8.9.21

Η Τουρκία πιέζει την Αίγυπτο για “να τα βρουν” και το Κάϊρο “το συζητά”


Οι πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου δεν εμποδίζουν το Κάϊρο να συζητά με την Άγκυρα για την εξομάλυνση των σχέσεων τους. Χθες στην Άγκυρα έγινε ο δεύτερος κύκλος συνομιλιών Τουρκίας-Αιγύπτου.

“Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sedat Alnal και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Hamdi Sanad Loza ηγήθηκαν των αντίστοιχων αντιπροσωπειών τους”, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.


Σημειώνοντας ότι τα διμερή θέματα εξετάστηκαν κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, η δήλωση ανέφερε, οι αντιπροσωπείες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά θέματα τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών σήμερα Τετάρτη.
«Τα μέρη στοχεύουν στην προώθηση και την εξομάλυνση των σχέσεων με βάση το αμοιβαίο όφελος»,  καταλήγει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία δήλωσε ότι επαναλαμβάνει τις διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο θέλοντας να βελτιώσει τη συνεργασία μετά από χρόνια εντάσεων που ξεκίνησαν με τη διακοπή των σχέσεων το 2013.

Τον Μάιο, μια αντιπροσωπεία ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων ταξίδεψε στην Αίγυπτο για επίσημη επίσκεψη – η πρώτη από το 2013 – για να συζητήσει την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων εν μέσω προσπαθειών των δύο χωρών για βελτίωση των διμερών σχέσεων που επιδεινώθηκαν μετά την Αραβική Άνοιξη.
Στις 5 Μαΐου, τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών επισκέφθηκε το Κάιρο κατόπιν πρόσκλησης της Αιγύπτου. Στο τέλος της επίσκεψης, οι δύο χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση χαρακτηρίζοντας τον διερευνητικό γύρο διμερών συνομιλιών μεταξύ τους ως «ειλικρινή και σε βάθος».
Στις 7 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας φάσης στις σχέσεις με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, θα αναπτυχθούν και θα επεκταθούν.
Η Αίγυπτος και η Τουρκία δεν έχουν πρεσβευτές από το 2013, όταν οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την αποπομπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον  Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τώρα πρόεδρο της χώρας.

https://www.militaire.gr/