8.9.21

Η χαώδης τύχη του Αφγανιστάν στα χέρια των «σωτήρων» του-

 ΑΡΘΡΟ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ρωσία

Στις 16 Ιανουαρίου 1895 ο Sir Frank Lascelle, Βρετανός Πρέσβης στη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη), ενημέρωσε με επιστολή του τον αξιωματούχο στο Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο, Sir Thomas Sanderson, σχετικά με μια συνομιλία που είχε ο Major Waters (Sir Walter Francis Hely-Hutchinson - Αγγλο-ιρλανδός διπλωμάτης και αποικιακός διαχειριστής) με τον Ρώσο διπλωμάτη Βαρόνο Egor Egorovich Staal, ο οποίος υπηρέτησε Πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1884 και 1902.

Ο Ρώσος διπλωμάτης, με τον θάνατο το Εμίρη στο Αφγανιστάν είχε αναπτύξει την άποψη διχοτόμησης της χώρας (Αφγανιστάν) στον Αγγλο-ιρλανδό διπλωμάτη. Ο Βρετανός πρέσβης Sir Frank Lascelles ενημέρωσε τον ανώτερό του στο Φόρεϊιν Όφις ότι συμβούλευσε τον Major Waters να είναι προσεκτικός στο μέλλον και να αποφεύγει να συζητεί τέτοια ευαίσθητα θέματα…

Γαλλία - Βρετανία

Το 2001/2002, μεταξύ των αποδεσμευμένων βρετανικών φακέλων στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο, αποδεσμεύθηκε και ένας φάκελος που αφορούσε τη διχοτόμηση του Αφγανιστάν. Και, παρόλο που δεν ήταν το θέμα μου, αποφάσισα να του ρίξω μια ματιά. Κατά την αποδέσμευση, τότε, Πρωθυπουργός στη Βρετανία ήταν ο Εργατικός Τόνι Μπλερ. Ο οποίος πρωτοστατούσε… για τη διάσωσή του Αφγανιστάν. Ο φάκελος, λοιπόν, φανέρωσε ότι το 1951 η Βρετανία, τέσσερα χρόνια μετά τη διχοτόμηση των Ινδιών σε μουσουλμανικό Πακιστάν και Ινδιών (ινδουιστών), σχεδίαζε και για διχοτόμηση του Αφγανιστάν. Με το σκεπτικό ότι κανέναν δεν θα ενδιέφερε ο εξαφανισμός της χώρας (Αφγανιστάν), αν αυτό απαιτούσαν τα βρετανικά συμφέροντα.

Η ιδέα, σύμφωνα με τον σχετικό φάκελο, αρχικά ανήκε στη Γαλλία, αλλά την υιοθέτησε και το Λονδίνο. Όμως, τελικά την έθαψε ο Βρετανός Πρέσβης, ο οποίος διαφώνησε με το Φόρεϊν Όφις και έκοψε τη φόρα του Λονδίνου… Ακριβώς και σχεδόν παράλληλα με τα διχοτομικά σχέδια του Φόρεϊν Όφις, που ετοίμασε το Λονδίνο και για την Κύπρο. Με τη διαφορά ότι, στην περίπτωση της Κύπρου, δεν βρέθηκε, δυστυχώς, κανένας να τα ανακόψει. Ο αποικιακός κυβερνήτης Sir John Harding, παρόλο που διαφώνησε, εντούτοις εκτέλεσε τις εντολές που του δόθηκαν και ετοίμαζε τα σχέδια διχοτόμησης που του ζητήθηκαν… Η πρώτη μελέτη με διάφορους χάρτες στάλθηκε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 1956 και η δεύτερη διευρυμένη εντός του 1957.

Σημείωση: Αμέσως μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, ο τότε Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Αβέρωφ μάταια ζητούσε από το Φόρεϊν Όφις να δει τα σχέδια διχοτόμησης για την Κύπρο, αλλά οι Βρετανοί αρνήθηκαν πεισματικά, λέγοντας ότι αυτά ήσαν για τα ΔΙΚΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΑ ΜΟΝΟ…

ΗΠΑ

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, η βρετανική «Guardian» με τίτλο «Προωθώντας διχοτόμηση του Αφγανιστάν», έγραψε μεταξύ άλλων:

