26.11.21

Τουρκία | Πλήρης καταστροφή, χάνουν τα σπίτια τους- (video)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την οικονομία της Τουρκίας! Πλήρης καταστροφή στα χαμηλά και στα μεσαία στρώματα! Χάνουν τα σπίτια τους. Φίλοι του Ερντογάν γίνονται πλουσιότεροι.

Την οικονομική κρίση στην Τουρκία με τη νέα ιστορική πτώση της λίρας ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Η κατάσταση θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις! Η αλλαγή σκυτάλης θα οδηγήσει την κατάσταση σε εσωστρέφεια. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, οι Κεμαλικοί δεν θα ακολουθήσουν το νεοθωμανικό δόγμα του Ερντογάν. Γυρνάμε στις διεκδικήσεις από την Ελλάδα της δεκαετίας του ’90.

Το ρεπορτάζ

Η ιστορική υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας σε σχέσει με το δολάριο και το ευρώ συνεχίζεται.

Αξιολογώντας την απότομη απώλεια αξίας στο TL και τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, ο συγγραφέας της εφημερίδας Cumhuriyet, Economist Prof. Ο Δρ. Veysel Ulusoy, δήλωσε:

«Η κατάσταση που βιώνει η Τουρκία σήμερα είναι μια νομισματική κρίση τρίτης γενιάς και δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται ανυπεράσπιστη, χωρίς συναλαγματικά αποθέματα και οικονομικά σε ευάλωτη κατάσταση».

Η απότομη υποτίμηση της τουρκικής λίρας μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα (CBRT) ενισχύθηκε μετά την ομιλία του προέδρου του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τους τόκους.

Σχετικά με τα χαμηλά επιτόκια, ο Ερντογάν είπε:

«Ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουμε με αυτήν την πολιτική, γιατί το κάνουμε, πώς το κάνουμε, ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουμε και τι θα πετύχουμε στο τέλος» και περιέγραψε τη διαδικασία ως έναν νέο «οικονομικό απελευθερωτικό πόλεμο» που δίνει ο ίδιος εναντίον του διεθνούς κεφαλαίου.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις του Ερντογάν, η TL έχει χάσει την αξία της κατά 26,2% από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η Κεντρική Τράπεζα έδωσε το πρώτο σήμα μείωσης επιτοκίων. Ακολούθησε υποτίμηση της τιμής της TL 8 τοις εκατό σε ραντ και 7 τοις εκατό σε πραγματική αξία. Η απώλεια αξίας της TL από την αρχή του έτους είναι περίπου της τάξης του 35%.

Το δολάριο, που ξεκίνησε την ημέρα στα επίπεδα των 11,40 TL, ξεπέρασε αρχικά τις 12 TL και στη συνέχεια, μέσα σε λίγες ώρες, ξεπέρασε τις 13 TL. Το δολάριο, το οποίο κέρδισε αξία άνω του 17 τοις εκατό σε μία ημέρα συναλλαγών, αύξησε την ιστορική του κορύφωση στα 13,46 TL. Όσο για τη σχέση Euro/TL, αυτή έφθασε πάνω από το επίπεδο των 15 TL.

«ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ»

Σε δηλώσεις μετά την άνοδο της ισοτιμίας, ο συγγραφέας της εφημερίδας Cumhuriyet, Οικονομολόγος Καθ. Δρ. Veysel Ulusoy είπε:

“Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει. Η Τουρκία βιώνει μια “τέλεια καταιγίδα” αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση που βιώνει η Τουρκία σήμερα είναι μια νομισματική κρίση τρίτης γενιάς και δυστυχώς η χώρα μας είναι ανυπεράσπιστη, χωρίς συναλαγματικά αποθέματα και οικονομικά σε ευάλωτη κατάσταση”.

«Η ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ»

Ο καθηγητής Ουλουσόι είπε επίσης τα εξής:

“Στην τουρκική οικονομία, η οποία έχει βιώσει το μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία της Δημοκρατίας με τις διακυμάνσεις συναλλάγματος, το θέμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχει καταστεί ανούσιο και πρέπει να ομολογήσχουμε ότι οι άνθρωποι έχουν γίνει πλέον φτωχοί. Από τούδε και στο εξής η όμορφη χώρα μας θα αντιμετωπίσει έλλειψη αγαθών και έναν συνεχή πληθωρισμό. Η οικονομική κατάρρευση δεν έχει καταστρέψει μόνον το παρόν, αλλά έχει υποθηκεύσει και το μέλλον μας”.

Νταβούτουγλου σε Ερντογάν: Αυτό είναι προδοσία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχηγός του Κόμματος τους Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγορεί τον Ερντογάν για προδοσία.

Κιλιτσντάρογλου: «Ερντογάν, απειλείς την Τουρκία»

«Αυτό το έθνος έμαθε πολύ καλά πόσο αξίζεις. Αποτελείς από αυτήν την ώρα και μετά θεμελιώδες πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντιδρώντας στον «οικονομικό απελευθερωτικό πόλεμο», που κήρυξε χθες ο Ερντογάν.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα το μεσημέρι της Τρίτης, κάλεσε τον Ερντογάν «να κάνει τον καθήκον του ως άντρας», δηλ. να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

 

https://infognomonpolitics.gr/