2.12.21

36 πολεμικά αεροσκάφη του Κατάρ έρχονται στην Τουρκία


Επικίνδυνη για την Ελλάδα η συμφωνία της Τουρκίας με το Κατάρ, για την παρουσία 36 μαχητικών αεροσκαφών, με πρόβλεψη να συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις

Τελικά αποδεικνύεται ότι η διμερής αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με το Κατάρ, για την παρουσία σε τουρκικές αεροπορικές βάσεις μαχητικών αεροσκαφών, που θα μπορούν να συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό της Τουρκίας.

Την συμφωνία υπέγραψαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών, οι στρατηγοί Yaşar Güler και Ganim bin Şahin el Ganim, τις 2 Μαρτίου 2021, η οποία συμφωνία ερείζεται στην συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες τις 23 Μαΐου 2007 για “Στρατιωτική συνεργασία στους τομείς της Εκπαίδευσης, καθώς και της Τεχνικής και Επιστημονικής Συνεργασίας”.

Αντιγράφουμε από την τουρκική εφημερίδα cumhuriyet:.

Μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ έρχονται στην Τουρκία

Με τη διεθνή συμφωνία που έγινε δεκτή από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής, εγκρίθηκε 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιωτικοί που ανήκουν στο Κατάρ να σταθμεύουν μόνιμα στην Τουρκία.

Εάν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στη Βουλή, αυτό το προσωπικό και τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να προετοιμαστούν για να συμμετέχουν σε πόλεμο που θα ξεσπάσει στα σύνορα της Τουρκίας.

Με τη διμερή συμφωνία που έγινε αποδεκτή στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, 36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικοί που ανήκουν στο Κατάρ μπορούν να αναπτυχθούν στους χώρους που καθορίζονται από το Γενικό Επιτελείο.

Με την ίδια συμφωνία, τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ θα μπορούν να πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο και τα τουρκικά αεροδρόμια θα ανοίξουν στα αεροπλάνα του Κατάρ.

Θα εκχωρηθεί ξεχωριστός αριθμός πτήσης σε αυτά τα αεροσκάφη και θα διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να ξεχωρίζουν από τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Με βάση τη συμφωνία, όλες οι δραστηριότητες των στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ θα υπόκεινται στην προέγκριση του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας. Αυτά τα αεροσκάφη και το στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ θα μπορούν να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις για την προετοιμασία του πολέμου εντός των συνόρων της Τουρκίας. Για το σκοπό αυτό, οι πτήσεις θα συντονίζονται με τον διοικητή της αεροπορικής βάσης όπου θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση.

Θα διατεθεί γραφείο εργασίας

Σύμφωνα με τα νέα του Hüseyin Şimşek από την εφημερίδα Birgün, το Κατάρ θα πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα της στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η Τουρκία θα μπορεί να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, επικίνδυνα εμπορεύματα, πυρομαχικά και το στρατιωτικό της προσωπικό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με αεροπλάνα του Κατάρ.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Τουρκία θα διαθέσει επίσης ένα γραφείο εργασίας για το στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ. Εγκαταστάσεις όπως χώροι γραφείων εργασίας, υπόστεγα, χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, εγκαταστάσεις συντήρησης, εξοπλισμός, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό θα παρέχονται δωρεάν στο στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ.

Μπορεί να απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ανήκουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής είπαν ότι τα όρια της συμφωνίας δεν είναι ξεκάθαρα. Ο Utku Çakırözer του CHP, ο οποίος προειδοποίησε ότι για να ισχύσει μια διμερής συμφωνία μπορεί να απαιτήται ψήφισμα από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, είπε:

«Το πώς θα συμβάλει η τουρκική πολεμική αεροπορία στην εκπαίδευση των πιλότων του Κατάρ δεν είναι καλά κατανοητό. Το Κατάρ διαθέτει γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη και ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Για το λόγο αυτό, δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό για τι είδους εκπαίδευση θα πρόκειται. Όπως γνωρίζετε, το Κατάρ είναι μια χώρα που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή λόγω των πολιτικών που ακολουθεί. Φυσικά, το γεγονός ότι οι σχέσεις μας είναι καλές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι για την Τουρκία. Η είσοδος 36 αεροσκαφών και 250 στρατιωτών στην Τουρκία είναι ίσως ένα θέμα που απαιτεί επίλυση με νομοθετική ρύθμιση. Θα πρέπει να το συζητήσουμε και νομικά, ίσως στη Βουλή, γιατί κατά κάποιο τρόπο θα έρθουν οι ένοπλες δυνάμεις μια ξένης χώρας στην πτρίδα μας».

Πηγή: cumhuriyet.com.tr

 Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη