11.9.21

Μίλια μακριά μεταθέτουν τους δικαστικούς που χειρίστηκαν την τυχόν εμπλοκή του Μαρινάκη στη σκοτεινή υπόθεση του Noor1

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Μίλια μακριά από τα δικαστήρια του Πειραιά, στη Σύρο και τη Χαλκίδα, μετατίθενται ο Εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και ο Ανακριτής Διαφθοράς Ιωάννης Πετρόπουλος οι οποίοι χειρίστηκαν τη δικογραφία για την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του στην χρηματοδότηση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Ο Εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου έχει ζητήσει από τον περασμένο Ιούνιο να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση, με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και της αμερικανικής υπηρεσίας Homeland Security, για να διακριβωθεί αν δικαιολογούνται τα εμβάσματα εκατομμυρίων δολαρίων που εστάλησαν από εταιρείες συμφερόντων και συνεργατών του Β. Μαρινάκη, αλλά και αμερικανική εταιρεία προς τον μετέπειτα καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των ναρκωτικών Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Όμως ο Ανακριτής Διαφθοράς Ι. Πετρόπουλος έχει διαφωνήσει με τον εισαγγελικό λειτουργό ως προς την ανάγκη συμπληρωματικής ανάκρισης, κρίνοντας πως η υπόθεση πρέπει να οδηγηθεί στο αρχείο.

Τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, θα άρει το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Όμως πριν ακόμα αποφανθούν οι δικαστές για την τύχη της δικογραφίας σε βάρος του Β. Μαρινάκη και συνεργατών του, μετατέθηκε χθες ο Εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου στη Σύρο, μίλια μακριά από τον Πειραιά.

Ας σημειωθεί πως ο εμπειρότατος εισαγγελικός λειτουργός που είχε διατελέσει και εισαγγελέας της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, είχε επιλεγεί από το ανώτατο συμβούλιο του Αρείου Πάγου ομόφωνα με ψήφους 11-0 για τη θέση του εντεταλμένου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα για υποθέσεις ευρω-απατών.

Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, η Ευρωπαία Εισαγγελέας (προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη και του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα Δημήτριου Ζημιανίτη) «μπλόκαρε» την απόφαση του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου, ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις για το βιογραφικό του, ενώ τον πέρασε και από interview μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συμπτωματικά εκείνη την περίοδο, ο κ. Τσορμπατζόγλου χειριζόταν την πολύκροτη δικογραφία που αφορά τον γνωστό εφοπλιστή.

Λίγες ημέρες αργότερα ο εισαγγελικός λειτουργός εξέδωσε την παραγγελία για συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις προκειμένου να διακριβωθεί αν νομίμως δόθηκαν τα εμβάσματα στον καταδικασθέντα Ευθ. Γιαννουσάκη από εταιρείες του Β. Μαρινάκη και συνεργατών του.

Μετάθεση στη Σύρο λίγες ημέρες μετά την παραγγελία για συμπληρωματική ανάκριση!

Τότε η ηγεσία του Αρείου Πάγου υπαναχώρησε ουσιαστικά από την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση επιλογής του κ. Τσορμπατζόγλου ως εντεταλμένου της στην Ελλάδα και στις 16 Ιουνίου αποφάσισε τη μετάθεση του στην Σύρο…

Δεν περίμεναν καν να αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ως προς την επάρκεια του κ. Τσορμπατζόγλου για τη θέση που λίγες ημέρες πριν την παραγγελία της συμπληρωματικής ανάκρισης για το Μαρινάκη, τον είχαν κρίνει ομόφωνα ικανό.

Η τελευταία πράξη γράφτηκε χθες, Παρασκευή, όταν δόθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό το «χαρτί» της μετάθεσης, λίγες ώρες μετά την απόρριψη του για την θέση του εντεταλμένου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ο κ. Τσορμπατζόγλου μετατέθηκε στην Σύρο ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου, που φαίνεται πως ήταν και δική του επιθυμία, καθώς ουσιαστικά θα εποπτεύει εισαγγελικά όλες τις Κυκλάδες και το όργιο παρανομιών σε Μύκονο και άλλα κοσμοπολίτικα νησιά…

Μετατίθεται και ο Ανακριτής

Όμως δεν είναι μόνο ο Εισαγγελέας που μετατίθεται. Ο Άρειος Πάγος επιβράβευσε τον Ιωάννη Πετρόπουλο που αποφάσισε να στείλει στο αρχείο τη δικογραφία σε βάρος του Β. Μαρινάκη, κάνοντας δεκτό το αίτημα του να μετατεθεί στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας, πριν ολοκληρώσει τη θητεία του ως Ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά.

