14.11.21

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: “Δεν φεύγει ο στρατός” (από την Κύπρο): Ο Τσαβούσογλου -σύμφωνα με τα πρακτικά του ΟΗΕ- επικαλέστηκε ψεύτικες δικαιολογίες

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η τουρκική θέση για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις είχε κατατεθεί γραπτώς στο Κραν Μοντάνα, το καλοκαίρι του 2017  και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επιχειρούσε να δελεάσει την Άγκυρα με δώρα, που θα έδιναν οι Ελληνοκύπριοι.

Τα απόρρητα πρακτικά του ΟΗΕ, που αφορούσαν τη δεύτερη συνάντηση Γκουτέρες-Τσαβούσογλου ( 6 Ιουλίου 2017, Κραν Μοντάνα, 4.30 μ.μ. τοπική ώρα) είναι αρκούντως αποκαλυπτικά για το τι διαδραματίσθηκε σε βάρος της Λευκωσίας, πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ο «Φιλελεύθερος» και η Hellas Journal, συνεχίζοντας την έρευνα του, δημοσιεύει σήμερα τα πρακτικά της συνάντησης, αποκαλύπτοντας και το παρασκήνιο, αλλά και τις μεθοδεύσεις.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο Γ.Γ. «ήθελε να συζητήσει με τον κ. Τσαβούσογλου πως θα πείσουν τους Ελληνοκύπριους ότι μια πολύ θετική εξέλιξη στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω ουσιαστικών υποχωρήσεων στα άλλα τέσσερα κεφάλαια. Αν τα κατάφερνε θα ήταν σε θέση να βάλει στο τραπέζι μια άτυπη πρόταση».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ρώτησε κατά πόσο η Τουρκία θα αποδεχόταν μείωση των στρατευμάτων της στο επίπεδο που προνοεί η Συνθήκη Συμμαχίας. Ο κ. Τσαβούσογλου υπέδειξε πως η Συνθήκη Συμμαχίας προνοεί  650 Τούρκους στρατιώτες. «Αποδεχθήκαμε αυτόν τον αριθμό το 2004.

Ωστόσο, οι καιροί αλλάζουν. Με δεδομένες τις συνθήκες εκτός Κύπρου (Συρία, ενέργεια, τρομοκρατία ) ο αριθμός των στρατιωτών  θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον συγκεκριμένο, ειδικά αν υπάρχει τουρκική βάση (στο νησί)».

Ο Γενικός Γραμματέας ρώτησε κατά πόσο μακράς διάρκειας επανεξέταση (review) της παρουσίας των στρατευμάτων θα ήταν αποδεκτή από την Τουρκία. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αυτή την ερώτηση. Ωστόσο, θα μπορούσε να του πει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα το αποδέχονταν ποτέ αυτό επειδή δεν θα ένιωθαν ασφαλείς.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ήδη καταθέσει προτάσεις για όλα τα θέματα, πλην όμως από τα πρακτικά δεν προκύπτει ότι ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τους Τούρκους.

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