15.12.21

Γεωοικονομικό ρεσάλτο! Πάει για την σούπερ σφήνα το Ισραήλ-Πως εμπλέκεται η Ελλάδα


Σταματάει την αναζήτηση και την παραγωγή φυσικού αερίου το 2022 για να δημιουργήσει χώρο για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Το Ισραήλ θα σταματήσει την αναζήτηση και την παραγωγή φυσικού αερίου το 2022 για να δημιουργήσει χώρο για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η υπουργός Ενέργειας Karin Elharrar (Yesh Atid), όπως αναφέρει η Jerusalem Post. 

 

Από τις αρχές Νοεμβρίου υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας στην Ιερουσαλήμ δήλωσε ότι το Ισραήλ στοχεύει να αυξήσει τα αποθέματά του σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως σε ηλιακή ενέργεια, με την αξιοποίηση ηλιακών φωτοβολταϊκών. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ehud Adiri, υπουργός Ενέργειας, δήλωσε ότι: «Το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αγγίξουν το 30% και το φυσικό αέριο το 70% του συνόλου των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας. Θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Επίσης, στη διαδικτυακή συνάντηση, ο κ. Adiri τόνισε τη σημασία της ανακάλυψης πολύ μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης από το Ισραήλ, η οποία οδήγησε στον σχηματισμό του East Med Gas Forum, με τη συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών.

Πάντως ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, το Ισραήλ έθεσε το ενδεχόμενο κατασκευής ενός νέου χερσαίου αγωγού προς την Αίγυπτο προκειμένου να ενισχύσει γρήγορα τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη γείτονά του μετά την πρόσφατη σύσφιξη των παγκόσμιων προμηθειών.

Στις κινήσεις αυτές αναμένουμε να δούμε τι ρόλο θα παίξει η χώρα μας. 

«Δεν υπήρξαν ποτέ καλύτερες οι σχέσεις μας με το Ισραήλ», δήλωσε πριν μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός από το Τελ Αβίβ

Η ίδια εντύπωση δημιουργήθηκε και από τις επαφές του με τον Ισραηλινό ομόλογό του. 

Με ενδιαφέρον θα δούμε τι σημαίνει αυτή η αλλαγή πλεύσης του Ισραήλ καθώς και μετά την τριμερή της περασμένης εβδομάδας με Ελλάδα και Κύπρο το σχετικό έγγραφο συμπερασμάτων ανέφερε για τα ενεργειακά: "Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους" 

Τι αποφασίσθηκε σήμερα

Το Ισραήλ θα σταματήσει την αναζήτηση και την παραγωγή φυσικού αερίου το 2022 για να δημιουργήσει χώρο για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Ενέργειας Karin Elharrar όπως αναφέραμε στην αρχή. 
Η Elharrar ανακοίνωσε τη νέα πολιτική στο συνέδριο Eilat-Eilot για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το Ισραήλ έχει καταφέρει να διπλασιάσει την εισροή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τον Ιούνιο, είπε ο Elharrar.

"Το επόμενο έτος θα επικεντρωθούμε στο μέλλον, στην πράσινη ενέργεια, στην ενεργειακή βελτιστοποίηση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ενώ το κάνουμε αυτό θα αφήσουμε στην άκρη την ανάπτυξη του φυσικού αερίου, που, ως γνωστόν, είναι βραχυπρόθεσμη λύση" είπε.

Ένα έγγραφο πολιτικής φυσικού αερίου που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο για δημόσια αναθεώρηση συνέστησε στην κυβέρνηση να ενεργήσει για να προωθήσει την αναζήτηση άλλου κοιτάσματος φυσικού αερίου για τα επόμενα δέκα χρόνια που θα παρέχει μεταξύ 500-1000 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (BCM). Ωστόσο, η Elharrar κατέστησε σαφές ότι το υπουργείο Ενέργειας δεν θα υιοθετήσει το έγγραφο πολιτικής και δεν θα προκηρύξει τέταρτο διαγωνισμό για άδειες αναζήτησης φυσικού αερίου.
Το υπουργείο Ενέργειας θα ανοίξει επίσης νέο κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είπε.

Η Elharrar και ο Ιορδανός ομόλογός της υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Ιορδανία θα κατασκευάσει ένα καθορισμένο ηλιακό πεδίο και θα εξάγει 600 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ και θα εργαστεί σε λύσεις αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας, ενώ το Ισραήλ θα εξετάσει τη δυνατότητα εξαγωγής 200 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στον ανατολικό του γείτονα, ποσότητα η οποία θα προερχόταν από μια καθορισμένη μονάδα αφαλάτωσης.
 https://www.pentapostagma.gr/