιο θρασύ και του δίνεις δικαιώματα.)                   *σιύλλον=σκύλλο, σιοινί=σχοινί, έμπει=μπήκε, ποϊνες=γαλότσες.

 

Αντώνης Αντωνάς – Συγγραφέας www.ledrastory.com

Αποσπασματικές κείμενα, από επώνυμα άρθρα διαπρεπών αρθρογράφων και ιστορικά βιβλία του ιδίου. Με πρόσθετες πληροφορίες και σχόλια.

Ευχαριστώ την αγαπητή διαπρεπή συγγραφέα-ερευνήτρια κ. Φανούλλα Αργυρού,  για τις πολύτιμες πληροφορίες, που ευγενώς μας παρεχώρησε.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.

https://simerini.sigmalive.com/article/2021/11/8/oi-bretanikes-me-kuriarkhes-periokhes-ton-baseon-kai-o-muthos-ton-enoikion/    8.11.2021

 Αποικιακά κατάλοιπα: Γνωμάτευση Ανωτάτου Δικαστηρίου Λονδίνο (Supreme Court) 30.7.2018

Τελικά την επιβεβαίωση ότι δεν είναι «κυρίαρχες», αλλά ΑΠΟΙΚΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ, μας την έδωσε με τη γνωμάτευσή του το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο, στις 30.7.2018. Το Ανώτατο Δικαστήριο (στο πλαίσιο μιας άλλης υπόθεσης που σχετιζόταν με τις Βάσεις) με 7 Δικαστές απέρριψε τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το 1960 οι «Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων» μετατράπηκαν σε νέες οντότητες (new entities), που δημιουργήθηκαν το 1960 και που απέκτησαν ξεχωριστό καθεστώς. Το Δικαστήριο γνωμάτευσε ότι οι περιοχές των Βάσεων είναι αποικιακά κατάλοιπα (http://www.bailii.org/ew/cases/EWCA/Civ/2017/397.html).

Η συγκεκριμένη αναφορά παρατίθεται σε ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά: «Οι Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας αποτελούνται από εκείνα τα κομμάτια της αποικίας Κύπρου που δεν ανακηρύχθηκαν ως Ανεξάρτητη Κυρίαρχη Δημοκρατία της Κύπρου με το Cyprus Act 1960 και παρέμειναν στη δικαιοδοσία της κυριαρχίας της Αυτού Μεγαλειότητας. Αυτές (δηλαδή οι Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων) πρέπει να θεωρούνται, επομένως, ως να αποτελούν μιαν αποικία που αποκτήθηκε από κατάκτηση ή εκχώρηση στις 5 Νοεμβρίου του 1914» (Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο προσάρτησε την Κύπρο). (Βλ. το άρθρο της γράφουσας «Απόφαση σταθμός Ανωτάτου Δικαστηρίου Η.Β. για Βρετανικές Βάσεις», Sigmalive, 2.8.2018: https://www.sigmalive.com/news/politics/522440/apofasi-stathmos-anotatou-dikastiriou-iv-gia-vretanikes-vaseis).

https://www.sigmalive.com/news/politics/522440/apofasi-stathmos-anotatou-dikastiriou-iv-gia-vretanikes-vaseis   2.8.2018