18.10.21

Νέο ρεκόρ στη χονδρική τιμή του ρεύματος

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Νέο ρεκόρ ακρίβειας θα σημειωθεί σήμερα στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 233,53 ευρώ/MWh.

Μάλιστα στη διάρκεια της ημέρας η τιμή προβλέπεται να εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο φτάνοντας σε μέγιστο των 320,04 ευρώ/MWh.

Οι πρωτοφανείς αυτές τιμές προκαλούνται εξαιτίας του ράλι στις τιμές του φυσικού αέριου που έχει ως αποτέλεσμα οι μονάδες που χρησιμοποιούν το καύσιμο να αυξάνουν τις προσφορές τους για συμμετοχή στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν από τα 90 έως τα 100ευρώ/MWh, ενώ μια εβδομάδα πριν είχαν φτάσει έως και τα 160 ευρώ/MWh.

Αντίστοιχα οι τιμές στη χονδρική ρεύματος διαμορφώθηκαν πάνω από τα 200 ευρώ/MWh από τα 202 έως τα 216 ευρώ/MWh, με μόνη εξαίρεση χθες Κυριακή όταν η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 191,42 ευρώ/MWh.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να υπάρξει καλύτερη ρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος και παρέμβαση ούτως ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν τα πραγματικά κόστη παραγωγής, χωρίς ορισμένοι παραγωγοί να επωφελούνται υπερκέρδη εξαιτίας του ράλι στις τιμές του αερίου.

Πώς επωφελούνται κάποιοι παραγωγοί υπερκέρδη; Όσο οι τιμές του αερίου βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, ο μοναδικός παράγοντας που ορίζει τις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού είναι το φυσικό αέριο.

Όμως την ίδια στιγμή που οι τιμές καθορίζονται από τις μονάδες αερίου στα ύψη, οι άλλες τεχνολογίες απολαμβάνουν σημαντικά αναπάντεχα κέρδη (windfall profits).

Εάν οι τιμές του ρεύματος αντανακλούσαν το μέσο κόστος όλων τεχνολογιών και όχι την οριακή τιμή που διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας τότε η τιμή του ρεύματος θα διαμορφωνόταν σημαντικά χαμηλότερα.

Ενδεικτικά σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Π. Κάπρου τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο από 140 ευρώ/MWh, η μέση τιμή θα διαμορφωνόταν 39% χαμηλότερα.

Μέτρα

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα προστασίας των καταναλωτών υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πρόσφατα διπλασίασε το ποσό της επιδότησης, η οποία φτάνει στα 18 ευρώ/μήνα για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, έκπτωση η οποία καλύπτει την αύξηση του κόστους για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κάθε μήνα.

Παράλληλα έχει ζητηθεί από τους παρόχους να προχωρήσουν σε επιπλέον έκπτωση που θα καλύψει τις επόμενες 300 κιλοβατώρες. Σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα αποπληρωμής των λογαριασμών σε δόσεις, πηγές του υπουργείου Ενέργειας παραπέμπουν στα προγράμματα διακανονισμών που προσφέρουν οι πάροχοι, προσθέτοντας δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια άλλη ευνοϊκή ρύθμιση.

https://www.capital.gr/