14.11.21

Τεταμένη η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα: Στο στόχαστρο του καταδρομικού Moskva αμερικανικά σκάφη

 

Στο στόχαστρο του
ρωσικού Ναυτικού βρίσκεται η ναυαρχίδα  του 6ου Στόλου USS Mount Whitney η οποία μαζί με άλλα σκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί ασκήσεις.

Το αμερικανικό σκάφος διοίκησης συνοδεύουν μεταξύ άλλων, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Porter και η τουρκική φρεγατα Yavuz. Το ρωσικό Ναυτικό ακολουθεί «κατά πόδας» τον στολίσκο του ΝΑΤΟ με το βαρύ καταδρομικό Moskva και η φρεγάτα Admiral Essen μαζί με αεροσκάφη που απογειώνονται από την Κριμαία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τα ρωσικά ραντάρ εντόπισαν έξι πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα το τελευταίο 24ωρο.

«Η ένταση της εναέριας αναγνώρισης του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα στην Μαύρη Θάλασσα, εξακολουθεί να αυξάνεται. Την τελευταία ημέρα, τα ραντάρ των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων της ρωσικής αεράμυνας, εντόπισαν και συνόδευσαν έξι πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε το υπουργείο σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρθηκε σήμερα στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και τις χαρακτήρισε ως «μία επικίνδυνη πρόκληση».

«Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ πραγματοποιούν απρογραμμάτιστες, θέλω να το υπογραμμίσω, απρογραμμάτιστες ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ανάρμοστο για το ΝΑΤΟ να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε ισχυρισμούς πως η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι πρόκειται για καθαρή «καταστροφολογία».

 https://www.defencenet.gr/