Το πρώτο Σύνταγμα ανέλαβε την προστασία της Μόσχας
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS το νέο αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα S-500 έχει τεθεί σε υπηρεσία, με το πρώτο Σύνταγμα να έχει ήδη δημιουργηθεί στην Μόσχα όπου και θα αναλάβει την προστασία της Μόσχας όπως αποκάλυψε πηγή του ρωσικού ΥΠΑΜ.
«Το πρώτο σύνταγμα των αντιαεροπορικών συστημάτων S-500 εισήλθε σε υπηρεσία με μία μονάδα της οποίας το καθήκον θα είναι να επιτηρεί και να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας της χώρας», είπε χωρίς να αποκαλύπτει την μονάδα και την ημερομηνία ένταξης.
Ο εναέριος χώρος της Μόσχας και της Κεντρικής Βιομηχανικής Ζώνης επιτηρείται από την 15η Αεροπορική Στρατιά.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το δεύτερο Σύνταγμα των S-500 θα παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στα μέσα του 2022.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Yuri Borisov είχε δηλώσει στις 16 Σεπτεμβρίου ότι το σύστημα S-500 Prometey είχε ολοκληρώσει τις δοκιμές του και οι πρώτοι εκτοξευτές θα παραδοθούν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Στις 20 Ιουλίου το ρωσικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε πως είχε δοκιμάσει το σύστημα εναντίον βαλλιστικού στόχου υψηλής ταχύτητας στο πεδίο βολή του Kapustin Yar στη Νότια Ρωσία.
Τον περασμένο Μάρτιο το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι θα αποκτήσει δέκα ολοκληρωμένα συστήματα S-500.
Το S-500 έχει σχεδιαστεί να αντιμετωπίζει αεροπορικές και πυραυλικές απειλές σε αποστάσεις έως 600 χιλιόμετρα (για πυραυλικές απειλές) ή 500 χιλιόμετρα (για αεροπορικές απειλές).
Το σύστημα έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής δέκα υπερηχητικών στόχων, που κινούνται με ταχύτητα 5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο με ανώτατο όριο τα 7 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Επίσης μπορεί να αναχαιτίσει αεροπορικές απειλές που κινούνται με ταχύτητες Mach 5. Το μέγιστο ύψος εμπλοκής είναι τα 180-200 χιλιόμετρα.
Αναφορές από την Ρωσία αλλά και αμερικανικές αναλύσεις θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι οι S-500 μπορούν να εμπλέξουν αεροσκάφη τύπου stealth, συμπεριλαμβανομένων του Lockheed Martin F-22 Raptor, του F-35 Joint Strike Fighter ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας τέτοιου τύπου και αυτό γιατί το σύστημα καταφέρνει να συνδυάσει το ραντάρ του μαζί με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο άλλων ραντάρ, οπότε καταφέρνει να αποκαλύψει τα θεωρητικώς αόρατα μαχητικά.
Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το σύστημα μπορεί να εμπλέξει στόχους πέρα από τον ορίζοντα και να συνδεθεί σε ένα δίκτυο αεράμυνας και ραντάρ που συμπεριλαμβάνει και δορυφόρους.
Δεδομένων των προηγμένων δυνατοτήτων δικτύωσης και διασύνδεσης των S-500, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι όντως οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να καταρρίψουν αεροσκάφη τύπου stealth.
Πράγματι, με τη διασύνδεση πολλών ραντάρ μεγάλης ταχύτητας και εμβέλειας, όπως το RLS Voronezh-DM και το 1L119 Nebo SVU, θα μπορούσε να είναι δυνατός ο εντοπισμός αεροσκαφών όπως το F-22 ή το F-35.
Η ένωση αισθητήρων έδωσε σε πολλά στρατεύματα ικανότητες πολύ μεγαλύτερες από το άθροισμα των δυνάμεων τους και οι Ρώσοι (το κάνουν και οι ΚΙνέζοι) δούλεψαν πάρα πολύ στον τομέα αυτό για να εκμηδενίσουν το θεωρητικό αμερικανικό πλεονέκτημα.
Σημασία έχει για να αποκαλυφτεί ένα μαχητικό stealth, αυτό να συμβεί σε απόσταση ικανή για να καταστραφεί πριν προκαλέσει ζημιά.
Αν λάβουμε υπόψιν ότι πλέον οι Αμερικανοί κατάφεραν να πιστοποιήσουν τα F-35 για χρήση πυρηνικών όπλων, που σημαίνει ότι θα μπορούν χωρίς να γίνουν αντιληπτά να καταστρέφουν ολόκληρες πόλεις, τότε γίνεται κατανοητή η προσπάθεια των Ρώσων να πετύχουν αποστάσεις ασφαλείας για τον εντοπισμό τους και την καταστροφή τους.