10.11.21

Υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση του ρεύματος για τα νοικοκυριά

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Καθώς οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος σε μια προσπάθεια να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων. Παράλληλα λαμβάνονται μέτρα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις αλλά και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. 

Συγκριμένα στην αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος από τα 18 στα 39 ευρώ το μήνα προχωρά η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Παράλληλα αυξάνεται η επιδότηση από τα 24 στα 45 ευρώ το μήνα για τους δικαιούχους του ΚΟΤ. Το συνολικό ύψος της επιδότησης φτάνει τα 620 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από τα έσοδα των πλειστηριασμών για τους ρύπους.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά ήταν στα 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τον Σεπτέμβριο ανέβηκε στα 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τον Οκτώβριο στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου παρουσιάζεται νέα αύξηση στα 209 ευρώ ανά μεγαβατώρα την ίδια στιγμή που και οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει για τον Σεπτέμβριο επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος 9 ευρώ τον μήνα την οποία αύξησε στα 18 ευρώ τον Οκτώβριο για να προχωρήσει τώρα στη νέα αύξηση στα 39 ευρώ τον μήνα για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. 

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή της χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, μέτρο που ισοδυναμεί με μείωση από 20 έως 40 ευρώ το μήνα για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας αναστέλλεται για πέντε μήνες η χρέωση ΥΚΩ για ενεργοβόρες επιχείρήσεις (βιομηχανίες χαμηλής μέσης τάσης κτλ).  Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. "Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που κινήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρισης" ανέφερε ο κ. Σκρέκας σημειώνοντας ότι με τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός απορρόφησης του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων. 

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε ότι οι αυξημένες τιμές στη χονδρεμπορική του ρεύματος που επικράτησαν και τον Οκτώβριο οδηγούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει για τρίτη φορά την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Έτσι, για τον μήνα Νοέμβριο, η επιδότηση από 60 ευρώ/MWh που ίσχυε για τον Οκτώβριο, θα αυξηθεί στα 130 ευρώ/MWh. Όπως ίσχυσε και για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, η επιδότηση ισχύει για τις πρώτες 300 KWh, που σημαίνει ότι η μηνιαία ενίσχυση θα φτάσει τα 40 ευρώ.

Συνολικά το κόστος της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ έναντι 470 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο. 

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της επιδότησης, αυτή θα προέλθει από τα αυξημένα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων καθώς και από το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο όσο παραμένουν ψηλά οι τιμές στο ενεργειακό χρηματιστήριο, τόσο ενισχύεται. Δηλαδή, η νέα αύξηση της επιδότησης δεν θα επιφέρει επιπλέον βάρη στον προϋπολογισμό. 

https://www.capital.gr/