12.11.21

«Υπερ-Θερμαίνεται» η Αρκτική ! Από Ουκρανία το περιμένουμε από άλλου θα σκάσει το μεγάλο μπαμ

 

ΙΩΑΝΝΟΥ   ΧΑΡΧΑΡΗ

Σε περιόδους αυξανόμενης δυσπιστίας μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, η Νορβηγία επιδιώκει να οικοδομήσει την ασφάλειά της σε συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους Σκανδιναβούς γείτονες. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερη κοινή στρατιωτική εκπαίδευση στο βορρά. 

Η Νορβηγία είναι βασικό μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και, τον επόμενο χρόνο, θα φιλοξενήσει δύο μεγάλης κλίμακας πολυεθνικές ασκήσεις. Η πρώτη, η Exercise Brilliant Jump, είναι μια Άσκηση Ανάπτυξης της Κοινής Ομάδας Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (VJTF) στη Νότια Νορβηγία. Η δεύτερη, η Cold Response 2022  (Άσκηση Ψυχρής Απόκρισης), είναι μια διετής πολυεθνική άσκηση υπό τη Νορβηγία, η οποία το επόμενο έτος θα περιλαμβάνει πάνω από 30.000 στρατιώτες  συμπεριλαμβανομένου του VJTF και άλλων στοιχείων της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Η Cold Response 2022, θα εκπαιδεύσει την ενίσχυση της βόρειας Νορβηγίας και η κύρια δράση θα είναι από τις δυνάμεις του ναυτικού και της αεροπορίας στην περιοχή Ofoten. Θα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση, εντός του Αρκτικού Κύκλου στη Νορβηγία από τη δεκαετία του 1980.

Η περιοχή βρίσκεται κοντά στη βόρεια ταξιαρχία του στρατού και σε περιοχές εκπαίδευσης, όπου στρατιώτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ολλανδίας διεξάγουν συχνά πολεμικές ασκήσεις στην Αρκτική.

Το Ofoten φιλοξενεί επίσης το αεροδρόμιο Evenes, όπου θα εδρεύει ο νέος στόλος της Νορβηγίας με αεροπλάνα θαλάσσιας επιτήρησης P8 Poseidon μαζί με τα δύο βορειότερα μαχητικά F-35 Quick Reaction Alert (QRA) του ΝΑΤΟ σε ετοιμότητα, για να συναντήσουν ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα που πετούν κοντά στον νορβηγικό εναέριο χώρο. Για την αμυντική σύμπραξη του ΝΑΤΟ και των σκανδιναβικών χωρών, το Ofoten είναι βασικό στρατηγικό σημαντικό σημείο σε περίπτωση μεγαλύτερης παγκόσμιας σύγκρουσης, που εμπλέξει τη Ρωσία στον Βόρειο-Ατλαντικό.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών όμως, εξέφρασε την ανησυχία του για την κρυφή στρατιωτικοποίηση του Spitsbergen. Η είσοδος  νορβηγικού πλοίου στο πολικό αρχιπέλαγος του Spitsbergen, κάνει λόγο για ενίσχυση της τάσης προς την κρυφή στρατιωτικοποίηση του αρχιπελάγους από τη νορβηγική πλευρά. Αυτό αναφέρθηκε, στο ευρέως διαδεδομένο σχόλιο της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Η οργάνωση της επίσκεψης νορβηγικού πολεμικού πλοίου στο αρχιπέλαγος, είναι το επόμενο βήμα στο Όσλο σε μια σειρά διαδοχικών ενεργειών, για την ένταξη αυτής της περιοχής στη σφαίρα της εθνικής στρατιωτικής ανάπτυξης», αναφέρει το μήνυμα.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε ότι πρόκειται επίσης για επέκταση του Νορβηγικού Νόμου για τα λιμάνια και τις οδούς στο Σβάλμπαρντ, που συνεπάγεται τη χρήση της υποδομής του αρχιπελάγους στον στρατιωτικό σχεδιασμό της άμυνας της Νορβηγίας, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ενισχύσεων από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Περιπολία στα ύδατα του Svalbard από πλοία της ακτοφυλακής, καθώς και του επίγειου δορυφορικού σταθμού παρακολούθησης Svalsat που λειτουργεί στο αρχιπέλαγος, ο οποίος είναι τεχνικά εξοπλισμένος για την εκτέλεση εργασιών διπλού σκοπού, καθώς και η πρακτική χρήσης του αεροδρομίου Longyear από νορβηγικά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη,  «υποδηλώνουν αυξητικές τάσεις προς τη λανθάνουσα στρατιωτικοποίηση του αρχιπελάγους από τη Νορβηγική πλευρά» αναφέρουν οι Ρώσοι.

Η Ρωσική πρεσβεία στο Όσλο δήλωσε, ότι η Νορβηγία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης του Σβάλμπαρντ.

Σύμφωνα με τη συνθήκη, το αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ ανήκει και κυβερνάται από τη Νορβηγία ως αποκαλούμενη εξαρτώμενη περιοχή, αλλά τα κράτη που έχουν υπογράψει επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τους φυσικούς του πόρους και να διεξάγουν έρευνες στην περιοχή. Μόνο η Νορβηγία και η Ρωσία αξιοποίησαν τη ρήτρα της συμφωνίας για οικονομική δραστηριότητα, εκμεταλλευόμενοι τις εναποθέσεις άνθρακα.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του Trident Juncture 2018, όπου το ΝΑΤΟ άσκησε ένα σενάριο του Άρθρου 5 στη νότια Νορβηγία, ο Ρωσικός Βόρειος Στόλος σχεδίασε ξαφνικά μια ειδοποίηση προς τους αεροπόρους (NOTAM), μια περιοχή κλεισίματος με σκοπό τη διεξαγωγή άσκησης, λίγο έξω από τα νορβηγικά χωρικά ύδατα. Έκτοτε, το Ρωσικό Ναυτικό, έχει δημιουργήσει σε αρκετές περιπτώσεις παρόμοιες περιοχές ΝΟΤΑΜ για εκτοξεύσεις πυραύλων στη Νορβηγική Θάλασσα.

Το τοπίο ασφαλείας στην Αρκτική επιδεινώνεται και η Νορβηγία δεν είναι πλέον μόνη ως ΝΑΤΟ στο βορρά.

Ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας, Frank Bakke-Jensen επιβεβαίωσε  νωρίτερα,  ότι το Cold Response 2022 πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος μιας πιο επίμονης παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Αρκτική.

«Η άσκηση θα δοκιμάσει επίσης την ικανότητα των συμμάχων, να προστατεύουν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην Αρκτική. Αυτό είναι αποτρεπτικό στη δράση», έγραψε ο υπουργός.

Για τη Νορβηγία, ωστόσο, το δίλημμα είναι πώς να εξισορροπηθεί η αποτροπή και η επιβεβαίωση. Το να είσαι μικρός γείτονας της στρατιωτικής συσσώρευσης της Ρωσίας στην Αρκτική και ταυτόχρονα να διατηρείς καλές σχέσεις, αμφισβητείται από τη χρήση στρατιωτικής δύναμης από τη Μόσχα.

Δημιουργεί έναν τόνο αβεβαιότητας μεταξύ γειτονικών χωρών, όπως η Νορβηγία.

https://www.pentapostagma.gr/