20.11.21

Οι τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες πρέπει να εξελιχθούν σε στρατιωτικές: Τι έρχεται, τι ακολουθεί… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου



 Όντως γίνονται δυνατά πράγματα με τις τριμερείς και τις τετραμερείς συναντήσεις χωρών που βρέχονται από τα νερά της Μεσογείου. Οι συναντήσεις αυτές εξελίχθηκαν πλέον σε ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες.

Θα έλεγα ότι εξελιχθηκαν και σε στρατιωτικές συμμαχίες, μετά τις συμφωνίες της Γαλλίας με την Ελλάδα και του Ισραήλ με την Κύπρο. Η τελευταία στρατιωτική συμφωνία δεν έχει καν ανακοινωθεί. Και καλώς έπραξε η Λευκωσία.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε σχετικά αναφερόμενος στην προσπάθεια στενής συνεργασία των μεσογειακών κρατών, εκτός της Τουρκίας, η οποία επιμένει να απειλεί και να εκβιάζει γειτονικά της κράτη:

Είναι λογικό να παρακολουθεί η Ουάσιγκτον, και άλλες πρωτεύουσες, τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα σήμερα, διότι τα μηνύματα είναι σπουδαία. Η προσθήκη της Γαλλίας στην τριμερή με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον καθώς εισέρχεται ακόμα πιο δυνατά σε μία περιοχή, στην οποία έχει προκαλέσει τετελεσμένα η Τουρκία:

  • Και στη Μεσόγειο με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, και
  • Στην Αφρική, με την στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη.

Το κανάλι και ι ιστοσελίδα πληροφορήθηκαν ότι έκλεισε και η νέα τριμερής με το Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στην Ιερουσαλήμ.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την πραγματοποίηση μίας άλλης τριμερούς, αυτής της Αθήνας και της Λευκωσίας με το Ισραήλ και τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν έχει κλείσει ακόμα, την περιμένουμε στην αρχή της νέας χρονιάς, αλλά είναι θετικό ότι το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών, ανέλαβε να «τρέξει» τις διαδικασίες, να κάνει προτάσεις, να δώσει ημερομηνίες και τόπο πραγματοποίησης αυτής της σημαντικής συνάντησης. Επίσης είναι κατανοητό ότι στη τριμερή συν ένας, θα παραστεί ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Για να έχει και αξία.

Αυτή συνάντηση θα ασχοληθεί με τα θέματα της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο. Βασικά θα εξετάσει τα προβλήματα της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και θέματα τρομοκρατίας, καθώς εκφράζονται φόβοι και για νέο μεταναστευτικό κύμα.

Όπως έχουμε μεταδώσει και γράψει, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τη Λευκωσία ότι θα στηρίξει τις όποιες αποφάσεις της Exxon Mobil. Αυτό ήταν αναμενόμενο άλλωστε, αλλά οι γνωρίζοντες θεωρούν σημαντικό ότι οι Αμερικανοί το ανέφεραν επίσημα στην κυπριακή κυβέρνηση.

Επιστρέφοντας στη νέα τριμερή της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, διπλωματική πηγή μας είπε ότι η Ιερουσαλήμ είναι αφοσιωμένη στη συνεργασία με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Σύμφωνα με την πηγή, το Ισραήλ, μέχρι της στιγμής, δείχνει να μην επηρεάζεται από τα fake news που εκπορεύονται από την Άγκυρα.

Η ενημέρωση που έφτασε στην Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, ακόμα και αν ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες για πιθανή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται πιθανή μία πραγματική βελτίωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ιερουσαλήμ.

Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να προσπαθήσουν να εξελιχθούν οι συνεργασίες από στρατηγικές σε στρατιωτικές. Η Τουρκία αποτελεί απειλή για όλες τις μεσογειακές χώρες. Οι παλιές συμμαχίες, τύπου ΝΑΤΟ, αλλά και οι “νέες”, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχουν ξεπεραστεί. Είναι αναποτελεσματικές.

Το ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, έχει στις τάξεις της χώρες αυταρχικές όπως η Τουρκία, που μπορεί να μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες. Η Ε.Ε. διαθέτει συμμάχους που συνασπίζονται με τους εχθρούς των χωρών-μελών. Ένα παράδειγμα είναι η Ισπανία…

Βρισκόμαστε ενώπιον νέων πρωτόγνωρων καταστάσεων. Οι τοπικές συμμαχίες θα αποδειχθούν πιο αποτελεσματικές, εάν έχουν το στρατιωτικό ως βασικό τους στοιχείο. Οι εκβιαστές φοβούνται μόνο την ισχύ.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: