21.12.21

21 Δεκεμβρίου 1828: Η ίδρυση της σχολής Ευελπίδων

 Συμπληρώνονται σήμερα 193 χρόνια από την ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων από τον Ιωάννη Καποδίστρια.


Σαν σήμερα στις 21 Δεκεμβρίου του 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας θα δημοσιεύσει το διάταγμα σύμφωνα με το ο οποίο ιδρύεται η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Η ίδρυση της σχολής πραγματοποιήθηκε για να καλυφθεί η ανάγκη πλαισίωσης του Τακτικού σώματος στρατού με ικανά στελέχη, μακριά από τις τοπικές και προσωπικές αντιζηλίες . Πρότυπο της σχολής ήταν η Γαλλική Πολυτεχνική σχολή του Ναπολέοντα Α’.

Την οργάνωση της σχολής την ανέλαβε ο Βαυαρός συνταγματάρχης, Heideck. Οι πρώτοι 5 μαθητές της σχολής ονομάστηκαν «Ευελπίδες» από τον ίδιο τον Καποδίστρια.

Η σχολή είχε ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της την 1η Ιουλίου του 1828 στο Ναύπλιο με το όνομα «Λόχος των προγυμναστών».

Αρχικά στη διεύθυνσή της βρέθηκε ο Ιταλός Ρωμύλο ντε Σαντέλι ο οποίος ωστόσο αποχώρησε σύντομα καθώς κρίθηκε ανεπαρκής. Στην συνέχεια διευθυντής ορίστηκε ο Γάλλος Ανρί Πωζιέ. Το 1831 την διεύθυνση αναλαμβάνει ο Ρώσος αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Ράικοφ.

Σκοπός της σχολής ήταν να εκπαιδευτούν δημόσιοι μηχανικοί ώστε να αναλάβουν κρατικά έργα αλλά και την οχύρωση της χώρας. Τα έτη σπουδών αρχικά ήταν 3. Το 1834 τα έτη αυξήθηκαν στα 8 με την προσθήκη νέων μαθημάτων ενώ δίνεται η δυνατότητα για εισαγωγή σε παιδιά ηλικίας 12 ετών.

Το ίδιο έτος, η σχολή μεταφέρεται στην Αίγινα και στο κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου και 3 χρόνια αργότερα, το 1837 στον Πειραιά και στο κτίριο όπου υφίσταται μέχρι σήμερα.

Η Σχολή Ευελπίδων αποτελεί ένα προσωπικό όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια για την ύπαρξη μίας σχολής με κοινωνική και στρατιωτική αγωγή αλλά και επιστημονική κατάρτιση.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ανέλαβε Κυβερνήτης της «Ελεύθερης Ελλάδας» στις 6 Ιανουαρίου του 1828 και αποτέλεσε τον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας μέχρι τη δολοφονία του το 1831.