16.9.21

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι Ταλιμπάν: Βρήκαν πυραύλους Scud και Luna [vid]

 


Δεν «πίστευαν στα μάτια τους» τα μέλη των Ταλιμπάν που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Παντζίρ, που αποτελεί το προπύργιο του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης στο Αφγανιστάν, καθώς αποκάλυψαν δεκάδες σοβιετικής προέλευσης βαλλιστικούς πυραύλους και βλήματα πυροβολικού τύπου Scud B και Luna αντίστοιχα, γεγονός που τους προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

Ειδικότερα, οι βαλλιστικοί πύραυλοι Scud, είχαν αποκτήσει μεγάλη φήμη την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, καθώς συνιστούσαν χαρακτηριστικό όπλο των Σοβιετικών, τα οποία είχαν προμηθευτεί σε συμμάχους τους στην Μέση Ανατολή, όπως και στο φιλικά προσκείμενο καθεστώς του Αφγανιστάν το 1980, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα είχαν σταλεί τα συγκεκριμένα βλήματα.

Απίστευτα τα…ευρήματα των Ταλιμπάν

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, φαίνονται οι βαλλιστικοί πύραυλοι Scud και δεκάδες βλήματα πυροβολικού Luna, ενώ οι κεφαλές βρίσκονται ξεχωριστά σε κιβώτια, τα οποία είχαν αποθηκευτεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε υπαίθριο χώρο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται όλα σε άθλια κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επανέλθουν σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Στιγμιότυπο από το βίντεο των Ταλιμπάν

Ο πύραυλος 9K72 Elbrus ή όπως ήταν η ονομασία NATO «Scud B» ήταν ένας τακτικός βαλλιστικός πύραυλος με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, με πιθανότητα κυκλικού σφάλματος  450 – 900 μέτρων. Σχεδιάστηκε για την καταστροφή στρατηγικών υποδομών και εγκαταστάσεων, όπως αεροδρόμια, κέντρα ελέγχου και διοίκησης, καθώς επίσης και περιοχές συγκέντρωσης εχθρικών στρατευμάτων και οχημάτων, συστήματα αεροπορικής άμυνας, αποθήκες ανεφοδιασμού κ.ά.

Από την άλλη, το σύστημα 9K52 Luna-M ήταν ένα, εξίσου σοβιετικής κατασκευής, πυραυλικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, που εκτόξευε ρουκέτες τύπου 9M21, οι οποίες δεν είχαν σύστημα καθοδήγησης και χρησιμοποιούνταν από μονάδες πυροβολικού για την κατίσχυση πυρός προς υποστήριξης φίλιας στρατιωτικής δύναμης στο πεδίο της μάχης, ενώ ακόμα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικό πλήγμα σε τακτικό επίπεδο.

Δείτε σχετικό βίντεο: