27.11.21

Οδοιπορικό Τιμής και Μνήμης στην Καλαμάτα. Αφιερωματική εκδήλωση στον Ιερό Λόχο - για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.



20-21/11/2021.
200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Αφιερωματική εκδήλωση στον Ιερό Λόχο.-
Διοργανωτές :

Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μεσσηνίας,
Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας,
Σύλλογος « Ελληνομνήμονες».

Υπο την Αιγίδα,
Δήμου Καλαμάτας,
Περιφέρειας Πελοποννήσου,
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων.

Έγιναν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, στον ιερό τόπο που ξεκίνησε, φούντωσε, θέριεψε και κατέκαυσε τελικά, τον επί αιώνες κατακτητή και δυνάστη, του Ελληνικού Έθνους.
Πρώτα - πρώτα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο στις 20/11/2021, που παρουσιάστηκε από τον Δήμο Καλαμάτας το βιβλίο του Καθηγητού κ. Θανάση Χρήστου,
« ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΜΙΑΚΗΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, ΣΗΜΑΤΩΡΟΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821.», που εξέδωσε ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
Εκτός του Δημάρχου και των άλλων επισήμων, τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, που καθήλωσε τους θεατές με μια συγκλονιστική ομιλία, αναφερόμενος ειδικά στην θυσία του Παπαφλέσσα….
Το εντυπωσιακό αυτό βιβλίο, έχει 607 σελίδες με πολύτιμο υλικό και γκραβούρες εποχής, που συναρπάζουν τους αναγνώστες και δεν πρέπει να λείψει από καμία βιβλιοθήκη.
Θα αναφέρω μόνο τον χαιρετισμό - αφιέρωση του καθηγητού κ. Θανάση Χρήστου που ξεκινάει με τα παρακάτω μεστά και διδακτικά λόγια.
«Ως προοπτική Ελπίδας, αφιερώνω το πόνημα μου σε όλους τους νέους που πιστεύουν στοχαστικά και με πάθος, σε ένα καλύτερο και περισσότερο ευοίωνο μέλλον για τον τόπο αυτόν!!!
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Αθανασίου Βασιλόπουλου, που προλογίζει την έκδοση και τελειώνοντας γράφει….
…Ας είναι η ελπιδοφόρα κατάκτησης της προειδοποίησης « και άπαντες πνέομεν πνοήν Ελευθερίας για το ιωβηλαίο αυτό του Απανταχού Ελληνισμού, πολύτιμη παρακαταθήκη πολιτισμού, πλουραλισμού και δημοκρατίας, για μια νέα, ευφυή και λυσιτελή αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος.-»
Κάπου εδώ σταμάτησε ο χρόνος και όλοι γυρίσαμε 200 χρόνια πίσω και εκεί στην πλατεία, ακούσαμε συγκινημένοι τις φωνές των Μεσσηνίων και Μανιατών οπλαρχηγών, που αποφασισμένοι ορκίστηκαν το… ¨Ελευθερία ή θάνατος¨!.
Η κυρίως εκδήλωση, ήταν αφιερωμένη στον Ιερό Λόχο και έγινε στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας στις 21/11/2021.
Την ίδια ημέρα είχαμε την Γιορτή για τα εισόδια της Θεοτόκου και την ημέρα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που τιμήθηκαν με Δοξολογία και κατάθεση Στεφανιών, στο Ηρώο της Επαναστάσεως, παρουσία της Θρησκευτικής, Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του νομού Μεσσηνίας, με την παρουσία και της Γενικής Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κας Χριστιάνας Καλογήρου.
