20.8.21

Οχυρώνεται ο Έβρος για τις ροές Αφγανών: Στην τελική ευθεία ο «Φράχτης» -Τι είναι το ηλεκτρονικό roborder

 

Οι εργασίες οχύρωσης του Έβρου είναι εντατικές τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν πυροδοτεί νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι περιπολίες έχουν αυξηθεί και Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή.

Έτοιμος ο φράχτης στον Έβρο

Eως τα τέλη Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί ο περίφημος «φράχτης» στον Έβρο, μήκους 27χλμ στην περιοχή των Φερών, ένα σχεδόν χρόνο μετά την ανακοίνωσή της κυβέρνησης για την κατασκευή του.

Το ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων που έχει υψωθεί κατά μήκος των συνόρων περιλαμβάνει και την κατασκευή νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού, ενώ το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που θα περιλαμβάνει ντρόουν, θερμικές κάμερες και ρομπότ ανίχνευσης κινήσεων γνωστό ως roborder.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων που δημιουργήθηκε από επιστήμονες με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού προγράμματος που «τρέχει» από το 2015 και έχει στοιχίσει ήδη 3 δισ ευρώ.

Το roborder, είναι ένα αυτόματο σύστημα επιτήρησης συνόρων με τη χρήση μη επανδρωμένων ρομπότ. Όταν το σύστημα αντιληφθεί κάποια ύποπτη δραστηριότητα μεταφέρει την πληροφορία στο χειριστή, ο οποίος κατευθύνει με τη σειρά του τις επίγειες δυνάμεις στο σημείο.

Το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος από την Τουρκία μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, και την εργαλιοποίηση του προσφυγικού για μια ακόμη φορά από την κυβέρνηση Ερντογάν, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την ελληνική κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι η άμεση σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα την αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Που αναμένεται να επεκταθεί ο «φράχτης»

Εκτός από τον συντονισμό για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις, που έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, η κυβέρνηση εστιάζει και στην αποφυγή μια νέας μεταναστευτικής κρίσης που θα εξελιχθεί στα χερσαία σύνορα του Έβρου.

Για το λόγο αυτό μελετά το ενδεχόμενο επέκταση του μεταλλικού φράχτη και την κατασκευή νέων τμημάτων του, με Ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια, μεταξύ Διδυμοτείχου και Σουφλίου, αλλά και στην περιοχή του Τριγώνου Ορεστιάδας (Δίλοφος, Μαράσια, Ορμένιο).

Όπως βλέπετε στο βίντεο σύμφωνα με το Evros-news.gr, στρατιωτικά οχήματα κουβαλούν ήδη τα ειδικά αποτρεπτικά εμπόδια με συρματοπλέγματα στο χωριό Δίλοφος του Τριγώνου και θα τοποθετηθούν δίπλα στις όχθες του ποταμού Έβρου. Εκεί όπου γίνονται από τις ένοπλες δυνάμεις καθοριστικές παρεμβάσεις με πολλά μηχανήματα, στην αποκατάσταση των αναχωμάτων αλλά και την αποψίλωση δέντρων και βλάστησης, ώστε να είναι πλήρως ορατά τα σύνορα τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την Βουλγαρία.

Άλλα στρατιωτικά οχήματα έχουν ήδη ξεφορτώσει τσιμεντένια εμπόδια στο χωριό Μαράσια και θα αρχίσει και εκεί η τοποθέτηση, αφού στόχος είναι να κατασκευαστεί ένας νέος Φράχτης από το Ορμένιο ως τις Καστανιές.

Στόχος είναι να «κλείσουν οι τρύπες» εισόδου που παρατηρούνται στην επιτήρηση και αποτροπή, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι διακινητές και κατευθύνουν από εκεί τους μετανάστες για να περάσουν τα σύνορα.

Θετικός στο ενδεχόμενο αυτό εμφανίζεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος έχει προχωρήσει ήδη στην πρόσληψη 400 νέων συνοριοφυλάκων.

Σήμερα η περιοδεία-επιθεώρηση Παναγιωτόπουλου-Χρυσοχοΐδη

Στον Έβρο θα περιοδεύσουν σήμερα οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Θα προσγειωθούν με ελικόπτερο στο γήπεδο της Ορεστιάδας και θα συνοδεύονται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Η παρουσία τους στον Εβρο κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εργασίες που έχουν γίνει για την επιτυχή διαχείριση τυχόν νέου προσφυγικού κύματος, μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και να διατηρηθεί υψηλό το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας.

Πρώτος σταθμός θα είναι το φυλάκιο των Καστανιών, όπου τον Μάρτιο του 2020 είχαν δοθεί μάχες με πρόσφυγες και μετανάστες που ήθελαν να περάσουν παράτυπα σε ελληνικό-ευρωπαϊκό έδαφος, κάτω από τη καθοδήγηση του καθεστώτος Ερντογάν.

Οι δύο υπουργοί και η φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας θα μεταβούν και στον νέο φράχτη.

https://warnews247.gr/