15.9.21

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ!

 


    (Με πυρήνα Στρατιωτικούς ε.α. & Τεχνοκράτες)

          (Γνωστό ως κόμμα Αποστράτων)

                 www.syndesmosee.org

 

                                                                                                              Αθήνα,  14  Σεπ. 2021

 

         Ακούσαμε με ενδιαφέρον την ομιλία του πρωθυπουργού στη  Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το βράδυ της 11ης Σεπ. 2021, καθώς και την συνέντευξή του την επομένη.  Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ήταν μια συναινετική παρουσία.  Αναφέρθηκε στη δρομολόγηση σημαντικών έργων, πρακτικών, προοπτικών και παροχών  που αν πραγματοποιηθούν  θα αναβαθμίσουν το μέλλον της Χώρας μας. Είναι αυτά  που πραγματικά χρειάζεται η Πατρίδα μας.  Δεν έγινε ουσιαστική αναφορά στα Εθνικά Θέματα (Συμφωνία Πρεσπών – Κυπριακό – Ελληνοτουρκικές σχέσεις) στα οποία διαφωνούμε κάθετα με τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

         Η πραγματοποίηση των όσων υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη  ΔΕΘ  απαιτεί  σημαντικά κεφάλαια . Αρκετά από αυτά θα δρομολογηθούν μέσω ΕΣΠΑ, κάποια άλλα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.  Όμως εδώ διαμορφώνεται  ένα μεγάλο ερώτημα  τα κεφάλαια αυτά επαρκούν  για την πραγματοποίηση των σχεδίων της Κυβέρνησης;  Από μία γρήγορη μελέτη διαπιστώνεται πως  πιθανότατα δεν  φθάνουν. 

Πως  λοιπόν θα πραγματοποιηθεί  η  χρηματοδότηση των  έργων  αυτών, μήπως  με τη συνέχιση  λήψης νέων δανείων μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, όπως γίνεται μέχρι τώρα( τελευταία έκδοση στις 01 Σεπ. 2021); Και έπεται  η έκδοση των πράσινων ομολόγων.  Αντέχει η Ελληνική οικονομία νέα δάνεια, έστω και χαμηλότοκα;

         Η οικονομία της Χώρας  έχει εκτεθεί σε υπερβολικό δανεισμό. Εκείνο  όμως που μας ανησύχησε πολύ ήταν το δημοσίευμα που αναφέρεται στον ήδη υφιστάμενο δανεισμό και μάλιστα αναφέρεται ως πηγή το ΥΠΟΙΚ. Σας  προωθούμε συνημμένα το κείμενο αυτό( του sofokleous In ) που αναφέρεται  στο πολύ σοβαρό θέμα, που έχει σχέση με την επιβίωση και το μέλλον της Ελλάδας μας.

         Αν τα στοιχεία  που  αναγράφονται στο κείμενο αυτό  είναι  πραγματικά - αληθή  τότε έχουμε  εκρηκτική   αύξηση  του Δημόσιου Χρέους  της  Χώρας μας.

         Και εδώ γεννάται ένα δεύτερο μεγάλο ερώτημα, ποιος θα αποπληρώσει το υψηλότατο αυτό Δημόσιο Χρέος;  Επειδή τα περισσότερα από τα χρεόγραφα δεν λήγουν τα επόμενα χρόνια η επιβάρυνση στην παρούσα και στην επόμενη κυβέρνηση δε θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις λόγω χαμηλών επιτοκίων δανεισμού.  Τα επόμενα όμως θα τα αποπληρώσουν τα παιδιά, τα εγγόνια και ίσως τα δισέγγονά μας, γιατί τότε  λήγουν τα χρεόγραφα.  Θα έχουν όμως τη δυνατότητα αποπληρωμής μέσα από μια οικονομία που δεν παράγει  και πιθανότατα,  με τις πρακτικές που εφαρμόζουμε (ο πρωθυπουργός είπε στη ΔΕΘ  πως θα τις αλλάξει),  δε θα παράγει και τότε;  Θα ακολουθήσουν άραγε  νέα  πιο επαχθή  μνημόνια γιατί είμαστε αδιόρθωτοι;  Αλήθεια μάθαμε κάτι, προβληματιστήκαμε, βγάλαμε κάποιο συμπέρασμα, συνετιστήκαμε από τα μνημόνια που βιώσαμε σαν Λαός;

