15.10.21

Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας! Η Μόσχα στοχοποιεί την Αλεξανδρούπολη μετά την ελληνοαμερικανική συμφωνία



 Η ελληνοαμερικανική συμφωνία προκαλεί τριγμούς στην Μόσχας αφού το Αιγαίο συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την Μεσόγειο θάλασσα: ”Η δράση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα θα φέρει ρωσικά αντίμετρα”

Ρωσικές «καμπάνες» χτυπούν για όλες τις νατοϊκές βάσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα φυσικά, οι οποίες σύμφωνα με ρωσικές πηγές  απειλούν τα ρωσικά συμφέροντα και σύνορα από άκρη σε άκρη. 

“Οι επιθετικές και μη φιλικές ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με το να αναπτύσσουν δυνάμεις κατά της Ρωσίας ( και στην Ελλάδα), θα φέρει αντίμετρα”, υπογράμμισε ο Αντρέι Μάσλοβ, Ρώσος Πρέσβης στην χώρα μας.

Ο ίδιος στοχοποίησε την αμερικανική βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας πως η Μόσχα «τάσσεται κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς».

«Θα έλεγα πως η εγγύτητα ων στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα» επεσήμανε επίσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Ακόμη, εκτιμά πως η πολιτική που εφαρμόζει η Δύση είναι «εσφαλμένη» και «κοντόφθαλμη» ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν είμαστε εμείς εδώ για να αναλάβουμε αυτές τις επιθετικές και μη φιλικές κινήσεις».

Tην ίδια στιγμή ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε πως η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα ως πολύ φιλική χώρα και υπάρχει ένας πολύ καλός διάλογος.


«Είμαι βέβαιος πως υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές και είναι κοινή η βούληση κι από τις δυο πλευρές» 
σχολίασε ο ίδιος χαρακτηριστικά.«Θεωρούμε την Ελλάδα ως πολύ φιλική χώρα, και έχουμε πολύ καλό πολιτικό διάλογο», ενώ τονίζει πως οι ελληνορωσικές σχέσεις μπορούν να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο.

Ουσιαστικά με πολύ ευγενικό τρόπο ο Ρώσος πρέσβης μας προειδοποιεί σύμφωνα με ειδικούς αμυντικούς αναλυτές ότι οι ρωσικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Κριμαία, εκτός από τα Στενά του Βοσπόρου θα στοχοποιήσουν και την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, διότι περί αυτού πρόκειται.

Έως τώρα ήταν η Σούδα «κόκκαλο» στο στόμα της Κόκκινης Αρκούδας, αλλά μετά την χθεσινή συμφωνία προστέθηκε και η Αλεξανδρούπολη, που ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου που τόσο “καίνε” την Μόσχα.

Κακά τα ψέματα, όσο καλές σχέσεις και να επιθυμεί η Μόσχα με την Ελλάδα, το Κρεμλίνο βλέπει με μισό μάτι τον ελλιμενισμό αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην Κρήτη, μαζί με τις βάσεις στην ελληνική επικράτεια, ενώ τώρα συγκεκριμενοποιεί την στόχευση του στην αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης, διότι  διαβλέπει ότι η δίοδο προς το Αιγαίο με προέκταση τα Στενά αρχίζει να «κλείνει».

Αν εισέλθει και η Κύπρος αργότερα στην συμμαχία, τότε οι Ρώσοι θα έχουν πραγματικά μέγα ζήτημα και θα αναζητήσουν πιθανόν την δημιουργία βάσης στην Λιβύη για αντιστάθμισμα.

Οι Ρώσοι βλέπουν το σχέδιο «μέγγενη» της Ουάσιγκτον με το οποίο οι ΗΠΑ προσπαθούν να ελέγξουν ένα τμήμα της αχανούς ρωσικής επικράτειας , και συγκεκριμένα αυτό που συνορεύει με την ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα επιτρέπει στους Αμερικανούς να μπορούν να χρησιμοποιούν σχεδόν όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, και αυτό σημαίνει έλεγχος του Αιγαίου που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την Μεσόγειο θάλασσα. 


Επίσης με έργα όπως την σιδηροδρομική Εγνατία, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο, αλλά και όλα τα εμπορεύματα θα μεταφέρονται μέχρι την Βαλτική παρακάμπτοντας τον Εύξεινο Πόντο και την Ρωσία.Τα προβλήματα της Μόσχας σε σχέση με την Ελλάδα, αφορούν κυρίως την επέκταση των αμερικανικών βάσεων σε Αιγαίο και Δυτική Θράκη, αφού με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θα ελέγχουν χωρίς κόπο, το Αιγαίο (θάλασσα που συνδέει την Α.Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο), καθώς και τα Στενά του Βοσπόρου.


 https://www.pentapostagma.gr/