Το βράδυ στις εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, οι διοργανωτές κάλυψαν με τον καλύτερο τρόπο την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων Ιερολοχιτών, με θέμα: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις του ελληνισμού και ο Ιερός Λόχος. Από το Δραγατσάνι μέχρι σήμερα», με μια εμπνευσμένη, μελετημένη και συνταρακτική κεντρική ομιλία, του καθηγητού κ. Θανάση Χρήστου, με αναφορά διαχρονικά στους Ιερούς Λόχους, από την αρχαιότητα, την Επανάσταση στην Μολδοβλαχία, μέχρι τον Β. Π.Π. και στην συνέχεια στην οργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων της Πατρίδας μας, με βάση τους ιερολοχίτες- Ριμινίτες του Τσιγάντε,
Η ομιλία έγινε μπροστά από τα όπλα, στολές και αντικείμενα εποχής, από την μικρή αλλά εντυπωσιακή έκθεση των ¨Ελληνομνημόνων¨, που θαύμαζαν οι επισκέπτες, με την παρουσία και αγωνιστή της εποχής !
Παράλληλα από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, ταλαντούχες νέες και νέοι μαθητές, παρουσίασαν ένα άκρως συγκινητικό πρόγραμμα με Ελληνικούς χορούς, τραγούδια και τον Θούριο του Ρήγα.
Στην συνέχεια και πριν το τέλος, έγινε απονομή τιμητικών πλακετών και αναμνηστικών μεταλλίων και ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, επέδωσε το βιβλίο στους συντελεστές της εκδηλώσεως. Η γιορτή έκλεισε με τον Εθνικό μας ύμνο και ακολούθησε δεξίωση με πλούσια εδέσματα, που τίμησαν δεόντως οι καλεσμένοι.
Κλείνοντας, ευχαριστούμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, τους εκπροσώπους των ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους, την εκδήλωση.
θα θέλαμε όμως ειδικά, να ευχαριστήσουμε από καρδιάς και να συγχαρούμε, τον κ. Κωνσταντίνο Νίκα, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τους αντιπεριφερειάρχες, τον κ. Αθανάσιο Βασιλόπουλο Δήμαρχο Καλαμάτας και τους αντιδημάρχους, τον Χαλκέντερο Πρόεδρο κ. Ηλία Γυφτέα και το Δ.Σ. της ΛΕΔ Μεσσηνίας, «Αντ/τήγος Κων/νος Μάλαμας», την κυρία Τρισεύγενη Πουλοπούλου και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, τον κ. Σπυρίδωνα Κατσίρα και τους «Ελληνομνήμονες», τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Χρήστου, που επιμελήθηκε τον πανηγυρικό της ημέρας, τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, που επιμελήθηκαν τα τραγούδια, τα Θούρια και τους παραδοσιακούς χορούς, κ. κ. Γεωργία Ψαραδέλλη, Σοφία Πουλοπούλου, Θωμά Κακάνη, Αθανάσιο Καρανάσιο και Νικόλαο Βερβερίδη.-
Επίσης ευχαριστούμε τους ευγενικούς χορηγούς της εκδηλώσεως, όπως και όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο, σε αυτήν τη λαμπρή επετειακή εκδήλωση.
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Δ. κ. Δημήτριος Γεωργάκης, Συνταγματάρχης ε.α. και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, με την συνδρομή του επιτίμου προέδρου της ( U.E.P.) κ. Λυκοτραφίτη Κωνσταντίνου, δεσμεύτηκαν όπως το 2023, προτείνουν να πραγματοποιηθεί το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών, (UEP) στη Μεσσηνία, για την ευρύτερη γνωστοποίηση των ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στη περιοχή και γενικότερα, για την προβολή της πανέμορφης και ιστορικής Πελοποννήσου.
Η Π.Ο.Ε.Δ. και η Λ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση από τους κ. κ. Νικόλαο Ρούσση, Πόκκα Χαράλαμπο και Ναπολέοντα Ντέμο, που ευχαριστούν όλους τους συντελεστές για την τόσο ζεστή και αξεπέραστη φιλοξενία.
Ακολουθεί ένα φωτορεπορτάζ που επιμελήθηκε ο κ. Νάσος Μακιός και τον ευχαριστούμε πολύ, μαζί με τις ολόθερμες ευχές μας που συνηθίζουμε.
Έρρωσθε, ευδαιμονείτε και αισιοδοξείτε αδελφοί, άπαντες εν παντί!!!¨
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ   ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: