16.9.21

Γαλλική οργή για την “αμερικανική σφήνα” στο πρόγραμμα υποβρυχίων της Αυστραλίας

 


Οι Αμερικανοί έκαναν στην Αυστραλία ότι περίπου προσπαθούν να κάνουν και στην Ελλάδα: να τινάξουν στον αέρα ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα και να το πάρουν οι ίδιοι.

Δεν συγκρίνεται βεβαίως το πρόγραμμα πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της Αυστραλίας με τις φρεγάτες για το ελληνικό ΠΝ, αλλά η λογική είναι ίδια.

Οι Γάλλοι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση των Αυστραλών και δεν θα είναι έκπληξη αν αυτή η εξέλιξη οδηγήσει σε αλλαγή στάσης τους και στο θέμα της διεκδίκησης του συμβολαίου για τις ελληνικές φρεγάτες.

Η NAVAL Group σε ανακοίνωση της αναφέρει:

Η Naval Group λαμβάνει υπ’όψιν την απόφαση των αυστραλιανών αρχών να αποκτήσουν ένα στόλο πυρηνικών υποβρυχίων σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους.

Η Κοινοπολιτεία αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επόμενη φάση του προγράμματος. Αυτή είναι μια μεγάλη απογοήτευση για τη Naval Group, η οποία προσέφερε στην Αυστραλία ένα  ανώτερο συμβατικό υποβρύχιο με εξαιρετικές επιδόσεις. Η Naval Group προσέφερε επίσης στην Αυστραλία εξαιρετικές δυνατότητες υποβρυχιακής δράσης, αναλαμβάνοντας ασυναγώνιστες δεσμεύσεις όσον αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας, τις θέσεις εργασίας και την εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Για πέντε χρόνια, οι ομάδες του Naval Group, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αυστραλία, καθώς και οι συνεργάτες της, προσέφεραν το μαξιμουμ των δυνατοτήτων τους, ενώ παράλληλα η Naval Group έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που  ανέλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η ανάλυση των συνεπειών αυτής της  αυστραλιανής απόφασης θα πραγματοποιηθεί με την Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας τις επόμενες ημέρες.

 

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας  Scott Morrison δήλωσε:

 

«Η Αυστραλία δεν ήταν σε θέση όταν πάρθηκε η απόφαση το 2016 να κατασκευάσει και να καταστήσει επιχειρησιακό ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Αυτό δεν ήταν στο τραπέζι. Δεν ήταν στο τραπέζι για διάφορους λόγους. Έτσι, η απόφαση που πήραμε να μην συνεχίσουμε με το υποβρύχιο της κατηγορίας ATTACK και να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο δεν είναι αλλαγή σκέψης, είναι αλλαγή στρατηγικής ανάγκης »

«Καθώς προχωρούσαμε  προς το επόμενο στάδιο του προγράμματος, αποφασίστηκε να μην προχωρήσουμε σε αυτό ως μέρος του προγράμματος κλάσης ATTACK, αλλά αντίθετα τώρα, να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο που μας δίνει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να καλύψουμε τις στρατηγικές ανάγκες».

«Εάν δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία και να έχουμε έναν στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, τότε το υποβρύχιο κατηγορίας Attack είναι το καλύτερο συμβατικό υποβρύχιο που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Και παραμείναμε σε αυτήν την άποψη, αν ψάχνετε για ένα συμβατικό υποβρύχιο, αν αυτό που χρειάζεστε είναι, η κατηγορία Attack είναι ένα μεγάλο υποβρύχιο και η Naval Group είναι ένας εξαιρετικός οργανισμός για να παραδώσει ένα τέτοιο υποβρύχιο.

«Θέλω να είμαι σαφής, αυτό σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση μομφή στο υποβρύχιο της κατηγορίας Attack, στο Naval Group και στη δέσμευση της γαλλικής κυβέρνησης, και μάλιστα του Προέδρου Macron προσωπικά σε αυτό το έργο. Η συνεργασία ήταν εξαιρετική. Αυτό αφορά το στρατηγικό μας συμφέρον, τις απαιτήσεις στρατηγικής μας ικανότητας και ένα διαφορετικό στρατηγικό περιβάλλον, που μας ώθησε να πάρουμε αυτήν την απόφαση ».

 

«Ερώτηση: Η εμπειρία με το γαλλικό υποβρύχιο έργο είχε εντάσεις, καθυστερήσεις, και κάθε είδους επιπλοκές;

Απάντηση (Scott Morrison): Δεν θα συμμεριζόμουν την εκτίμησή σας για το έργο όπως το περιγράψατε. Και γνωρίζω αυτές τις επικρίσεις, αλλά δεν πιστεύω ότι όλες βασίζονται σε πραγματικά  γεγονότα και είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός Άμυνας θα συμφωνήσει μαζί μου ».

 

Κοινή υπουργική δήλωση στα μέσα ενημέρωσης 

«Η κυβέρνηση θα ήθελε να ευχαριστήσει το σύνολο των στελεχών και των εργαζομένων στο έργο του προγράμματος της κλάσης Attack, τη Naval Group, την κυβέρνηση της Γαλλίας και την Lockheed Martin Australia για τις μέχρι τώρα προσπάθειές τους. Ωστόσο, οι επιταχυνόμενες αλλαγές στην περιφερειακή ασφάλεια καθιστούν τα συμβατικά υποβρύχια ακατάλληλα για τις επιχειρησιακές μας ανάγκες τις επόμενες δεκαετίες. ”

«Αυτή η απόφαση δεν ελήφθη επιπόλαια. Η συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Γαλλίας και τη Naval Group για το συμβατικό πρόγραμμα υποβρυχίων κατηγορίας Attack θα είχε ως αποτέλεσμα το πιο ικανό και θανατηφόρο συμβατικό υποβρύχιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ».

https://www.militaire.gr/

-------------------------- 

Επιμέλεια ανάρτησης: Μιχάλης Τσολάκης