27.9.21

Η Γαλλία, εδραιώνει (αντιτουρκικό) ρόλο στη Μεσόγειο.

 

Μίχας Ζαχαρίας

Οι πληροφορίες που έχουν προκύψει επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η συμφωνία AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία) ήταν καταλύτης για την εξέλιξη που θα πληροφορηθούμε αναλυτικά την Τρίτη, παρουσία του Γάλλου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δυο χωρών.

Η συμφωνία αυτή αφορά κάτι περισσότερο από μια σημαντική εξοπλιστική συμφωνία για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, καθώς φαίνεται πως θα επιστεγαστεί από μια προωθημένη συμφωνία διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Απότοκο αυτής της πραγματικότητας είναι το ότι αποκλείεται να μην είναι ενήμερη εγκαίρως η Ουάσιγκτον για την εξέλιξη.

Παρότι το οικονομικό συμφέρον των υποψηφίων εταιρειών της στο πρόγραμμα των φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού δεν εξυπηρετείται, ίσως και να έχει δώσει τις “ευλογίες” της. Εάν αυτό ισχύει, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η πρωτοκαθεδρία της γεωπολιτικής ως του παράγοντα που θέτει το πλαίσιο άσκησης οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας.

Μετά την αγγλοσαξονική συμφωνία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η Γαλλία φαίνεται πως έχει το πράσινο φως για να αναλάβει ρόλο στον γεωπολιτικό έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου για λογαριασμό της Δύσης. Όπως τα ηνία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναλήφθηκαν επισήμως από τις ΗΠΑ με τη συνεργασία των Βρετανών, με σκοπό να ενισχύσουν τους τοπικούς τους συμμάχους, κυρίως την Αυστραλία και την Ιαπωνία για να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο, επιτρέποντας ενδεχομένως και πιο διακριτική στρατιωτική αμερικανική παρουσία. Το ίδιο σενάριο φαίνεται να εξελίσσεται και στη Μεσόγειο.

Τα ηνία του στρατιωτικού ελέγχου της περιοχής τα αναλαμβάνουν οι Γάλλοι, σε έναν ρόλο που θα βοηθηθούν και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η επιλογή αυτή έχει και τον χαρακτήρα κίνησης “αποζημίωσης” των Γάλλων για το σκληρό πλήγμα της απώλειας του αυστραλιανού συμβολαίου, αν και πολλοί λησμονούν ότι ο οπλισμός και τα ηλεκτρονικά συστήματα των υποβρυχίων που θα κατασκεύαζαν οι Γάλλοι για λογαριασμό της Αυστραλίας θα τα προμήθευε η αμερικανική Lockheed Martin.

Ιδανικός σύμμαχος η Γαλλία

Το δε σπάσιμο του ταμπού της προσφοράς υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης στην περίπτωση της Αυστραλίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανοίγει τον δρόμο στους Γάλλους να προτείνουν κάτι παρόμοιο στην Ινδία, χώρα η οποία αποτελεί το πολυπόθητο “γεωπολιτικό έπαθλο” για την AUKUS, καθώς είναι κλειδί στη συμμαχία για την ανάσχεση της Κίνας.

Από τη στιγμή, όμως, που οι ισορροπίες της Ινδίας με τη Ρωσία δεν μπορούν να διαταραχθούν βίαια για πλειάδα λόγων, η Γαλλία ίσως αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο σε επίπεδα πέραν ενός απλού προμηθευτή οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας. Οι δύο χώρες μπορούν να συνδεθούν, αλλά δεν θα ταυτιστούν με την AUKUS. Αυτή η εξισορροπητική παρουσία της Γαλλίας στην ινδική υποήπειρο και στον Ειρηνικό μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και στο ευρωατλαντικό θέατρο, όπου τη θέση της Κίνας παίρνει η Ρωσία.

Οι σχεδιαστές της γεωστρατηγικής των ΗΠΑ, δεν μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί ότι ενδεχόμενο συνεννόησης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα θα δημιουργήσει συνθήκες περικύκλωσης της Κίνας. Αυτή θα παραμένει πάντα ατελής, η συνεισφορά όμως στην προσπάθεια ελέγχου της συμπεριφοράς του Πεκίνου θα ήταν ανεκτίμητη.

