8.8.21

SFEDA project – Το σύστημα παρακολούθησης δασών και εντοπισμού πυρκαγιών στα Βαλκάνια


 

Οι Δασικές πυρκαγιές, ένα καταστροφικό φαινόμενο το οποίο μπορεί να κατασταλεί με ένα ποτήρι νερό στο πρώτο δευτερόλεπτο της ανάφλεξης, ή με έναν τόνο νερό δέκα λεπτά αργότερα. Παγκοσμίως οι δασικές πυρκαγιές γίνονται πιο επικίνδυνες, αφού οι καιρικές συνθήκες είναι πιο θερμές και ξηρές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, στην περιοχή των Βαλκανίων, έλαβαν χώρα πάνω από 800 δασικές πυρκαγιές μόνο κατά το έτος 2014. Ο έγκαιρος εντοπισμός της πυρκαγιάς συμβάλλει σαφώς στη δασική προστασία και μειώνει σημαντικά το μέγεθος της καμένης δασικής έκτασης. Το σύστημα παρακολούθησης δασών για τον εντοπισμό-αξιολόγηση πυρκαγιών σε αρχικό στάδιο στην περιοχή των Βαλκανίων, δηλαδή το SFEDA είναι ένα πολυεθνικό πρότζεκτ. Υποστηρίζεται από το πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG BalkanMediterranean, 2014-2020. Σκοπό έχει να βελτιστοποιήσει τον άμεσο εντοπισμό των πυρκαγιών μέσω οπτικών συστημάτων και χρήση drones.  Πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη εννιά εταίρων.

  1. Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών
  2. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων
  3. University of Ruse Angel Kanchev
  4. Directorate of Nature Park Rusenski Lom
  5. Ε.Λ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ»
  6. Cyprus University of Technology
  7. Pano Platres Community Council
  8. Πυροσβεστική Υπηρεσία
  9. Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς

Πως λειτουργεί

Το κύριο προϊόν του SFEDA είναι το σύστημα THEASIS. To THEASIS είναι ένα κλιμακούμενο, τμηματοποιημένο σύστημα που ολοκληρώνει ώριμες τεχνολογίες που βασίζονται σε drones, σε σταθερές θερμικές και οπτικές κάμερες, και ένα σύστημα αξιολόγησης κινδύνου της φωτιάς. Το THEASIS στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό της φωτιάς, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρόνου επέμβασης κατά την κατάσβεση της. Το σύστημα THEASIS δοκιμάστηκε στο δάσος της Στροφυλιάς. Αυτή η προστατευόμενη περιοχή έχει έκταση πάνω από 143 χιλιάδες στρέμματα, με μια ακτογραμμή σχεδόν 22 χιλιομέτρων και διαπερνά τους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Η περιοχή είναι ένα μωσαϊκό διαφόρων οικότοπων που περιλαμβάνουν υγροτόπους και περιοχές που πλημμυρίζουν εποχικά, το διάσημο δάσος κουκουναριάς, αμμόλοφους και ασβεστολιθικούς λόφους με αραιή θαμνώδη βλάστηση.

Το σύστημα THEASIS βασίζεται σε τρία DJI drones και σε ένα Tonbo PTZ οπτικό σύστημα. Τα drones είναι της σειράς Μ200. Τα drones διαθέτουν μια οπτική και μια θερμική κάμερα. Το σύστημα Tonbo συμπεριλαμβάνει μια οπτική και μια θερμική κάμερα. Το σύστημα δοκιμάστηκε βάσει τεσσάρων σεναρίων. Η στατική κάμερα καταγράφει εναλλάσσοντας τον θερμικό και οπτικό της αισθητήρα για τον εντοπισμό φωτιάς ή καπνού. Καλύπτει μια γωνία 150 μοιρών συνολικά, σε χρόνο 2 λεπτών. Σε περίπτωση παρουσίας καπνού, αν η περιοχή που υπάρχει καπνός είναι αρκούντως μεγάλη, η οπτική κάμερα ζουμάρει. Η ανάλυση του οπτικού αισθητήρα αυξάνεται. Δημιουργείται ένα μήνυμα συναγερμού, μαζί με την κατεύθυνση του πιθανού καπνού.

Όταν το drone λάβει το σήμα συναγερμού, αποστολή του είναι να επιβεβαιώσει την ύπαρξη φωτιάς. Στέλνεται ένα σχέδιο πτήσης στον ελεγκτή του drone και η στατική κάμερα σταματά να καταγράφει. Το drone απογειώνεται προς την δοθείσα κατεύθυνση και γωνία της θερμικής κάμερας ρυθμίζεται στις 45 μοίρες οπότε και ξεκινά να μεταδίδει εικόνα βίντεο στην ενότητα επεξεργασίας εικόνας. Η ύπαρξη φωτιάς εξακριβώνεται από υποσύστημα επεξεργασίας εικόνας. Κατόπιν βάσει αλγορίθμου υπολογίζονται οι συντεταγμένες της τοποθεσίας της φωτιάς. Σε περίπτωση φωτιάς, στέλνεται ένα μήνυμα επιβεβαίωσης στον διακομιστή. Το drone επιστρέφει στη βάση του. Ταυτοχρόνως, μια ειδοποίηση εμφανίζεται στο περιβάλλον εργασίας του χρήστη. Ο πιο κοντινός δρόμος από τον πιο  κοντινό πυροσβεστικό σταθμό ως την τοποθεσία της φωτιάς εμφανίζεται στον χάρτη. Ένα μήνυμα SMS στέλνεται στο πυροσβεστικό σώμα. Στο χειρότερο σενάριο, ο απαιτούμενος χρόνος είναι λιγότερος από 10 λεπτά και το σύστημα THEASIS έχει δοκιμαστεί σε ελεγχόμενες φωτιές σε απόσταση κάτω των δύο χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα SFEDA ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με δύο ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων που έλαβαν χώρα στα Λουσικά, Δυτικής Αχαϊας και Ανδραβίδα Ηλείας στις 16 και 17 Ιουνίου 2020 αντίστοιχα, στις οποίες μάλιστα έλαβε χώρα και επίδειξη του συστήματος THEASIS

To έργο SFEDA συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή ένωση και από τις συμμετέχουσες χώρες.

https://www.teetkm.gr/

________________________

Αναρτήθηκε από Cristos B.