26.11.21

“Περασμένα ξεχασμένα” και το χρήμα να ρέει! Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Εμιράτων είναι λόγος ανησυχίας…



Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η (οικονομική) ανάγκη οδήγησε την Άγκυρα να προσεγγίσει τα… εχθρικά για το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι μια κίνηση, που έχει αιφνιδιάσει καθώς δεν αναμενόταν.

Η Τουρκία και τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνίες ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν άμεσες επενδύσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Τουρκία, σε μια σειρά από τομείς, όπως στους της ενέργειας, των πετροχημικών, της τεχνολογίας, των μεταφορών, των υποδομών, της υγείας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

  • Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, βλέποντας προφανώς στο πρόσωπο του ένα σημαντικό «σωσίβιο» για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, που βιώνει η Τουρκία.

Οι επενδύσεις των ΗΑΕ στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της επαναπροσέγγισης που επιχείρησε η Άγκυρα, με το συστηματικό πρέσινγκ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς το Άμπου Ντάμπι, το οποίο οδήγησε στη συμφωνία.

Οι δυο χώρες ήταν στα μαχαίρια. Οι σχέσεις τους κακές, κυρίως μετά την κρίση του Κατάρ ενώ η Άγκυρα είχε κατηγορήσει το Άμπου Ντάμπι ότι είχε ρόλο στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μέσα σε ένα κλίμα συνωμοσιολογίας είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ πως βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα και τα Εμιράτα ότι το χρηματοδότησαν.

Τα ΗΑΕ από την πλευρά τους θεωρούσαν ότι η Άγκυρα υποκινούσε κινήσεις υπονόμευσης χωρών της περιοχής και πως η Τουρκία στήριζε την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ένα κίνημα αποσταθεροποίησης των καθεστώτων της περιοχής.

Η σχέση, πάντως, της Τουρκίας με την Μουσουλμανική Αδελφότητα άρχισε να ξεθωριάζει, επιτρέποντας τα ανοίγματα προς χώρες όπως τα Εμιράτα αλλά και την Αίγυπτο. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τις σχέσεις των ΗΑΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως και τα ανοίγματα του προς το Ισραήλ.

Είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα επέλεξε αυτή την οδό, της προσέγγισης, για να εξασφαλίσει οικονομικό οξυγόνο. Έβαλε την ουρά στα σκέλια και υποδέχθηκε τον πρίγκιπα.

Ήταν θέμα επιβίωσης και γι αυτό και προχώρησε και «έσβησε» και τις καταγγελίες για εμπλοκή των ΗΑΕ στο πραξικόπημα αλλά και το γεγονός ότι μαχητικά αεροσκάφη του είχαν βομβαρδίσει την τουρκική βάση στη Λιβύη. «Περασμένα ξεχασμένα», το χρήμα να ρέει!

  • Η Τουρκία έχει κάνει ανοίγματα προς την Αίγυπτο και το Ισραήλ, χωρίς μέχρι στιγμής να αποδώσουν. Αυτό δεν σημαίνει πως κάποια στιγμή θα συμβεί. Όπως έγινε και με τα Εμιράτα. Αλλά και δεν αποκλείεται τούτο.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από κοντά διατηρώντας ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με το Άμπου Ντάμπι. Είναι προφανές πως οι όποιες διαβεβαιώσεις δίνονται ποτέ δεν είναι αρκετές.

Για αυτό και πρέπει να παρακολουθείται η πορεία των σχέσεων της Τουρκίας με τα ΗΑΕ. Προς το παρών οι διαφωνίες τους, οι διαφορετικές τους προσεγγίσεις είναι μεγάλες και επί της ουσίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.