16.11.21

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λονδίνο - Αίτημα στον Τζόνσον για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

 

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε μία κρίσιμη συγκυρία για την πορεία των σχέσεων του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται από σήμερα στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει κύκλο συναντήσεων, στην πρώτη γραμμή του οποίου ξεχωρίζει το τετ α τετ με τον Μπόρις Τζόνσον.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες πριν το "ραντεβού" των δύο ηγετών στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα πολλαπλά μηνύματα που σχετίζονται, ακριβώς, με την ανάγκη υπέρβασης των δυσκολιών στις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα αναλύσει στον Μπόρις Τζόνσον τόσο την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, όσο και την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας με τους εταίρους της και την Ιρλανδία στις σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Καθόλου τυχαία, άλλωστε και τις ώρες πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον Σαρλ Μισέλ και τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μιχόλ Μάρτιν, με στόχο να συζητηθεί η ενιαία γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν του συγκεκριμένου κρίσιμου ζητήματος, η επίσκεψη Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα και το τετ α τετ με τον Μπόρις Τζόνσον θα αποτελέσει ευκαιρία για την Αθήνα να θέσει στο ανώτατο επίπεδο το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, λίγες ημέρες μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού από το βήμα της UNESCO.

"Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια… Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα, δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών, ως μία αναχρονιστική προσέγγιση… Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του.

Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει "κοπεί" στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου… Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας", τόνισε ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική "The Telegraph".

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες, η απόφαση της UNESCO, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά, καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζει τον διακρατικό χαρακτήρα της διαφοράς σε αντίθεση με την πάγια θέση του Λονδίνου ότι τα Γλυπτά αποτελούν ζήτημα μεταξύ των Μουσείων.

"Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης της UNESCO εξέδωσε απόφαση που αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναδεικνύοντας τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς και αποδομώντας το βρετανικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ζήτημα μεταξύ των μουσείων.

Εξέφρασε, μάλιστα, τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η επίλυσή του παραμένει εκκρεμής λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Και κάλεσε επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να προσέλθει σε διάλογο καλή τη πίστη με την Ελλάδα", αναφέρουν.

Και το αίτημα θα επαναφέρει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι αποτελεί ζήτημα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το οποίο πρέπει να συζητηθεί με ειλικρίνεια, ενώ η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε ένα διάλογο καλή τη πίστη με τη χώρα μας για την επιστροφή των Γλυπτών.

Στις συζητήσεις των δύο ηγετών, πέραν των παραπάνω θεμάτων, θα κυριαρχήσουν η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στη Λιβύη (στον απόηχο της Διάσκεψης στο Παρίσι) καθώς και οι διμερείς σχέσεις και η διεύρυνση της συνεργασίας Αθήνας-Λονδίνου.

https://www.capital.gr/