4.11.21

«Άρχισε να βουλιάζει το ταβάνι και ακούσαμε ένα τεράστιο μπαμ», λένε οι μαθητές του σχολείου στη Θεσσαλονίκη

 

Παρενέβη ο εισαγγελέας - Διέταξε  προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί κάποιο αδίκημα 

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες των ανήλικων μαθητών στους δημοσιογράφους έξω από το 4ο δημοτικό σχολείο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, όπου πριν από λίγες ώρες κατέρρευσε η οροφή της αίθουσας τους μέσα στο σχολείο. Όπως είπαν οι ανήλικοι, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, ενώ όταν άρχισαν να βγαίνουν από την αίθουσα κατέρρευσε η οροφή και άκουσαν ένα τεράστιο «μπαμ».

«Περιμέναμε μέσα στην τάξη να φύγουμε για εκδρομή και είδαμε το ταβάνι ραγισμένο από παντού. Δεν ήταν έτσι. Ήταν περίεργο. Την ώρα που κατεβαίναμε κάναμε να πέφτουν κομμάτια στα θρανία. Ετοιμαζόμασταν να πάμε περίπατο. Είδαμε τις ρωγμές ήταν αρκετά φαρδιές. Η δασκάλα είπε να κατέβουμε κάτω. Άρχισε να βουλιάζει το ταβάνι. Πήραμε ότι μπορούσαμε και ακούσαμε ένα μπαμ τεράστιο πολύ δυνατό. Εμείς που ήταν να πάμε εκδρομή βγήκαμε», είπε στους δημοσιογράφους ένας από τους μαθητές, περιγράφοντας πως η δασκάλα τους τούς έσωσε τελικά τη ζωή, καθώς βγήκαν κατευθείαν όταν είδαν τις ρωγμές στην οροφή.

«Η οροφή έπεσε αλλά τα παιδιά είχαν προλάβει και είχαν βγει από την αίθουσα του σχολείου. Επρόκειτο να φύγουν για εκδρομή. Θα βγει αναλυτική ανακοίνωση για το τι συνέβη», επισήμανε στο protothema.gr δασκάλα του σχολείου.


orofi1Παρενέβη ο εισαγγελέας - Διέταξε προκαταρκτική

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το περιστατικό στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπου κατέρρευσε το ταβάνι σχολικής αίθουσας χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός αφού οι μαθητές είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως.

Η εισαγγελέας ποινικής δίωξης παρήγγειλε από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα οριστεί πραγματογνώμονας για να κάνει αυτοψία, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου. Στην παραγγελία της η εισαγγελέας ζητεί επίσης να εντοπιστούν οι κατασκευαστές. Κατά πληροφορίες, το σχολείο στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο που έχει μισθωθεί.

orofi34Τι λέει ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη 

Με αφορμή την κατάρρευση γυψοσανίδας-μόνωσης σε αίθουσα μισθωμένου σχολείου, ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Μαζί με τις ενέργειες στις οποίες ήδη έχουμε προβεί ως δήμος, ζητούμε την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για αυτήν τη σοβαρή κακοτεχνία που έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικού της τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας. Πρόκειται για ένα μισθωμένο από την πρώην Νομαρχία σχολείο στο οποίο το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης από τους ιδιοκτήτες του με μελέτη, δαπάνες και τεχνική επίβλεψη δική τους. Εδώ και τώρα η δικαιοσύνη πρέπει να διαλευκάνει την υπόθεση. Από την πλευρά τους οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στον χώρο και πραγματοποιούν από το πρωί αυτοψίες και στους υπόλοιπους χώρους της σχολικής μονάδος προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ελλείψεις και κακοτεχνίες στην κατασκευή».

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης δήλωσε ότι: «Με απόφασή μου η σχολική μονάδα θα παραμείνει κλειστή μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να υπάρξει υπεύθυνη βεβαίωση για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Θα επιμείνω και προσωπικά για την απόδοση ακέραια των ευθυνών σε όσους τις έχουν».

Το χρονικό της κατάρρευσης της οροφής

Όλα έγιναν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας ευτυχώς σε ημέρα που οι μαθητές είχαν βγει από την αίθουσα μετά την παρατηρητικότητα της δασκάλας τους. Για άγνωστο λόγο έπεσε η γυψοσανίδα με τη μόνωση και τον αλουμινένιο σκελετό που πρόσφατα είχε τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο τμήμα. Οι φωτογραφίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι ενδεικτικές, με την οροφή να έχει «σκεπάσει» όλα τα θρανία της αίθουσας.