23.11.21

Αυτό το Νοσοκομείο στη Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, "δεν σας κάνει" (που το καταργήσατε προ 8 ετών) ;

Το "ελάττωμά" του μήπως  ήταν ότι  αυτό ανήκε εις το  Δημόσιο (ΙΚΑ) και δεν ήταν ...ΙΔΙΩΤΙΚΟ ;
Μήπως ΤΩΡΑ  θα πρέπει να τσακιστείτε  σπεύσετε να το  επισκευάσετε και να το θέσετε σε λειτουργία;

ΑΛΕΞ
 

Σχετικό δημοσίευμα του Thesstoday.gr, της 23/5/ 2019 :

Πριν από 6 (8 σήμερα) χρόνια έσφυζε από ζωή και αποτελούσε σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Καλαμαριά. Από το 2013, όταν και έκλεισε, αφέθηκε στην μοίρα του και ρημάζει κάθε μέρα όλο και πιο πολύ.

Το πρώην νοσοκομείο “Παναγία” βρίσκεται επί της Ν. Πλαστήρα στην περιοχή της Κρήνης και ομολογουμένως αποτελεί ένα πολυόροφο κτίριο- “φιλέτο” καθώς έχει θέα στη θάλασσα. To ThessToday.gr βρέθηκε στο πρώην νοσοκομείο, έκανε αυτοψία και κατέγραψε τη σημερινή κατάσταση των εγκαταστάσεων ενώ μίλησε με περίοικους για τα κρούσματα βανδαλισμών και για το πόσο έχει επηρεαστεί η περιοχή έξι χρόνια μετά το κλείσιμο του νοσοκομείου.


Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Ήταν Σεπτέμβρης του 2013 όταν το Νοσοκομείο “Παναγία” στη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς “κατέβαζε”… ρολά καθώς σταμάτησε να βρίσκεται ανάμεσα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο, το οποίο σήμερα ρημάζει, είναι ιδιοκτησία της εταιρείας “Euromedica”.

Οι αντιδράσεις του προσωπικού πριν και μετά το κλείσιμο του νοσοκομείου ήταν έντονες. Από στάσεις εργασίας μέχρι και… συναυλία διαμαρτυρίας διοργάνωσαν, προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση της τότε κυβέρνησης για το κλείσιμο του νοσοκομείου στο πλαίσιο κατάργησης- συγχώνευσης νοσοκομειακών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα.

Από το κλείσιμο του νοσοκομείου το κτίριο “αφέθηκε” στην μοίρα του. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς σήμερα είναι πραγματικά θλιβερή καθώς οι εγκαταστάσεις του είναι κυριολεκτικά λεηλατημένες, με τον εξοπλισμό του πρώην νοσοκομείου να έχει καταστραφεί ή να έχει κλαπεί. Οι εσωτερικοί του χώροι, σε πολλές περιπτώσεις, δε θυμίζουν πλέον νοσοκομείο αλλά σκουπιδότοπο.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει στο κτίριο από την πλαϊνή είσοδο, όπου παλιά βρίσκονταν τα επείγοντα περιστατικά, καθώς το τζάμι της πόρτας έχει σπάσει ενώ πρόσβαση υπάρχει και από την είσοδο που βρίσκεται στην πλευρά της θάλασσας. Φάκελοι που περιλαμβάνουν ιατρικά έγγραφα ασθενών και έγγραφα για τον εξοπλισμό του πρώην νοσοκομείου βρίσκονται σκορπισμένα παντού.

Μετά το κλείσιμο έχουν γίνει πολλές φορές στο δήμο Καλαμαριάς καταγγελίες για χρήση ναρκωτικών εντός των εγκαταστάσεων του πρώην νοσοκομείου “Παναγία”. Ο “κόμπος έφτασε στο… χτένι” το Φεβρουάριο του 2018, όταν η δημοτική αρχή της Καλαμαριάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, τονίζοντας πως το κτίριο έχει καταστεί βορά κλεφτών και καταφύγιο περιθωριακών ατόμων, εγκυμονώντας κινδύνους τόσο για την σωματική ασφάλεια των ανθρώπων όσο και τη δημόσια υγεία.

