14.10.21

ΣΕΡΒΙΑ – GAVRAN (Raven 145): Το νέο ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΟ μακράς εμβέλειας (ΒΙΝΤΕΟ)



 Αν υπάρχει μια αμυντική βιομηχανία που πραγματικά εκπλήσσει με τα επιτεύγματα της παρά τον μικρό προϋπολογισμό της αυτή είναι η σερβική. Μια χώρα που υπέστη τρομερή καταστροφή των υποδομών της αμυντικής της βιομηχανίας πριν από 22 χρόνια, μια χώρα με παρά πολύ μικρό αμυντικό προϋπολογισμό μια χώρα που για πολλά χρόνια δοκιμάστηκε από σοβαρές οικονομικές και πολιτικές κρίσεις καταφέρνει τα τελευταία 10 χρόνια να εκπλήσσει με τα νέα προϊόντα που η αμυντική της βιομηχανία εξελίσσει.

Το νέο οπλικό σύστημα που η Σερβία ανέπτυξε, παρουσιάστηκε επίσημα πριν από λίγο καιρό σε έκθεση στρατιωτικού υλικού που διοργανώθηκε στο Kragujevac.

Πρόκειται για το περιφερόμενο πυρομαχικό μεγάλης εμβέλειας GAVRAN (Raven 145) το οποίο σύμφωνα με τους Σέρβους μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την συλλογή πληροφοριών όσο και για την πραγματοποίηση αποστολών κρούσης σε μεγάλη απόσταση.

Το σύστημα αποτελείται από έναν σταθμό ελέγχου επί φορτηγού έναν εκτοξευτή επί φορτηγού με 24 θέσεις του εκτοξευόμενου αεροχήματος και το αερόχημα. Το αερόχημα GAVRAN (Raven 145) κατασκευάζεται από την εταιρεία BB Composite, έχει μήκος 2,2 μέτρα άνοιγμα πτέρυγας 2,4 μέτρα, ύψος 0,4 μέτρα, βάρος 50 κιλά, βάρος πολεμικής κεφαλής 15 κιλά ταχύτητα πλεύσης 150 χλμ/ώρα εμβέλεια με την ταχύτητα αυτή 150 χλμ και επιχειρησιακό ύψος 2 χλμ.

Το περιφερόμενο πυρομαχικό GAVRAN (Raven 145) μεταφέρεται εντός παραλληλογράμμου κανίστρου εκτόξευσης 24 εκ των οποίων μεταφέρονται επί ενός φορτηγού έτοιμα για βολή υπό γωνία ανύψωσης 45 μοιρών. Το περιφερόμενο πυρομαχικό εκτοξεύεται από το κάνιστρο με την βοήθεια ενός booster. Κατόπιν αναπτύσσονται οι πτέρυγες του και τίθεται σε λειτουργία ένας μικρός κινητήρας δυο κυλίνδρων που κινεί μια δίφυλη έλικα.

Το GAVRAN (Raven 145) είναι εξοπλισμένο με σύστημα καθοδήγησης INS, GPS, GLONASS το οποίο χρησιμοποιείται κατά την φάση πτήσης του συστήματος προς το στόχο και ακολούθως ενεργοποιείται ο αισθητήρας TV/IIR ο οποίος χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και εγκλωβισμό του στόχου μέσω ασφαλής ραδιοζεύξης (encrypted radio data links) επιτρέποντας στο χειριστή στο σταθμό ελέγχου να έχει πλήρη εικόνα της τελικής φάσης της επίθεσης.

Το σύστημα μπορεί να επιχειρήσει υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες σε θερμοκρασίες από -10oC έως 65oC. Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκινούμενο κέντρο ελέγχου διαθέτει τρεις θέσεις ελέγχου και τρία Data-TV links τα οποία λειτουργούν ταυτόχρονα.

Αυτό το στοιχείο που επιτρέπει την εξαπόλυση και καθοδήγηση 12 συνολικά GAVRAN (Raven 145) κατά διαφορετικών στόχων, επιτρέποντας στους χειριστές την εξουδετέρωση πολλαπλών στόχων και την επαύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος.

Το GAVRAN (Raven 145) μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά στόχων όπως άρματα μάχης, κέντρα ελέγχου και διοίκησης, κατά τεθωρακισμένων οχημάτων, κατά στοιχείων πυροβολικού, κατά πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών πυροβολικού, κατά θέσεων ραντάρ, bankers, μονάδων πεζικού και σκαφών επιφανείας.

Το περιφερόμενο πυρομαχικό μπορεί να πλήξει τον στόχο υπό γωνία 15 μοιρών έως 75 μοιρών (top attack) επιτρέποντας την καταστροφή ακόμη και αρμάτων μάχης. Το σερβικό σύστημα αυτή την περίοδο δοκιμάζεται από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας για να λάβει την τελική έγκριση.