13.10.21

Αν εμείς εγκαταλείψουμε εδάφη και σημαία καμία Γαλλία δεν θα μας σώσει…

Οι Λακεδαιμόνιοι τουλάχιστον, ήταν πατριώτες, δεν ήταν κομματικά... κυνάρια!
Juan
 

Ουδείς –πλην Λακεδαιμονίων–αμφιβάλλει πως η ελληνογαλλική συμφωνία είναι μια άκρως επωφελής συμφωνία για την πατρίδα μας. Όμως, μετά τις πρώτες εντυπώσεις, καλό θα ήταν να υπάρξει και μια πιο ψύχραιμη ματιά όχι στο περιεχόμενο της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής, όσο στις προϋποθέσεις που θα την ενεργοποιήσουν. Ο βασικότερος όρος της συμφωνίας είναι αν υπάρξει προσβολή της εθνικής κυριαρχίας σε ένα εκ των συμβαλλομένων μερών. Και με δεδομένο πως η Γαλλία δεν απειλείται ούτε από την Ισπανία ούτε από το Βέλγιο ή την Ελβετία, το κομμάτι αυτό της συμφωνίας αφορά την Ελλάδα, που έχει στα ανατολικά της ένα γείτονα που αμφισβητεί την κυριαρχία της σε σειρά νήσων και νησίδων.

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εξίσου βασικός όρος, όμως, για να ενεργοποιηθεί η αμυντική συνδρομή είναι η ελληνική απάντηση στην προσβολή της εθνικής κυριαρχίας της να είναι άμεση και αποφασιστική. Αν εγκαταλείψουμε εδάφη και σημαία, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, καμιά αμυντική συνδρομή δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί. Κανένας Γάλλος δεν θα προστρέξει σε βοήθεια εάν πρώτα εμείς δεν αποδείξουμε τις πρώτες κρίσιμες ώρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας. Εν τοις πράγμασι, η συνδρομή αποβλέπει στο να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα εις βάρος μας και όχι να τα ανατρέψει αφού θα έχουν δημιουργηθεί. Η Ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα μικρών κρατών που κέρδισαν τον σεβασμό των ισχυρών γιατί μπόρεσαν και αντεπεξήλθαν νικηφόρα σε πολέμους με υπέρτερους αντιπάλους. Κλασικό παράδειγμα το κράτος του Ισραήλ. Συνεπώς, ας μην επαναπαυόμαστε πως οι Γάλλοι θα κάνουν τη «δουλειά»για εμάς.

Και πάλι με την ευκαιρία της αγοράς των φρεγατών ξεπρόβαλλαν οι γνωστοί πασιφιστές. Καλοπροαίρετοι άνθρωποι, κουρασμένα απομεινάρια των δεκαετιών του ’60 και του ’70, που αναμασούν το φθαρμένο κλισέ για την «κούρσα των εξοπλισμών» Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις τους δεν τους επιτρέπουν να αντιληφθούν πως για την Ελλάδα οι εξοπλισμοί είναι μονόδρομος, στον βαθμό που η Τουρκία δηλώνει, urbi et orbi, ότι επιθυμεί την αναθεώρηση των συνθηκών με τις οποίες η πατρίδα μας απέκτησε νέα εδάφη. Δεν αντιλαμβάνονται πως η εναλλακτική της πολιτικής των εξοπλισμών είναι η παράδοση της Ελλάδας αμαχητί στις απαιτήσεις της Άγκυρας και η μετατροπή συγκεκριμένων περιοχών σε ζώνες περιορισμένης ελληνικής κυριαρχίας. Αυτό θέλουν; Τη φινλανδοποίηση της πατρίδας μας;

https://www.defence-point.gr/