14.8.21

Συμφωνία "βόμβα" στην Ασία: H Kίνα θα αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως την νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν με "προίκα" 62 δισ.

 



Για “προκαταρκτική συμφωνία” Κίνας-Ταλιμπάν που αλλάζει το τοπίο στην Ασία κάνουν λόγο αμερικανικές πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή αποτελεί το “αισιόδοξο σενάριο” στο οποίο εμπλέκεται η Κίνα. Αν ισχύσει, αλλάζει όλα τα δεδομένα στην Ασία ενώ αφορά άμεσα και τις άλλες Υπερδυνάμεις που έχουν εμπλακεί στην περιοχή, Ρωσία, και ΗΠΑ.

Aμερικανικές πηγές, αναφέρουν πως η συμφωνία επιτεύχθηκε όταν μια 9μελή αντιπροσωπεία αξιωματούχων των Ταλιμπάν με επικεφαλής τον Μουλά Baradar επισκέφτηκε την Κίνα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από το Πεκίνο “την υποστήριξη του στην δημιουργία Ισλαμικού Εμιράτου”.

Τί ζήτησε όμως η Κίνα;

Η Κίνα αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν 

“Η Κίνα θα αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν αν η Καμπούλ πέσει στα χέρια τους.

Θα τους αναγνωρίσουν ως τον νόμιμο ηγεμόνα της χώρας αν καταφέρει να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από την Δύση κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει πλήγμα στο γόητρο των ΗΠΑ και στην επιρροή που ασκούν στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτιμήσεις κινεζικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν πως οι εξελίξεις στο έδαφος έχουν πείσει τους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας πως πρέπει να προετοιμάζονται για επισημοποίηση  της σχέσης τους με την οργάνωση των Ταλιμπάν” αναφέρουν δυτικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

“H προπαγανδιστική μηχανή της Κίνας προετοιμάζει τον λαό της να αποδεχθεί ένα πολύ πιθανό σενάριο, το Πεκίνο να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν. Ακόμη και αν δεν ελέγξουν όλη την χώρα, θα παραμείνουν μια πολύ σημαντική δύναμη” αναφέρουν αμερικανικές πηγές.

Δείτε βίντεο

Οι όροι του Πεκίνου

Υπάρχουν μόνο δύο απαράβατοι όροι για το Πεκίνο.

  • Να σταματήσει η υποστήριξη στο ETIM, το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν, που απειλεί την ασφάλεια της Κίνας.
  • Να μην φιλοξενήσουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν κανέναν ισλαμικό εξτρεμιστή με σχέδια να διεξάγει εξεγέρσεις σε περιοχές της δυτικής Κίνας, ιδίως στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi τόνισε πως “ελπίζω οι Ταλιμπάν να τραβήξουν μια γραμμή με το ΕΤΙΜ και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Αμερικανικές πηγές τονίζουν πως κάθε είδους σταθερότητα στο Αφγανιστάν θα επιτρέψει στην Κίνα να αποκομίσει τα οφέλη των οικονομικών επενδύσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων εξορύξεων στο Αφγανιστάν.

Η τελευταία έκθεση του γενικού επιθεωρητή των ΗΠΑ που εποπτεύει την ανοικοδόμηση στο Αφγανιστάν ανέφερε ότι η Κίνα έχει αυξήσει δραματικά τα οικονομικά της συμφέροντα στο Αφγανιστάν ενθαρρύνοντας την ολοκλήρωση ενός δρόμου στο διάδρομο Wakhan που συνδέει τις δύο χώρες.

Επιπλέον, η Κίνα επιδιώκει τη δημιουργία σταθερότητας στο Αφγανιστάν και λόγω των περιφερειακών έργων υποδομής που κατασκευάζει στο γειτονικό Πακιστάν ως μέρος του “Δρόμου του Μεταξιού” (BRI).

Δείτε βίντεο

62 δισ. δολάρια στο Αφγανιστάν

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, η Κίνα προετοιμάζεται να καλύψει το “κενό” που αφήνει η αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν με επενδυτικό σχέδιο 62 δισ. δολαρίων για τον “Δρόμο του Μεταξιού (BRI).

Το Πεκίνο θέλει να εντάξει το Αφγανιστάν στο σχέδιο της για την επέκταση του “Δρόμου του Μεταξιού” ώστε να ενώσει απευθείας μέσω χερσαίου διαδρόμου το Αφγανιστάν με την Κίνα και το βορειοδυτικό Πακιστάν.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει κινεζικό εμπορικό προπύργιο στην Ασία.

Οι Ταλιμπάν βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο επέκτασης αξίας 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) ως μέρος του “Δρόμου του Μεταξιού” της Κίνας (BRI).

Το σχέδιο αυτό ξεκίνησε το 2013 από τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping και αναφέρεται ρητά στο κινεζικό σύνταγμα του 2017. Τιμολογείται από αξιωματούχους του Πεκίνου ως ένα παγκόσμιο ταμείο ανάπτυξης υποδομών που στοχεύει στην καλύτερη σύνδεση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Κίνα περίμενε με ανυπομονησία για να προχωρήσει σε συμφωνία με τις Αρχές στην Καμπούλ. Τώρα που οι Αμερικανοί έχουν φύγει και πέφτει και η δυτική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, είναι ελεύθεροι να το πράξουν.

Πισώπλατη μαχαιριά Toυρκίας στο ΝΑΤΟ: Οι Ταλιμπάν καλωσορίζουν τo Πεκίνο στο Αφγανιστάν – “Η Κίνα είναι φίλος μας”

Ένωση Αφγανιστάν-Κίνας-Πακιστάν

Το νέο σχέδιο δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας στο Αφγανιστάν, που έχει στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2049, αποτελείται από πολλά στοχευμένα έργα υποδομής. Το Πεκίνο προσφέρει κολοσσιαία δάνεια δημιουργώντας βάσεις σε περιοχές που εποπτεύονταν μέχρι τώρα από τη Δύση.

Ένα έργο που συζητείται είναι η κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου μεταξύ του Αφγανιστάν και της βορειοδυτικής πακιστανικής πόλης του Peshawar.

«Υπάρχει μια συζήτηση για έναν αυτοκινητόδρομο Πεσαβάρ-Καμπούλ μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και της Κίνας.

Η οδική σύνδεση της Καμπούλ με το Πεσαβάρ σημαίνει την επίσημη ένταξη του  Αφγανιστάν στο CPEC (Οικονομικός Διάδρομος Πακιστάν-Κίνας)» αναφέρουν κινεζικές πηγές.