4.9.21

Ταμείο Ανάκαμψης: «Τροχάδην» για είσπραξη της 1ης δόσης έως το τέλος του έτους



 Την πρώτη τους συνάντηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, μέσω τηλεδιάσκεψης, αναμένεται να έχουν τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. με βασικό θέμα την πορεία εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την έγκριση των Σχεδίων της Τσεχίας και της Ιρλανδίας. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβε την τελική έγκριση του δικού της Σχεδίου με την προκαταβολή που δικαιούται, ύψους 4 δις. ευρώ, να εκταμιεύεται στις αρχές Αυγούστου.

Πλέον αυτό που έχει να κάνει η Ελλάδα είναι να προχωρήσει στην απορρόφηση των πόρων και την τήρηση των οροσήμων που προβλέπονται στο «Ελλάδα 2.0» με στόχο την εκταμίευση και της πρώτης δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022. «Ήδη έχουμε βάλει έργα 2,5 δισ. ευρώ και θα συνεχίσουμε να βάζουμε έργα όπως το "Εξοικονομώ" και η κατάρτιση» δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Αnt1» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Τον Ιούλιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρώτη λίστα με τα 12 έργα και τις μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί ένας νέος κατάλογος έργων, θα υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμφωνίες με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θα δημοσιευθεί πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες για την προώθηση των δανείων του Ταμείου.

Στην πρώτη λίστα των έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η κατασκευή του Βόρειου Τμήματος του Ε65, τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, η ψηφιοποίηση του αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο και το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα.

Εντός του μήνα ή αρχές Οκτωβρίου η Αθήνα σχεδιάζει να προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων με τις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσει και η διαδικασία αξιοποίησης των πρώτων 2,1 δισ. ευρώ (από τα 12,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης) που αφορούν το σκέλος των δανείων και τα οποία θα διατεθούν για ιδιωτικές επενδύσεις. Σύντομα εκτιμάται ότι θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με τις οποίες έχουν ήδη υπογραφεί τα σχετικά μνημόνια. Πιθανότατα εντός του μηνός να δημοσιευθεί και η σχετική πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες.

Παράλληλα, έως ως το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των 13 «οροσήμων» (αφορούν το σκέλος των επιδοτήσεις) για το 3ο τρίμηνο του έτους προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εκταμίευσης της πρώτης δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, με τον κ. Σκυλακάκη να συμπληρώνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στις αρχές του 2022. Στην λίστα με τα 13 ορόσημα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως:

  • Ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών, με ορόσημο την ανακαίνιση κατοικιών - έναρξη του 1ου γύρου.
  • Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με ορόσημο την έγκριση σχεδίου δράσης.
  • Πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με ορόσημο την έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου.
  • Νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης με ορόσημο την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων.
  • Υλοποίηση των περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας μέσω προγραμμάτων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με ορόσημο το διαγωνισμό για 13 περιφερειακά κέντρα.
  • Εκσυγχρονισμός και απλούστευση εργατικού δικαίου με ορόσημο την έναρξη ισχύος εργασιακού νόμου.
  • Αναδιάρθρωση και επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης με ορόσημο την έναρξη ισχύος νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ.
  • Μείωση του clawback και εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης με ορόσημο την έναρξη ισχύος νομοθεσίας για το clawback.
  • Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας με ορόσημο το Πρόγραμμα κωδικοποίησης φορολογικής νομοθεσίας.
  • Καθεστώς παροχής κινήτρων για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων) με ορόσημο νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Από το 2022 και μετά ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται καθώς εντός του επόμενου έτους η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει 86 ορόσημα και στόχους στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλα 3 στο σκέλος των δανείων.

Παρά το γεγονός ότι ήδη οι περισσότερες χώρες έχουν περάσει στη διαδικασία υλοποίησης των Σχεδίων Ανάκαμψης, υπάρχουν και δύο κράτη-μέλη τα οποία ακόμα δεν έχουν ακόμα υποβάλει στην Κομισιόν τα Εθνικά τους Σχέδια, η Βουλγαρία και η Ολλανδία. Στη συνεδρίαση του Ecofin στις 13 Ιουλίου οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν τα Σχέδια Ανάκαμψης για τις εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία και στη συνεδρίαση του Ecofin της 28ης Ιουλίου εγκρίθηκαν τα Σχέδια Κροατίας, Κύπρου,  Λιθουανίας και Σλοβενίας.

Μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου είχαν λάβει το ποσό της προκαταβολής που δικαιούνταν: Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Πορτογαλία.

Για τις προκαταβολές που έχουν δοθεί έως τώρα, αλλά και τα χρήματα που θα λάβουν στο μέλλον τα κράτη-μέλη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η Κομισιόν αντλεί πόρους από τις αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων. Η Επιτροπή μέχρι τώρα έχει προχωρήσει σε τρεις εκδόσεις ομολόγων, μέσω των οποίων έχει αντλήσει 45 δισ. ευρώ.

Ραλλού Αλεξοπούλου

https://www.naftemporiki.gr/