12.11.21

Τα ντοκουμέντα του Κραν Μοντανά: Τι ειπώθηκε -σύμφωνα με τα απόρρητα πρακτικά του ΟΗΕ- στην πρώτη συνάντηση Γκουτέρες και Τσαβούσογλου

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε γεύμα με τον τότε ηγέτη των κατεχομένων Μουσταφά Ακιντζί και τους Υπουργούς Εξωτερικών ή εκπροσώπους Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας), που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στο Κραν Μοντανά. Δίπλα στον κ. Γκουτέρες διακρίνονται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Α) και ο Νίκος Κοτζιάς. ΓΤΠ, Χ. ΑΒΡAAΜΙΔΗΣ


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 

Άκρως αρνητικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα, στα θέματα των Εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Ήταν ξεκάθαρο πως για την κατοχική Τουρκία ήταν «κόκκινη γραμμή», που σημαίνει ότι επέμεινε και επιμένει και σήμερα στις θέσεις αυτές μέχρι τέλους.

Αυτό προκύπτει από τα απόρρητα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία ο «Φιλελεύθερος» και η Hellas Journal έχουν εξασφαλίσει και θα παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες.

Η έρευνα της εφημερίδας και της ιστοσελίδας μας για τα κρίσιμα παρασκήνια του Κραν Μοντάνα, τον Ιούλιο του 2017, αφορούν όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε τις τελευταίες ώρες ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος και να αποφευχθεί η κατάρρευση της Διάσκεψης.

Μέσα από τα πρακτικά προκύπτει και ένα παιχνίδι τακτικής του κ. Γκουτέρες, ο οποίος απέφευγε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους για τις εκατέρωθεν απόψεις. Τακτική, που τελικά δεν απέδωσε ενώ προκάλεσε σύγχυση που παρέμεινε και στη συνέχεια.

Σήμερα η έρευνα του «Φ» και της Hellas Journal ξεκινά με την πρώτη συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στις 6 Ιουλίου 2017, στη 1 μ.μ. (τοπική ώρα) στο θέρετρο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Από την Κυριακή και την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί συνέχεια με υπόλοιπα πρακτικά των συναντήσεων.

Στα επίσημα πρακτικά, που υπογράφει ο Ματίας Σούστερ, σημειώνονται ότι:

«Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι για την Τουρκία η άποψη μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις δεν ήταν θέση εκκίνησης (was a non-starter)».

Ο Τούρκος υπουργός απαντούσε στη βασική ερώτηση του κ. Γκουτέρες, η οποία -σύμφωνα με τα πρακτικά- ήταν η εξής:

Ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας λαμβάνοντας υπόψη τις συνομιλίες των προηγούμενων ημερών; Αυτό το ερώτημα υπέβαλε στον κ. Τσαβούσογλου μόλις ξεκίνησε η συνάντηση.

Στα πρακτικά σημειώνονται και τα εξής:

Ο Γενικός Γραμματέας ρώτησε κατά πόσο αυτό σήμαινε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποδεχθεί άμεση αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεως με τη Συνθήκη Εφαρμογής και να καταργήσει το μονομερές δικαίωμα επέμβασης. 

Τι απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου; Αυτό δεν ισχύει (this was not the case).

Ο κ. Γκουτέρες έλαβε από τον Τούρκο υπουργό και άτυπο έγγραφο με τις τουρκικές θέσεις.

https://hellasjournal.com/