«Ο Robert Blackwill, υπηρετήσας ως σύμβουλος για εξωτερική πολιτική αμφότερους τους Προέδρους Bush (πατέρα και υιό), ήλθε σήμερα στο Λονδίνο να υποστηρίξει τις θέσεις του για ντε φάκτο διχοτόμηση του Αφγανιστάν. Ανέπτυξε τις θέσεις του στην Ουάσιγκτον και στους ‘‘Financial Times’’ ενωρίτερα το καλοκαίρι. Και εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα με πρόσκληση του International Institute for Strategic Studies (Διεθνές Ινστιτούτο για Στρατηγικές Μελέτες) να αντικρούσει τις επικρίσεις που δέχθηκε, υπολογίζεται επειδή οι ιδέες του ενισχύουν παρόμοιες ιδέες που ανέπτυξε την περασμένη εβδομάδα και το ίδιο το International Institute for Strategic Studies».

Το άρθρο τόνισε ότι προφανώς ο χρόνος που διάλεξε να αναπτύξει τη θεωρία του ο πρώην σύμβουλος να σχετιζόταν με την αναθεώρηση τον Δεκέμβριο (του ιδίου χρόνου) της αμερικανικής στρατηγικής και να προκαλέσει τα κατεστημένα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο ΗΒ. «Ο Blackwill (έγραψε η εφημερίδα) είναι μια ενδιαφέρουσα φωνή ως Ρεπουμπλικάνος που υποστηρίζει μερική υποχώρηση (από το Αφγανιστάν), παρόλο που αναμφίβολα αντιπροσωπεύει μια μικρή μειονότητα στο κόμμα του» (https://www.theguardian.com/world/julian-borger-global-security-blog/2010/sep/13/afghanistan-war-partition).

Η κάθοδος του Ρεπουμπλικάνου πρώην συμβούλου με τις διχοτομικές προτάσεις και μερική αποχώρηση από το Αφγανιστάν προφανώς οδήγησε και στην εν συνεχεία συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 6 Ιουλίου 2011. Παρόλο που η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από την επικύρωση των κονδυλίων που παραχωρούνταν για το Αφγανιστάν. Μεταξύ των βουλευτών που μίλησαν ήταν και ο Σοσιαλιστής Paul Flynn (πέθανε το 2019). O Paul Flynn εθεωρείτο ανοικτό και ανεξάρτητο μυαλό και συχνά, όπως και στη συγκεκριμένη συζήτηση, εξέφρασε ανοικτά τις θέσεις, απόψεις, επικρίσεις αλλά και προειδοποιήσεις του για το Αφγανιστάν. Μια δεκαετία αργότερα, με τα σημερινά τραγικά γεγονότα στη χώρα αυτή (Αφγανιστάν), οι προειδοποιήσεις του βγήκαν πέρα ώς πέρα σωστές.

Paul Flynn.jpg

Είπε ο Flynn (σε ελεύθερη μετάφραση):

«Αντί ανοικοδόμηση επιφέραμε μαζική καταστροφή»

«…Οι μαρτυρίες βρίσκονται στις εκθέσεις των Επιτροπών (Βουλής των Κοινοτήτων). Μαρτυρία από έναν διακεκριμένο πρώην πρέσβη στην Καμπούλ (Kabul) και δύο πρώην ανώτερων αξιωματούχων στη δημόσια υπηρεσία. Η μαρτυρία είναι ξεκάθαρη. Ένας μάρτυρας είπε ότι δεν δόθηκε καμία προσοχή στο εθνικό συμφέρον (εννοείται του Αφγανιστάν)… γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Αυτή ήταν μια ειρηνική επαρχία. Πήγαμε για να διασφαλίσουμε ανοικοδόμηση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν, τραγικά, η απώλεια αγνώστου αριθμού ζωών… Δεν υπήρξε ανοικοδόμηση. Αντιθέτως υπήρξε καταστροφή σε μαζική κλίμακα… Εγκαθιδρύσαμε πόστα τα οποία υπερασπιστήκαμε έναντι μεγάλης απώλειας ζωών δικών μας ανθρώπων και άλλων…». Και συνέχισε ο βουλευτής:

«Το τέλος θα είναι χαώδες (messy)»

