13.10.21

Δεν προχωρούν οι εργασίες στο κοίτασμα “Αφροδίτη” στην Κύπρο-Κάνουν “πίσω” Chevron, ENI, λόγω Τούρκων;



 Η Άγκυρα θέλει να "παγώσει" όλα τα σχέδια στην Α.Μεσόγειο για να επιβάλει τα δικά της στις χώρες της περιοχής

Καθόλου καλή εικόνα έχουμε στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού δύο μεγάλες εταιρείες, η Chevron και η ENI, φέρονται να κωλυσιεργούν επικίνδυνα λόγω τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή με την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων να απειλούν τους πάντες.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, η Κύπρια υπουργός ενέργειας ανέφερε στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι “οι διεργασίες με την Chevron στο κοίτασμα Αφροδίτη φαίνεται να μην προχωρούν για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, παρά την υπογραφή συμφωνιών με την Αίγυπτο, την ώρα που υπάρχει πρόβλημα και με τις επαφές με το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση”.

 Η Exxon Mobil, η οποία ενδιαφέρεται για τα τεμάχια “Γλαύκος” δεν έχει μεταβάλλει κάτι στο χρονοδιάγραμμα της, το οποίο αφορά την περίοδο Νοέμβρη αρχές Δεκέμβρη, όπου και αναμένεται να αποσταλεί γεωτρύπανο στην περιοχή.

Η ιταλική ΕΝΙ, δεν έχει καθορίσει ακόμη ημερομηνίες στις οποίες θα προχωρήσει σε εργασίες, ενώ ο σχεδιασμός της όπως όλα δείχνουν θα πάει για το 2022.

Το ίδιο μοτίβο θα χρησιμοποιήσει η Άγκυρα και στην περιοχή της Κρήτης, με κύριο στόχο την ακύρωση όλων των εργασιών για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, για τον οποίο η νέα ισραηλινή κυβέρνηση δεν δείχνει τόσο “ζεστή” όσο η προηγούμενη.

Σε συνδυασμό των κινήσεων Ερντογάν στην Λιβύη, στην οποία θα μεταβεί ο ίδιος στις 15 Οκτωβρίου 2021, εκτιμάται ότι η Άγκυρα θέλει αρχικά να ακυρώσει επ’αόριστον όλες τις εργασίες στην περιοχή με σαφή στόχο, το “πάγωμα” όλων των σχεδίων για να επιβάλει στην συνέχεια τα δικά της σχέδια.

Το πιο ύποπτο σε όλη αυτήν την κατάσταση είναι δύο πράγματα:

Α. Η απόλυτη “σιωπή” από ΗΠΑ, ΕΕ, οι οποίες υποτίθεται ότι θέλουν να υλοποιήσουν τον αγωγό East Med για να ανεξαρτητοποιηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την Μόσχα να επωφελείται το μέγιστο από την τουρκική στάση.

Β. Ενώ την ίδια περίοδο έχουμε μια τεράστια υπόγεια υποστήριξη της δήθεν ‘δημοκρατικής” τουρκικής αντιπολίτευσης στις κινήσεις Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο, για να βγάλει αυτός “φίδι από την τρύπα”, και στην συνέχεια η επόμενη τουρκική κυβέρνηση να στηρίξει την όλη αυτή διαδικασία.

Η Ελλάδα οφείλει να κάνει γνωστό σε ΗΠΑ, ΕΕ και χώρες της περιοχής ( Ισραήλ Αίγυπτο) ότι οτιδήποτε κερδίσουν οι Τούρκοι στην περιοχή δεν θα είναι εις βάρος μόνο του ελληνισμού, αλλά και των δύο αυτών χωρών, μιας και οι νεο-οθωμανοί όπου πατούν το πόδι τους δεν το κάνουν ποτέ για “καλό”.

Υπενθυμίζουμε ότι σύντομα οι Τούρκοι θα απογειώνουν δεκάδες τουρκικά Bayraktar TB.2 από τα Κατεχόμενα για να υλοποιούν αποστολές περιπολίας και καταγραφής δεδομένων όχι μόνο της Εθνικής Φρουράς, αλλά και των χωρών της Α.Μεσογείου.


Η Τουρκία με την μέθοδο των παραβιάσεων, των υπερπτήσεων και γενικά των μελετημένων προκλήσεων, προσπαθεί να “γκριζάρει” ολόκληρες περιοχές, με στόχο να τις διεκδικήσει στο μέλλον με κάθε τρόπο.