15.9.21

Άνω κάτω η ΝΔ για την αναβάθμιση των F-16 block 50 – Καυτό παρασκήνιο


 Άνω κάτω η ΝΔ για την αναβάθμιση των F-16 block 50 – Καυτό παρασκήνιο οδήγησε τελικά στην αναβολή της συνεδρίασης στην επιτροπή εξοπλισμών

Άνω κάτω έγινε χθες το κυβερνών κόμμα από την είδηση ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πηγαίνει στην Βουλή τον αναβάθμιση των F-16 block 50, κάτι που εκκρεμεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η διαρροή έγινε με «τυμπανοκρουσίες» για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, και με αναφορές ότι «έχοντας θεσμοθετήσει πλέον και το νέο πλαίσιο προμηθειών, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δίνει λύσεις και στα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν στην υποστήριξη συστημάτων τα οποία κρίνονται επιχειρησιακώς αναγκαία για τα επόμενα έτη}.

Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους στο υπουργείο ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωνε ότι η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την επαναφορά και περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με κύριο κριτήριο την προτεραιοποίηση συστημάτων που έχουν την μέγιστη επιχειρησιακή ωφέλεια, αλλά και τις διαθέσιμες πιστώσεις, «Προγραμματίζουμε – Σχεδιάζουμε – Υλοποιούμε» τις απαιτούμενες δράσεις για τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας και της Ασφάλειας της Χώρας»

Το πρόγραμμα που έφερνε στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής και είναι το μήλον της έριδος για πολλούς στη ΝΔ, αφορά  στην αναβάθμιση τριάντα οκτώ (38) αεροσκαφών F-16 “BLOCK-50” σε δυνατότητες “BLOCK-52+”.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της είδησης, βουλευτές που είχαν αντιταχθεί στην αναβάθμιση επειδή δεν ήθελαν να συνδεθεί με συγκεκριμένο επιχειρηματία, άρχισαν τις απειλές, ενώ έκαναν και την εμφάνισή τους σχετικά δημοσιεύματα στον δεξιό Τύπο, που έλεγαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Παναγιωτόπουλος φέρνει στη Βουλή τροπολογία του Καμμένου.

Η υποχώρηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν άτακτη και μάλλον άκομψη, αφού προσπάθησαν να εμπλέξουν τον Αρχηγό ΓΕΑ, λέγοντας ότι του έτυχε κάποιο έκτακτο κώλυμα. Το δήθεν έκτακτο κώλυμα ήταν η συμμετοχή του σε συνεδρίαση των Αρχηγών Αεροπορίας του ΝΑΤΟ στην Γερμανία, όπως αποκάλυψε ήδη απο χθες το Armyvoice.gr.

Η κατάσταση πανικού στην οποία έχει περιέλθει το υπουργείο είναι προφανής. Το ενδιαφέρον λοιπόν θα είναι η επόμενη συνεδρίαση, η οποία μαθαίνουμε ότι πρόκειται να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου. Θα γίνει ή θα αναβληθεί; Θα περιέχει ή όχι την αναβάθμιση των F-16 block 50; Θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

https://armyvoice.gr/

-----------

Επιμέλεια αναρτήσεως: Μιχάλης Τσολάκης