14.10.21

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: Συμφωνία μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας


 

Μια συμφωνία μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη υπογράφουν την Πέμπτη η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Αφορά την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι βάσεις της οποίας μπαίνουν την Πέμπτη στην Αθήνα με τις υπογραφές στη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.

Πρόκειται για μια συμφωνία, προϊόν των άριστων σχέσεων Αθήνας-Καΐρου, η οποία προσφέρει και διαβεβαιώσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί των θαλασσίων ζωνών της,

καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ρητή σχετική αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών στις ΑΟΖ και στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ακόμη, η συμφωνία βαδίζει στα χνάρια της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, η οποία υπογράφτηκε στις 6 Αυγούστου του 2020.

Οι βάσεις για τις σημερινές υπογραφές του Κώστα Σκρέκα με τον Μοχάμεντ Σακέρ (Mohamed Shaker), υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια που επισφραγίζουν τη στρατηγική συνεργασία Αθήνας-Καΐρου, μπήκαν κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο – το θέμα είχε συζητηθεί, κατά πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Το Μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου που θα υπογραφτεί την Πέμπτη, θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, αυξάνοντας τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας, ενώ θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (έχουν ένα κολληματάκι στην κυβερνησάρα με τους ανεμόμυλους, θα σώσει τον πλανήτη ο Μητσοτάκης, γελά ο κόσμος).

Με τη συμφωνία η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί κόμβος ηλεκτρικής πράσινης ενέργειας (πάλι η εμμονούλα με τις πρασινάδες), ενώ συμβάλλει δυναμικά στη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι προβλέπεται να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.

Τσιμουδιά για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου η κυβερνησάρα. Το Νότιο Κρητικό Πέλαγος ανήκει στα ψάρια του πατριώτες δεξιοί; Ή μήπως δεν τους αφήνουν οι Γερμανοί και τα άλλα συμφέροντα, που θέλουν μία Ελλάδα υποτελή και εξαρτημένη; Εν τω μεταξύ η χώρα έχει τεθεί σε ενεργειακή εξάρτηση και οδεύει σε ενεργειακή φτώχεια από την πολύ «πρασινάδα».

Τέλος πάντων, το καλώδιο είναι σωστό έργο και πρέπει να γίνει. Εάν θα μεταφέρει την πράσινη ενέργεια του Μητσοτάκη ή την ισχυρή ενέργεια από τα κοιτάσματα της Ελλάδας αφορά το μέλλον και σίγουρα με άλλον πρωθυπουργό.


https://www.tribune.gr/

Αναρτήθηκε στην Efenpress από το Μιχάλη Τσολάκη