Οι μεταθέσεις είθισται να γίνονται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Είναι άγνωστο αν η μετάθεση υλοποιηθεί πριν κρίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ως προς τη διαφωνία του κ. Πετρόπουλου με τον εισαγγελέα κ. Τσορμπατζόγλου. Αν οι δικαστές θέσουν την υπόθεση στο αρχείο, τότε εύλογα ο κ. Πετρόπουλος θα πάει στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας.

Αν οι δικαστές αποφασίσουν πως πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις, όπως έχει κρίνει ο Εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου, τότε αναμένεται να αναλάβει άλλος ανακριτής την υπόθεση, καθώς ο κ. Πετρόπουλος θα μετατεθεί στην Χαλκίδα.

Θα πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά ανακριτή που θα χειριστεί την υπόθεση με κατηγορούμενο τον Β. Μαρινάκη και συνεργάτες του. Πριν τον κ. Πετρόπουλο, είχαν προηγηθεί οι ανακρίτριες Ευαγγελία Αφουξενίδου η οποία, επίσης, μετατέθηκε στην Αθήνα λίγους μήνες αφού ανέλαβε τη δικογραφία, καθώς και η Καλλιόπη Μάντακα η οποία παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά για μία δικογραφία που σχηματίστηκε το Μάρτιο του 2018 από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα η οποία είχε ασκήσει βαρύτατες κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του γνωστού εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού.

Και όμως 3,5 χρόνια μετά, η υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει διακριβωθεί- με βάση την παραγγελία του Εισαγγελέα- πως τα εμβάσματα εκατομμυρίων δολαριών προς τον Γιαννουσάκη, ήταν δικαιολογημένα.

Επί 8 μήνες δεν υλοποιούνταν η μετάθεση του Ανακριτή! Σε όλα αυτά να προσθέσουμε πως ο Ι. Πετρόπουλος θα μπορούσε να έχει ήδη μετατεθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχε γίνει δεκτή η μετάθεση του από τον Πειραιά στην Αθήνα.

Τότε ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί πως η μετακίνηση θα γινόταν μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης για το «Noor 1». Ο κ. Πετρόπουλος ολοκλήρωσε τη δικογραφία τον περασμένο Ιανουάριο, αποφασίζοντας να την στείλει στο αρχείο.

Μάταια όμως περίμενε επί μήνες το «χαρτί» της μετάθεσης.

Κάποιοι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπου υλοποιούνται οι μεταθέσεις, δεν προωθούσαν το ΦΕΚ που θα υπέγραφε ο υπουργός Κώστας Τσιάρας…

Επί μήνες δεν υλοποιούνταν η μετάθεση του στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, αν και είχε ολοκληρώσει τη δικογραφία, στέλνοντας την στο αρχείο. Αν όλους αυτούς τους μήνες είχε γίνει η μετάθεση του, τότε ο νέος ανακριτής που θα ορίζονταν, θα είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει την παραγγελία του Εισαγγελέα Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου για συμπληρωματική ανάκριση.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως από την στιγμή που είχε ολοκληρώσει τη δικογραφία θα έπρεπε να μετατεθεί. Άλλωστε δεν είχε αφήσει ανολοκλήρωτη καμία άλλη δικογραφία ως Ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά.

Όμως γιατί κάποιοι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ήθελαν τον κ. Πετρόπουλο να παραμείνει στον Πειραιά;

Αφού είχε ήδη αποφανθεί πως η υπόθεση πρέπει να πάει στο αρχείο, ήταν ουσιαστικά «μονόδρομος» η διαφωνία του με τον Εισαγγελέα που ζητά συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις.

Παραμένοντας στον Πειραιά (σ.σ. αν και είχε μετατεθεί δύο φορές από το Νοέμβριο του 2020) ο Ανακριτής είτε θα διαφωνούσε -όπως και έκανε- είτε θα διενεργούσε τις ανακριτικές πράξεις που του ζητούσε ο κ. Τσορμπατζόγλου, έχοντας παραδεχθεί ουσιαστικά ότι είχε κάνει ελλιπή έρευνα, στέλνοντας τη δικογραφία στο αρχείο…

Το αποτέλεσμα;

Ο κ. Τσορμπατζόγλου έχει ήδη πάρει το «χαρτί» της μετάθεσης στη Σύρο, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα ο κ. Πετρόπουλος θα πάρει την μετάθεση στην Χαλκίδα όπως επιθυμούσε ο ίδιος.

Και η πολύκροτη δικογραφία που αφορά τον Β. Μαρινάκη και συνεργάτες του; Παραμένει… μετέωρη στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Είτε θα διαταχθεί συμπληρωματική ανάκριση, είτε θα αποφασίσουν να οδηγηθεί στο αρχείο, μετά τη μετάθεση του Εισαγγελέα και του Ανακριτή.

https://www.zougla.gr/

------------------------------

Επιμέλεια ανάρτησης: Μιχάλης Τσολάκης