22.9.21

Διπλωματικό χαστούκι σε Ερντογάν, παρά την γκάφα Ελπιδοφόρου: Όχι από…

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τα μεγαλοπρεπή -τρόπος του λέγειν δηλαδή- εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, στη Νέα Υόρκη, έφαγε μία μεγάλη διπλωματική ήττα από τον Λευκό Οίκο. Στην επίσημη ενημέρωση των αξιωματούχων για την επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν και τις συναντήσεις του στα Ηνωμένα Έθνη, απουσίαζε το όνομα του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, κάτι βεβαίως που γνωρίζαμε αλλά αρνείτο να το παραδεχθεί το κύκλωμα των συμβούλων του Ερντογάν.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου. Σημείωσε σχετικά:

Τότε ξεκίνησε μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση και το θέμα τέθηκε επιτακτικά και στη σημερινή συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, που έγινε στις 2.45 ώρα Νέας Υόρκης. Την ίδια ώρα ο κ. Μπάιντεν επέστρεφε στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από τον κ. Μπλίνκεν να διευθετηθεί επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Οι Αμερικανοί είπαν στους Τούρκους ότι ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη μόνο με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας. Όμως ήταν η μισή αλήθεια, διότι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ιράκ. Αλλά αυτό που εκνεύρισε αφάνταστα τον Ερντογάν ήταν ότι ο Λευκός Οίκος κάλεσε στην Ουάσιγκτον από σήμερα μέχρι την Παρασκευή τους πρωθυπουργούς της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας. Ειδικά η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, έστειλε μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Οι άνθρωποι του Ερντογάν χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα για τη συνάντηση με τον Μπάιντεν, μία έωλη δικαιολογία, ότι θα ενημέρωνε τον Αμερικανό πρόεδρο για σοβαρό θέμα που αφορά το Αφγανιστάν, αλλά και για τους S-400.

https://www.defence-point.gr/