11.9.21

Πως οι ΗΠΑ επαναπροσδιόρισαν τη “γεωγραφία” της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής…

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Τρίτη η ιστοσελίδας μας και το κανάλι Open.

Μία μεγάλη ελληνική αποστολή αποτελούμενη από υπουργούς και αξιωματούχους από έξι τουλάχιστον υπουργεία, θα λάβουν μέρος στις συζητήσεις που θα καθορίσουν περαιτέρω τη συνεργασία της Αθήνας και της Ουάσιγκτον σε όλους τους τομείς.

Στη διάρκεια των συναντήσεων πιστεύεται ότι θα υπογραφεί σε ειδική τελετή η νέα συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας. Τις υπογραφές θα βάλουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν.

  • Οι Αμερικανοί, διά του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, δημοσιοποίησαν τις θέσεις τους αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα έλεγα ότι είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ελλάδα, από τα Μνημόνια που επιβλήθηκαν στη χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, μέχρι σήμερα, που η χώρα εξήλθε της οικονομικής κρίσης, αν και λόγω της πανδημίας δοκιμάζεται όπως όλα τα κράτη σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Πάιατ ανέφερε τα εξής, που χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση, διότι στην ουσία εξηγεί και πράγματα που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον:

«Ένα από τα πράγματα που με ενδιέφερε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Αθήνα ήταν να δω τον επαναπροσδιορισμό της γεωγραφίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η γεωπολιτική αυτής της περιοχής έχει αλλάξει δραματικά, τόσο λόγω της συστηματικής προσπάθειας της Ελλάδας με δύο κυβερνήσεις– τόσο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τώρα με πολύ ενθουσιασμό από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη – για να οικοδομήσει νέες σχέσεις με το Ισραήλ, με την Κύπρο, αλλά και άλλους βασικούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τον Λίβανο, τα ΗΑΕ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη».

Μίλησε για έναν «νέο αστερισμό σχέσεων» που αλλάζει τη δυναμική της περιοχής και ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τις χώρες που προαναφέρθηκαν. Οι συνεργασίες αυτές έγιναν με την ενθάρρυνση της Ουάσιγκτον και καλύπτουν ένα στρατηγικό τόξο από τη Μέση Ανατολή μέχρι την ανατολική Μεσόγειο.

Η μόνη χώρα που απουσιάζει είναι η κατοχική Τουρκία, η οποία αντί να εξαφανίζει προβλήματα τα δημιουργεί και τα διογκώνει.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα, λόγω των σχέσεων της με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, τοποθετείται μοναδικά ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ που καλύπτει με τις συνεργασίες όλες της χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, εκτός της Τουρκίας, επειδή η ίδια δεν το επιθυμεί.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Πάιατ, η Ελλάδα επενδύει ξανά, στους διατλαντικούς της δεσμούς και τοποθετείται και πάλι, μετά από μια δεκαετία, όπου (οι ξένοι) την κοίταζαν υπό το πρίσμα των οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετώπιζε.

Προφανώς εννοεί τα Μνημόνια, αλλά και τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία, όμως, σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Αμερική, όχι μόνο δεν τις διατάραξε, όπως φοβόντουσαν μερικοί, αλλά τις ενδυνάμωσε.

Σημείωσε και κάτι άλλο ο κ. Πάιατ που αφορά τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι εάν η Αθήνα και η Λευκωσία αναγνώριζαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Εβραϊκού Κράτους, τα πράγματα θα άλλαζαν άρδην προς το καλύτερο για τις δύο χώρες.

  • «Οι ΗΠΑ», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, «έχουν υποστηρίξει σθεναρά αυτήν την πιο δυναμική ελληνική εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής υποστήριξής μας μέσω δύο κυβερνήσεων για το πλαίσιο συνεργασίας των 3+1, το οποίο αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της νέας γεωγραφίας».

Όταν γίνεται από τους Αμερικανούς η αναφορά στους 3+1, εννοούν βεβαίως τη συμμαχία του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών στα θέματα της ασφάλειας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται σίγουρα για εξαιρετικά θετική εξέλιξη, όμως απαιτείται πλέον αυτή η συνεργασία να εξελιχθεί σε στρατιωτική. Διότι πως θα επιτευχθεί και πως θα επιβληθεί η ασφάλεια στην ευρύτερη γειτονιά, όταν η Κύπρος είναι υπό κατοχή και δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη…

https://hellasjournal.com/