Επιστρέφοντας στο ευρωατλαντικό θέατρο και τον νέο διαφαινόμενο ρόλο της Γαλλίας εν μέσω εντεινόμενων αναφορών για την ανάγκη αμυντικής ενδυνάμωσης και στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρώπης, εάν πρόκειται να δημιουργηθεί κάποια αποτελεσματική ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης, αυτή θα πρέπει να τελεί σε πλήρη συνεργασία και διαλειτουργικότητα με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Αυτό σχετίζεται και με τον έλεγχο της γερμανικής συμπεριφοράς απέναντι στα ζητήματα ασφαλείας της Γηραιάς Ηπείρου. Εάν οι σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας ξεφύγουν από ένα αποδεκτό για τη Δύση επίπεδο, τότε ο υπό δημιουργία συνασπισμός στρατιωτικού ελέγχου της περιοχής της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, θα παίξει τον δικό του ρόλο. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια αντιγραφή της στρατηγικής της ανάσχεσης απέναντι στη Σοβιετική Ένωση επί Ψυχρού Πολέμου, καθώς επίσης και στη σύγχρονη εκδοχή του που επιχειρείται απέναντι στην Κίνα.

Επισήμως, βέβαια, όλοι θα συνεργάζονται με το Βερολίνο, το οποίο έχει ικανότητα για ορθή ανάγνωση των γεωπολιτικών συσχετισμών και της σημασίας τους για τα γερμανικά συμφέροντα. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται και με τις ενεργειακές εξελίξεις στη Μεσόγειο, οι οποίες με τη σειρά τους αφορούν τις ενεργειακές σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας (βλ. Nord Stream II). Είμαστε, όμως, μακριά από ένα τέτοιο σημείο.

Η στρατιωτική ισχύς για την παροχή ασφάλειας, αποτελεί την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Οι ενεργειακοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ρόλο αντισταθμίσματος της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο στο ενεργειακό ισοζύγιο της ΕE. Κι αν η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο προσκρούει στην πρόθεση της Ουάσιγκτον να μην διαρρήξει τις σχέσεις της με την Άγκυρα, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι ρόλο στην αξιοποίηση παίζει και η γαλλική Total.

Βέβαια, το υπερφίαλο και εγωιστικό προφίλ που έχει οικοδομήσει επιμελώς στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στις διεθνείς σχέσεις της ο Ερντογάν, καθιστά κάθε σκέψη αναδίπλωσης απαγορευτική, με αποτέλεσμα να επιλέγεται διαρκώς η κλιμάκωση χωρίς όρια. Για μια ακόμη φορά, η απάντηση του Τούρκου προέδρου στην άρνηση του Λευκού Οίκου να προσαρμοστεί στις επιθυμίες του, ήταν η προαναγγελία προμήθειας επιπλέον S-400 από τη Ρωσία.

Το “χαϊδέμενο παλιόπαιδο”

Εάν η Άγκυρα κάνει αυτό το βήμα είναι σφόδρα πιθανό να προκαλέσει τη λήψη οριστικών αποφάσεων από την πλευρά των ΗΠΑ. Η αντίσταση του State Department διαρκώς φθίνει, καθώς η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δικαιώσει τους επικριτές της και να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά σύνορα του Δυτικού Κόσμου βρίσκονται στο Αιγαίο.

Εν κατακλείδι, φαίνεται πως οι γεωπολιτικές καραμπόλες ολοένα και περισσότερο μετατρέπουν σε “αποσυνάγωγο” την Τουρκία του Ερντογάν. Η τεράστιας σημασίας γεωστρατηγική θέση που καταλαμβάνει η Τουρκία δεν καταφέρνει πλέον να της εξασφαλίσει τον ρόλο του “χαϊδεμένου παλιόπαιδου” που καταφέρνει να αποσπά δυσανάλογα για την πραγματική της συμβολή και αξία ανταλλάγματα.

Η τουρκική προσπάθεια που κάνει τα ίδια και στις σχέσεις της με τη Ρωσία, δείχνει να οδηγείται οριστικά σε αδιέξοδο. Η δε εσωτερική κυρίως αδυναμία του Ερντογάν να εμφανιστεί πως υποχωρεί, οδηγεί σε διάρρηξη των σχέσεων με τη Δύση, παρ’ ότι οι Δυτικοί θέλουν να την αποφύγουν. Αυτό περιπλέκει την κατάσταση ασφαλείας της Τουρκίας, καθώς την οδηγεί σε μεγαλύτερη του επιθυμητού εξάρτηση από τη Μόσχα.

Οι Τούρκοι, όμως, γνωρίζουν ότι οι τακτική συγκυρία δεν μπορεί να συσκοτίζει επ’ αόριστο τη στρατηγική πραγματικότητα των σχέσεων της χώρας τους με τη Ρωσία. Η αμετροέπεια στις διεκδικήσεις και η εν γένει συμπεριφορά του Ερντογάν ενέτεινε την τάση αντισυσπείρωσης που παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα μέρος αυτού του παζλ, είναι και η συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδας…


https://slpress.gr/

______________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη