25.11.21

Γαλλία – Ιταλία, πλήρης συμμαχία: Μακρόν και Ματαρέλα υπογράφουν τη συνθήκη που αλλάζει τα δεδομένα στην ΕΕ


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα προσγειωθεί σε λίγες ώρες στην Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Η συνθήκη προβλέπει συντονισμένες δράσεις των δυο χωρών σε μια σειρά από τομείς, με κύρια αναφορά στην άμυνα, την εξωτερική και οικονομική πολική και τον πολιτισμό. Θα ονομαστεί «Συνθήκη του Κυρηνάλιου», από το όνομα του ιταλικού προεδρικού μεγάρου στο οποίο και θα υπογραφεί. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, ένας από τους στόχους είναι «να δημιουργηθεί μια ακόμη πιο στενή, επωφελής οικονομική συνεργασία και για τις δυο χώρες».

Η συγκεκριμένη Συνθήκη περιέχει έντεκα κεφάλαια και αποτελείται από περίπου τριάντα σελίδες. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, σε ένα βαθμό θυμίζει την ιστορική Γαλλογερμανική Συνθήκη Φιλίας του 1963.

Η μόνη αντίθετη «φωνή», τέλος, στην Ιταλία, είναι εκείνη του αντιπολιτευόμενου, ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», το οποίο ασκεί κριτική στην όλη πρωτοβουλία και υπογραμμίζει ότι «ουδείς γνωρίζει το πραγματικό περιεχόμενο της Συνθήκης αυτής».

https://hellasjournal.com/