19.10.21

«Παζαρεύει» η Άγκυρα: «Αν δεν πάρουμε F-16 θα στραφούμε σε Su-35 και Su-57»....

 

Δεν έχει «τέλος» το ανατολίτικο παζάρι που κάνει η Άγκυρα ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών, καθώς ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση και σε εκπομπή του NTV, αποκάλυψε την «εναλλακτική» επιλογή σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αρνηθεί την πρόταση συμφωνίας για τα F-16.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Κυριακή 17 Οκτωβρίου, πως οι Αμερικανοί πρότειναν την ενδεχόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Άγκυρα, ως μιας μορφής «αντάλλαγμα» για την επένδυση που είχε κάνει για πάνω από δέκα χρόνια η Τουρκία στο αναπτυξιακό πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός του Προέδρου της Τουρκίας φαίνεται πως έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε μεταδώσει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφορικά με αίτημα από την τουρκική πλευρά προς την Ουάσινγκτον για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της, αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

F-16

H «διαπραγματευτική τακτική» της Άγκυρας

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθούν και οι δηλώσεις του Ντεμίρ, με τον υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο να λέει χαρακτηριστικά ότι εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παράδοση των F-16, η Άγκυρα «δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές» και παραμένει έτοιμη να εξετάσει την αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς τύπου Su-35 και stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Su-57.

Πρόκειται για ακόμα ένα δείγμα της «διαπραγματευτικής τακτικής» που εφαρμόζει η τουρκική πλευρά τους τελευταίους μήνες και εκφράζεται από τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπως έγινε μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και μετά τη συνάντηση που είχε στα τέλη του Σεπτεμβρίου με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Εντούτοις, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής, να δικαιώνεται ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία διαχειρίζεται το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα, με αναλυτές να επισημαίνουν την δυσκολία να «περάσει» από το Κογκρέσο μια συμφωνία για F-16 στην Άγκυρα, όσο οι S-400 παραμένουν στο προσκήνιο. Από την άλλη, το γεγονός ότι η Ελλάδα αφενός θα εξοπλιστεί με 24 σύγχρονα 4++ γενιάς μαχητικά αεροσκάφη Rafale και αφετέρου «κάνει άνοιγμα» μέσω της MDCA για μελλοντική προμήθεια των F-35, έχει προκαλέσει τρομερές ανησυχίες στα τουρκικά επιτελεία.

Με πληροφορίες από: TASS 

https://www.onalert.gr/