18.10.21

Διαβάστε στο "HELLAS - SCIENCE & TECHNOLOGY" :

 Διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος δημιούργησαν φοιτητές του ΑΠΘ



 Ένα φθηνό γρήγορο και ακριβές διαγνωστικό εργαλείο για την ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος στα πρώτα στάδια με την ονομασία «METIS», δημιούρησε ομάδα φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με το καινοτόμο πρότζεκτ «iGEM Thessaloniki» η φοιτητική  διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ  στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «iGEM Competition».


Νέοι θεραπευτικοί ορίζοντες για τον καρκίνο

 

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΑ «ΝΕΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ «CHECKMATE 651» ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΔΥΟ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΓΚΩΝ ΣΕ ΚΕΦΑΛΗ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟ

Στις αρχές της εβδομάδας η είδηση για νέα θεραπεία που «εξαφανίζει» τους όγκους σε κεφαλή και τράχηλο έκανε τον γύρο του κόσμου. Ωστόσο μία τεχνική λεπτομέρεια στον σχεδιασμό της μελέτης θέτει εμπόδια στην υιοθέτηση της αποκτηθείσας γνώσης στην κλινική πράξη.

Πόσο βαθύς είναι τελικά ο ωκεανός; ( VIDEO)

 


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός; Κι αν έχετε αναρωτηθεί έχετε καταλάβει πόσο μεγάλο είναι αυτό το βάθος; Αρκεί να σκεφτείτε ότι σε μερικά σημεία το βάθος του νερού ξεπερνάει το ύψος του Πύργου του Άιφελ, ενώ το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών είναι ψηλότερο ακόμη και από το ύψος του Έβερεστ. Αν όχι, το βίντεο που ακολουθεί σίγουρα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την απεραντοσύνη του.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Ξεκίνησε για το ραντεβού τoυ με τους Τρωικούς αστεροειδείς το σκάφος Lucy



 Εκτοξεύτηκε στις 12:35 ώρα Ελλάδος από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, πάνω σε ένα μεγάλο πύραυλο «Άτλας 5» της United Launch Alliance (ULA) το σκάφος της αποστολής Lucy της NASA. Το σκάφος θα πραγματοποιήσει ένα 12ετές ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου θα περάσει κοντά από οκτώ αστεροειδείς, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι Τρωικοί.

Το ηλιακό σύστημα γεννήθηκε με το μεγάλο χάσμα που το χωρίζει στην μέση

 

Είναι γνωστό ότι το ηλιακό μας σύστημα χωρίζεται σε δύο ζώνες, την εσωτερική στην οποία υπάρχουν οι τέσσερις βραχώδεις πλανήτες που βρίσκονται πιο κοντά στον Ήλιο (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης) και η εξωτερική που βρίσκονται οι γίγαντες αερίου (Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας). Ανάμεσα τους υπάρχει ένα μεγάλο διαστημικό κενό, ένα χάσμα όπως το ονομάζουν οι επιστήμονες, με έκταση 550 εκατ. χλμ.

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γιγάντιος εξωπλανήτης που επιβίωσε από τον θάνατο του άστρου του

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που το άστρο του είναι πλέον λευκός νάνος.

 

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το πρώτο επιβεβαιωμένο πλανητικό σύστημα που πιθανώς προεικονίζει το μέλλον του δικού μας ηλιακού συστήματος, όταν ο Ήλιος πια θα έχει «φάει τα ψωμιά του» σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για έναν αέριο γίγαντα εξωπλανήτη με μέγεθος μεγαλύτερο του Δία, ο οποίος κινείται πέριξ ενός νεκρού άστρου-λευκού νάνου κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας.