27.9.21

Ο Ερντογάν οι S-400, τα ρωσικά μαχητικά και οι αμερικανικές απειλές

 

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε αγορά κι άλλων S-400 από τη Ρωσία μέσω της συνέντευξης του στο CBS.

Μεθαύριο ο Ερντογάν θα συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν στο Σότσι και είναι βέβαιο ότι θα γίνει συζήτηση για τους S-400 αλλά ίσως και για S-500 ακόμη και για μαχητικά αεροσκάφη. Ο Ερντογάν στη συνέντευξη του στο CBS αναφέρθηκε εκτενώς στα F-35, στη συντήρηση των F-16 και άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να εξετάσει “άλλες λύσεις”.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απειλεί με νέες κυρώσεις . Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS περί απόκτησης δευτέρου πακέτου S-400 από την Μόσχα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε στην ΕΡΤ, «γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκιά με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που έχει ήδη αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

 

Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νομού CAATSA. Αυτές οι κυρώσεις θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2020. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χωρά και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούν».

https://www.militaire.gr/