Η μηνυτήρια αναφορά είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος διέταξε έρευνα για το ζήτημα. Μετά την εισαγγελική παρέμβαση δόθηκε εντολή στη εταιρεία που ανήκει ιδιοκτησιακά το κτίριο να το περιφράξει προκειμένου να σταματήσουν οι παραβιάσεις. Παρά τα μέτρα που πάρθηκαν η σημερινή εικόνα είναι και πάλι η ίδια.

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με το Δήμαρχο του δήμου Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη, ο οποίος τόνισε πως το κτίριο έχει αφεθεί και πάλι στη μοίρα του: “Το κτίριο είναι σε κακή κατάσταση σήμερα. Από την ημέρα που έκλεισε το νοσοκομείο άγνωστοι άρχισαν να σπάνε τις πόρτες, τα παράθυρα και να μπαίνουν μέσα προκειμένου να το βανδαλίσουν. Κάποια στιγμή έμπαιναν μέσα και παιδιά γυμνασίου και λυκείου και ανέβαιναν στην ταράτσα. Για αυτό το λόγο αλλά και για θέματα δημόσιας υγείας προσφύγαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Υπήρξε άμεσα κινητοποίηση. Ασφαλίστηκε τότε το κτίριο αλλά δυστυχώς σήμερα η ιδιοκτήτρια εταιρεία το έχει παρατήσει και πάλι. Δεν ασχολείται καθόλου, υπάρχει αδιαφορία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικοινωνήσαμε με την εταιρεία που της ανήκει το κτίριο, ωστόσο μέχρι τη στιγμή που αναρτήθηκε το ρεπορτάζ δε λάβαμε απάντηση για τον τρόπο που θα διαχειριστούν το θέμα. Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους και θα δημοσιεύσουμε την απάντησή τους με νέα ανάρτηση.

Έχει υποβαθμιστεί η περιοχή μετά το κλείσιμο του νοσοκομείου

Το ThessToday.gr μίλησε με περίοικους αλλά και ιδιοκτήτες καταστημάτων και εργαζόμενους στην περιοχή, οι οποίοι τόνισαν πως η κινητικότητα στην περιοχή έχει μειωθεί δραματικά μετά το κλείσιμο του νοσοκομείου ενώ ανέφεραν πως έχουν παρατηρήσει και οι ίδιοι κρούσματα κλοπών και ναρκωτικών εντός του κτιρίου.

“Το έχουν ρημάξει. Μπαίνει όποιος θέλει και παίρνει ότι θέλει. Κανένας δεν ενδιαφέρεται. Τα έχουν ξηλώσει όλα. Μέχρι και οι καρτέλες των ασθενών είναι παντού στο πάτωμα. Υποτίθεται υπάρχει ιατρικό απόρρητο. Από το νοσοκομείο είχαμε όφελος. Κάθε μέρα λόγω του νοσοκομείου περνούσε από το σημείο πολύς κόσμος. Όλοι οι καταστηματάρχες κοιτάξαμε το καλύτερο για τις επιχειρήσεις μας. Το κλείσιμο του νοσοκομείου είναι κακό για ολόκληρη την Καλαμαριά. Είχε πολύ καλό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η σημερινή κατάσταση είναι θλιβερή, ανέφερε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης ακριβώς απέναντι από το κτίριο.

“Βλέπω το νοσοκομείο κλειστό και μου σηκώνεται η τρίχα” ήταν η ατάκα ασθενή που εγχειρίστηκε δυο φορές στο πρώην νοσοκομείο “Παναγία”. “Το κτίριο είναι παρατημένο τόσα χρόνια. Όλη η περιοχή υποβαθμίστηκε μετά το κλείσιμο”, ανέφερε.

Ιδιοκτήτης ταξί και κάτοικος της περιοχής ανέφερε πως το νοσοκομείο έδινε ζωή σε ολόκληρη της περιοχή: “Η δουλεία μας έχει επηρεαστεί από το κλείσιμο του νοσοκομείου. Κάποτε υπήρχε εδώ φαρμακείο και κυλικείο. Όσον αφορά το κτίριο μπαίνουν μέσα πολλοί περίεργοι και το έχουν ρημάξει. Σαν νοσοκομείο ήταν από τα καλύτερα”, σημείωσε.

https://thesstoday.gr