         Αλήθεια είδε κανείς  τον υπουργό ανάπτυξης ή μια ομάδα εμπειρογνωμόνων  υπό τον υπουργό ανάπτυξης  να τρέχει  συστηματικά – οργανωμένα  - μελετημένα  με πρόγραμμα στο εξωτερικό  για να προσελκύσει κεφάλαια που μπορούν να επενδυθούν στη Χώρα μας;  Τα κεφάλαια αυτά θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της Χώρας,  στη μείωση της ανεργίας, στην επιστροφή του επιστημονικού δυναμικού που ξενιτεύθηκε κ.α. Βέβαια ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναφέρθηκε σε 3 – 4 επενδύσεις στη Β. Ελλάδα, αλλά αυτές είναι ελάχιστες μπροστά σε εκείνες που μπορεί  να απορροφήσει η Χώρα μας.  Μήπως  αντιλήφθηκε  κανείς την ψήφιση  κάποιου Νόμου ή Νόμων που  να έλκουν στην Ελλάδα μας ξένους επενδυτές μικρούς και μεγάλους, όπως έκανε  η Τουρκία  πριν  15 περίπου χρόνια και  καρπούται τα οφέλη;  Προφανώς δεν το κάνει η Κυβέρνηση  γιατί  θα αντιμετωπίσει  την οξεία κριτική  των αριστερών  που μόνιμα  οπισθοδρομούν τη  Χώρα και  φυσικά τη  στέρηση ψήφων στις εκλογές.

         Η όλη κατάσταση μας θυμίζει πρακτικές από το προμνημονιακό παρελθόν. Δες  Ανδρέα  Παπανδρέου, Κώστα  Σημίτη,  Κώστα Καραμανλή  που έταξαν καλύτερες ημέρες για τη Χώρα και τους Έλληνες, όμως διόγκωσαν το δημόσιο χρέος με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε δυσβάσταχτα μνημόνια.

         Και ενώ στην παρούσα περίοδο το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος αυξάνονται δραματικά, η κυβέρνηση υπόσχεται και υποσχέθηκε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ελαφρύνσεις και παροχές. Είναι φρόνιμο αυτό; Μάθαμε όλοι  στα σχολεία μας πως δίνεις όταν έχεις ή όταν παράγεις,  αλλιώς “σφίγγεις το ζωνάρι” και δίνεις όσο μπορείς,  δεν υποθηκεύεις το μέλλον του λαού σου, δεν δανείζεσαι  ή  δανείζεσαι ελεγχόμενα και μεθοδεύεις την αποπληρωμή. Πως όμως να μεθοδεύσεις όταν ήδη το χρέος είναι  πολύ μεγάλο και η αποπληρωμή θα γίνει μετά από 10 ή 20 ή 30 χρόνια με το δεδομένο ότι πιθανότατα δεν  θα είσαι εσύ στην εξουσία και η τότε κυβέρνηση θα λειτουργεί με διαφορετική φιλοσοφία από τη δική σου; Επαρκεί η ανάπτυξη που προέβλεψε ο πρωθυπουργός για το 2021 και ίσως και τα επόμενα χρόνια να καλύψει το τεράστιο χρέος; Θα συνεχίσει ο ίδιος να είναι πρωθυπουργός;  Αν δεν είναι; Το χρέος όμως θα συνεχίσει να υφίσταται διογκωμένο.

         Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση.  Ας προβληματισθούμε, ας σκεφθούμε και πράξουμε  ορθολογικά  όλοι  κυβέρνηση, αντιπολίτευση και λαός.

Με  εκτίμηση

Γιώργος Τσακίρης

Β΄ αντιπρόεδρος (αναπληρωτής προέδρου)

Αξιωματικός ε.α.

