20.11.21

Εκλογές στην Λιβύη: Η Άγκυρα προσπαθεί να τις «τινάξει στον αέρα»

 

Η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε να κρατήσει τις τουρκικές δυνάμεις στην χώρα

Την Τουρκία δεν την συμφέρουν οι εκλογές στην Λιβύη καθώς φοβάται μήπως επικρατήσει κάποια παράταξη αντιτουρκικής σύνθεσης.

Έτσι επιδιώκει να σαμποτάρει τις υποψηφιότητες του Χαλίφα Χάφταρ και του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι θεωρώντας ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα το τουρκολιβυκό μνημόνιο σε περίπτωση που εκλεγούν πλειοψηφικά από τους Λίβυους.

Επί της ουσίας όλα θα παιχτούν στο ποιος διαθέτει περισσότερους ψηφοφόρους στην δυτική ή στην ανατολική Λιβύη.

Αρκετές εκατοντάδες τουρκόφιλοι Λίβυοι διαδήλωσαν στην Τρίπολη και τη Μιζουράτα διαμαρτυρόμενοι για τις υποψηφιότητες, στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου, του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Στην πρωτεύουσα, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν λιβυκές σημαίες και βερβερικά λάβαρα, καθώς και πλακάτ, στα αραβικά και τα αγγλικά, όπου χαρακτήριζαν τους δύο υποψηφίους «εγκληματίες πολέμου». Ορισμένοι ποδοπάτησαν φωτογραφίες του Χάφταρ και του γιου του Μουάμαρ Καντάφι, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια παρόμοια συγκέντρωση «πολλών εκατοντάδων» διαδηλωτών έγινε και στη Μιζουράτα, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Libya Febrayer. «Ναι στις εκλογές, όχι στους εγκληματίες», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Σημειώνεται ότι ο στρατιωτικός εισαγγελέας της Λιβύης (διορισμένος από τις τουρκικών συμφερόντων λιβυκές κυβερνήσεις της Τρίπολης) έχει ζητήσει να ακυρωθεί η υποψηφιότητα του Χαλίφα Χάφταρ καθώς όπως λέει υπάρχουν καταγγελίες εναντίον του για «εγκλήματα πολέμου».

Παραδόξως βέβαια ο στρατιωτικός εισαγγελέας δεν διώκει κανέναν από την λεγόμενη φιλοτουρκική πλευρά της Τρίπολης με αντίστοιχες κατηγορίες.

Ο Χάφταρ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την Τρίτη, δύο ημέρες μετά τον Σαι αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Στην Τρίπολη, ένας διαδηλωτής φώναξε στα αγγλικά: «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια». «Όχι στους νόμους του Αγκίλα» (Σάλεχ, του προέδρου του Κοινοβουλίου) και «Όχι σε εκλογές χωρίς Σύνταγμα» έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν.

Ο Χάλεντ ελ Μέχρι, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους (HCE, σ.σ. όργανο αντίστοιχο της Γερουσίας) ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές αυτές. «Δεν θα συμμετάσχω στην εκλογική διαδικασία. Ούτε ως ψηφοφόρος, ούτε ως υποψήφιος», ανέφερε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

Ο ελ Μέχρι είναι μεταξύ εκείνων που απορρίπτουν τον εκλογικό νόμο, ο οποίος επικυρώθηκε τον Σεπτέμβριο από τον Σάλεχ, χωρίς να προηγηθεί ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι είναι γραμμένος «στα μέτρα» του Χάφταρ. Ο πρόεδρος του HCE είπε επίσης ότι θέλει να υποβάλει μια πρόταση για να αναβληθούν οι εκλογές μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022.

Ο «οδικός χάρτης» που καταρτίστηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις αρχές του έτους για να βγει η Λιβύη από την κρίση προέβλεπε ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στις 24 Δεκεμβρίου.

Η Άγκυρα επιζητεί να μην γίνουν ποτέ οι εκλογές αυτές ή αν γίνουν να πραγματοποιηθούν χωρίς τις υποψηφιότητες των γεωστρατηγικών τους αντιπάλων, για να νιώθει ασφαλής σε ότι αφορά το μέλλον του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αντίθετα στην Αθήνα ελπίζουν σε ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής κατάστασης με την προοπτική να ακυρωθεί στο μέλλον το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να υπογραφεί ένα ελληνολιβυκό.

Μόνο που μνημόνια τα οποία έχουν αρχειοθετηθεί στον ΟΗΕ γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε, πολύ δύσκολα ακυρώνονται...

Ωστόσο τον Οκτώβριο το κοινοβούλιο αποφάσισε να γίνουν οι προεδρικές την καθορισμένη ημερομηνία και οι βουλευτικές έναν μήνα αργότερα.

Βασικό πρόβλημα πιο άμεσης φύσεως για την Άγκυρα είναι πως μετά την διενέργεια των λιβυκών εκλογών δεν θα πρέπει να έχει παραμείνει στην Λιβύη ούτε ένας ξένος μισθοφόρος είτε από την πλευρά του Χαλίφα Χάφταρ είτε από την πλευρά των τουρκόφιλων.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε προχτές στη Γαλλία, λέγοντας ότι δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη!

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η τουρκική στρατιωτική παρουσία αποτελεί μέρος της συμφωνίας της Άγκυρας με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», σύμφωνα με όσα υποστήριξε.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι «με την πρόσφατη έκκληση του Γάλλου προέδρου σχετικά με την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη  δείχνει ότι δεν σέβεται την κυριαρχία της Τουρκίας και της Λιβύης»σύμφωνα με τον ισχυρισμό του.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι τέτοια θέματα μπορούν μόνο να συζητηθούν μόνο από τις χώρες που έχουν αυτές τις συμφωνίες, όπως είπε.

Η Άγκυρα θέλει να παραμείνουν οι τουρκικές δυνάμεις στην Λιβύη για να θέσουν τη νέα λιβυκή κυβέρνηση υπό καθεστώς ομηρίας, όποια κι αν προκύψει από τις εκλογές.

Φαντάζονται την Λιβύη εν μέρει σαν τα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Η Τουρκία έχει πολλούς λόγους για να μην διεξαχθούν ποτέ οι εκλογές αυτές, τουλάχιστον όχι υπό καθεστώς ελευθερίας...


https://www.defencenet.gr/