16.9.21

Τραβάνε το σχοινί των προκλήσεων οι Τούρκοι - «Ο στόχος των χερσαίων δυνάμεών μας είναι η Θεσσαλονίκη»

Παράλληλα με την εκτόξευση απειλών κατά της Ελλάδας από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους τούρκους αξιωματούχους, ξεδιπλώνεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μπαράζ δημοσιευμάτων και αναλύσεων που ως στόχο έχουν να υπογραμμίσουν την επίσημη πολιτική της Αγκυρας και προπάντων να τη δικαιολογήσουν στον τουρκικό λαό.

«Παρέδωσε τον εαυτό της στις ΗΠΑ»

Η τελευταία πρόκληση, η οποία μάλιστα ξεπερνάει κάθε όριο, έγινε από την τηλεοπτική συχνότητα του CNNturk, με τούρκο αναλυτή να εξηγεί ότι ο «στόχος των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας είναι η Θεσσαλονίκη».

Ο Ερντογάν Καρακούς, απόστρατος αναλυτής, μιλώντας στο CNNturk, αναφέρθηκε στη συμμαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και την παραχώρηση του ελληνικού εδάφους για την εγκατάσταση ή επέκταση των αμερικανικών βάσεων, υπογραμμίζοντας ότι «Η Ελλάδα παρέδωσε τον εαυτό της στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής και καθώς παραδόθηκε, παραχώρησε 20 βάσεις».

«Φυσικά, η βάση στην Αλεξανδρούπολη είναι πλήρως εξοπλισμένη για να μπλοκάρουν την χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας» είπε ο τούρκος αναλυτής, αναφερόμενος στο «τόσο απλό» σχέδιο αυτής της εν δυνάμει τουρκικής επιχείρησης, όπως μεταδίδουν τα tourkikanea.

«Δηλαδή, τα δικά μας επιχειρησιακά σχέδια είναι σαφή. Τόσο απλά. Σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση με την Ελλάδα και αν, παρά το ότι δεν το θέλουμε, υποχρεωθούμε να εισέλθουμε σε πόλεμο με την Ελλάδα, ο στόχος των χερσαίων δυνάμεών μας θα είναι η Θεσσαλονίκη. Τόσο απλά» επισήμανε ο Ερντογάν Καρακούς.

Και πρόσθεσε, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους τούρκους τηλεθεατές για τις προθέσεις της Ελλάδας, ότι «ο δικός τους στόχος (της Ελλάδας) είναι η Κωνσταντινούπολη».

Μπαράζ προκλήσεων

Προηγήθηκε ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, απόστρατος ναύαρχος και πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ Τζιχάντ Γιαϊτζί, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως η Ελλάδα είχε σχέδιο να εισβάλει στη Δυτική Τουρκία, σε συνεργασία με τους Γκιουλενιστές, εάν πετύχαινε το πραξικόπημα σε βάρος του Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα Sözcü ξαναζέσταινε με… περίεργο τρόπο την υπόθεση των 8 τούρκων αξιωματικών, εμφανίζοντας την Ελλάδα να κατέχει μυστική συσκευή του τουρκικού κράτους.

Προεξάρχοντος του… Ερντογάν

Την ενορχήστρωση των προκλήσεων είχε κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας ξανά στο τραπέζι το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων, κάνοντας το άσπρο μαύρο και χρεώνοντας στην Ελλάδα τακτική μονομερών ενεργειών και επιδίωξη δημιουργίας τετελεσμένων ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του μιλώντας για νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και επαναλαμβάνοντας τα περί ελληνικών μαξιμαλιστικών θέσεων.

Αποβατική άσκηση

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε στο Twitter την «επιτυχία» της αποβατικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη από τη διοίκηση αμφίβιων αποστολών.

«Οι ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας διοίκησης ομάδας αμφίβιων αποστολών πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία σε συνθήκες μέρας και νύχτας στον κόλπο της Σμύρνης με τη συμμετοχή ελικοπτέρων, αποβατικών αρμάτων μάχης, οχημάτων και ομάδων απόβασης ταγμάτων από τη διοίκηση των χερσαίων δυνάμεων» έγραψε στο Twitter, αναρτώντας φωτογραφίες από την άσκηση.