MΑ στη Διάρθρωση & Διαχείριση Χαρτοφυλακίων(Λονδίνο Αγγλία).



Sofokleous In




Οικονομία

Νέα εκρηκτική αύξηση του δημοσίου χρέους (πίνακας)


Την ώρα που το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος αυξάνονται δραματικά, η κυβέρνηση υπόσχεται ελαφρύνσεις

Έκρηξη του δημόσιου χρέους

12:00, 07 Σεπτεμβρίου 2021


Στα ύψη εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου λόγω των τεράστιων  ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και του υπερδανεισμού στον οποίο καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του περασμένου Ιουλίου το συνολικό χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε στο ποσό των 388,49 δισ. ευρώ, από 374,06 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 14,49 δισ. ευρώ.

Τονίζεται πως το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω, με τον συνυπολογισμό των νέων ομολόγων (διάρκειας 5 και 30 ετών) συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που εκδόθηκαν στην 1η Σεπτεμβρίου.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ το ακαθάριστο χρέος της χώρας διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 234% του ΑΕΠ, με τη χώρα μας να έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το δεύτερο υψηλότερο παγκοσμίως, μετά την Ιαπωνία.

Παρατηρείται έτσι το οξύμωρο, την ώρα που το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος αυξάνονται δραματικά, η κυβέρνηση υπόσχεται ελαφρύνσεις, τις οποίες θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο.

Τεράστια είναι η αύξηση του χρέους κατά το 18μηνο της πανδημίας, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία. Όσο τα επιτόκια είναι χαμηλά, δεν υπάρχει κίνδυνος ανατροφοδότησης του χρέους, λόγω του κόστους δανεισμού. Όμως εάν τα επιτόκια αρχίσουν και αυξάνονται, οσονούπω, μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ, τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα. Δεδομένου του μεγέθους που θα έχει σκαρφαλώσει το χρέος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, το 2020, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 17.991 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019 και από 356.015 τον Δεκέμβριο του 2019 έφτασε στο ποσό των 374.006 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Όμως, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, αυξήθηκε επιπλέον κατά 13.521 εκατ. ευρώ και έτσι, η αύξησή του από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τον Ιούλιο ανήλθε σε 32,48 δισ. ευρώ.

Η αιτία της αύξησης του χρέους τόσο στο επτάμηνο του 2021 όσο και το 2020 είναι τα ελλείμματα που δημιούργησε στον προϋπολογισμό ο αυξημένος δανεισμός προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες της πανδημίας, την ίδια ώρα που τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίαζαν πτώση.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου εκτινάχθηκε στο ποσό των 12,5 δισ. ευρώ, το οποίο φυσικά, καλύφθηκε με την έκδοση νέων ομολόγων, από 9,5 δισ. ευρώ, που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως από το σύνολο του χρέους, 388,5 δισ. ευρώ, ποσό ύψους 243,8 δισ. ευρώ, είναι τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης (ΕΤΧΣ, ΕΜΣ και ΔΝΤ), ενώ τα ομόλογα που κυκλοφορούν στις αγορές, έχουν αυξηθεί σε 79,81 δισ. ευρώ, από 66,88 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης

Διευκρινίζεται ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή Χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο αποτελεί τον δείκτη παρακολούθησης των επιδόσεων των κρατών. Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, από το συνολικό ακαθάριστο χρέος αφαιρούνται:

  • Τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς, το αποκαλούμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 18 δισ. ευρώ.

  • Τα κέρματα και οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 12,8 δισ. ευρώ.

  • Συνολικά δηλαδή, από το συνολικό χρέος αφαιρούνται περίπου 31 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι εκδόσεις νέων ομολόγων αυξάνουν και το χρέος Γενικής Κυβέρνησης, οπότε, ανεξάρτητα από το ρυθμό ανάπτυξης φέτος, θα παραμείνει πάνω το 200% του ΑΕΠ και το 2021.
Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζεται ότι το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης ήδη έχει αυξηθεί στο ποσό των 357 δισ. ευρώ.

xreos_7m_21