«…Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ευχάριστο τέλος στο Αφγανιστάν, και δεν πρέπει να κτίζουμε προοπτικές για ένα Αφγανιστάν που θα είναι περίπου όπως μια Σκανδιναβική δημοκρατία ή οτιδήποτε παρόμοιο. Το τέλος θα είναι χαώδες (messy)… Δεν έχουμε συζητήσει (σε βάθος εννοεί) τη συνεχιζόμενη παρουσία μας στο Αφγανιστάν ή τη συνεχιζόμενη θυσία των ζωών των γενναίων μας στρατιωτών. Αυτό είναι ένα κακό επεισόδιο στην ιστορία μας. Δραματικά καθώς είδαμε μία διεφθαρμένη κυβέρνηση στο Αφγανιστάν να πέφτει το 2001… η σημερινή κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με κάποια άλλη διεφθαρμένη σε πέντε χρόνια και θα διερωτόμαστε ‘‘Για τι πράγμα έγιναν οι θυσίες;’’. Σήμερα βρισκόμαστε στην ίδια θέση που περιέγραψε το 1971 ο John Kerry, τώρα Γερουσιαστής Kerry, όταν έθεσε στον εαυτό του το αγωνιώδες ερώτημα, ‘‘Ποιος θα είναι ο τελευταίος στρατιώτης που θα διατάξω να πεθάνει για λάθος πολιτικού;’’.

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, πήραν 10 χρόνια από το 2011, αντί 5, που υπολόγισε ο βουλευτής Flynn για μια νέα κυβέρνηση στη Kabul, αλλά η ουσία των όσων είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ήσαν πέρα ως πέρα σωστή.

(…“What was the sacrifice for?” We are now in the position that John Kerry, now Senator Kerry, described in ’71 when he asked himself the agonising question, “Who will be the last soldier I will order to die for a politician’s mistake?”…»).

Βρετανικές απώλειες ζωών - Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Κοινοτήτων στις 17 Αυγούστου 2021, κατά τα 20 χρόνια παρουσίας βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν 457 άνδρες και γυναίκες στρατιώτες. Υπήρξαν σε σύνολο 7.807 εισαγωγές σε νοσοκομεία, το 28% (2.209) των οποίων ήσαν τραυματισμοί στο πεδίο των μαχών. Πολλοί από τους τραυματίες κατέληξαν ακρωτηριασμένοι…

(Afghanistan statistics: UK deaths, casualties, mission costs and refugees

https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-9298/).

Οι αμερικανικές απώλειες ζωών υπήρξαν πολύ περισσότερες. Ο σύνδεσμος αναλυτικά εδώ: https://www.defense.gov/casualty.pdf.

Η Κύπρος μας έχει τη δική της ιστορία για τις δικές της ζωές που πέθαναν για λάθη πολιτικών ξένων, καθώς και ζωές ξένων, λανθασμένες συμμαχίες για άνομα σχέδια και συμφέροντα. Αλλά και δικών της. Κυρίως δικών της, αδιάβαστων, αλαζονικών ανθρώπων που αυτο-βαφτίστηκαν πολιτικοί από τη μια μέρα στη άλλη, δίχως γνώση, που όφειλαν να είχαν. Γιατί δίχως τη βοήθεια των δικών της ανθρώπων οι ξένοι δεν θα κατάφερναν όσα κατάφεραν μέχρι σήμερα εις βάρος της.

Αντί της γνώσης, δυστυχώς, βασίζονταν για την «πολιτική» τους ύπαρξη στους ξένους, που τους εκμεταλλεύθηκαν για τα δικά των συμφέροντα.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα μετά τα απαράδεκτα θαλασσώματα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με τις συνεννοήσεις του με τους Βρετανούς στις 17 Ιουλίου 1974 και τα αιματηρά αποτελέσματά τους για τη νήσο και τον λαό, ήταν η προεδρία του «ουρανοκατέβατου», κατά τον μ. Σπύρο Κυπριανού, Γιώργου Βασιλείου. Ο οποίος δέχθηκε το 99% των τουρκικών αξιώσεων και το διαιρετικό απαρτχάιντ βρετανικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 649/90. Με το οποίο το Λονδίνο εισήγαγε τελικά τη διαβόητη βρετανο-τουρκική Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία… Δίχως καμία εξουσιοδότηση από τον λαό. Και ακόμα κάθεται στο «εθνικό συμβούλιο»…

Χαώδες το αποτέλεσμα τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στην Κύπρο…

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΑΝΟΥ.PNG

Η χειρόγραφη επιστολή του Sir Frank Lascelle, ημερ.16 Ιανουαρίου 1895, προς το Φόρεϊν Όφις.

https://simerini.sigmalive.com/

____________________

Επιμέλεια ανάρτησης: Σοφία Παπανικολάου