3.10.21

ΥΕΘΑ: Οι φρεγάτες Belharra και η ιστορική αναβάθμιση των σχέσεων με τη Γαλλία


 Για την στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας τοποθετήθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κάνοντας αναφορά στις φρεγάτες Belharra που θα αποκτήσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στόλου για την προβολή ισχύος του στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Μια μέρα μετά την κατάθεση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου θα τεθεί προς επεξεργασία και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της, στο ίδιο επίπεδο που έκανε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με σημερινή συνέντευξη του.

Η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας είναι μια «ιστορικών διαστάσεων αναβάθμιση της ήδη στενής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, με δήλωση του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας «πολυεπίπεδη» καθώς «καλύπτει τη στρατηγική συνεργασία, τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, τη στρατιωτική συνεργασία και τη συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας». Τόνισε, δε, ότι «η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε συνδυασμό με την προμήθεια των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra είναι πολύτιμη σε εθνικό επίπεδο, διότι θωρακίζει τη χώρα μας σε σημαντικό βαθμό έναντι οποιασδήποτε επιβουλής στην ευρύτερη περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ κατατέθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια. ενώ έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τρίτη. Επιπλέον, θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη, με τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετούνται στην Βουλή.

https://www.onalert.gr/

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΔΩ