13.8.21

Το τέλος του G3 - Στην τελική ευθεία για το νέο τυφέκιο του Ελληνικού Στρατού Του Χρήστου Μαζανίτη

Ένα βήμα πριν την αντικατάσταση του G3 στις Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκεται η ηγεσία. Πρόκειται για το νέο «Εθνικό Τυφέκιο» ​που θα συνοδεύει τον μαχητή των Ενόπλων Δυνάμεων για τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr αυτή τη στιγμή, έχοντας αξιολογήσει πάνω από 15 προτάσεις, φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε 5 από αυτές.

 Πρόκειται για δοκιμασμένες λύσεις, αξιόπιστες που ικανοποιούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. 
 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) έχουν συνταχθεί και για τις 5 αυτές περιπτώσεις λεπτομερείς φάκελοι, με πλήρες ιστορικό των υποψηφιοτήτων από τις δοκιμές και τις επί μέρους αξιολογήσεις.
 Και οι 5 επιλογές κρίνονται εξαιρετικές για τον αντικαταστάτη του G3 και απ’ ότι μαθαίνουμε το κύριο βάρος θα πέσει πλέον σε 2 τομείς. 
Ο ένας είναι ο βαθμός συνεργασίας από τη χώρα που θα επιλεγεί το νέο τυφέκιο και ο δεύτερος – και σπουδαιότερος – η άδεια παραγωγής του στην Ελλάδα.


Στο πλαίσιο αυτό, ίσως δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο η επιλογή του νέου τυφεκίου να έχει πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες και ίσως το δούμε να κάνει την επίσημη «πρώτη» του στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2022.

Σε ό,τι αφορά τα G3, όπως έχουμε ξαναγράψει στο enikos.gr, δεν μπορούν να αντικατασταθούν όλα με τη μία, αφού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός που είναι αχρησιμοποίητα, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι η αναβάθμιση μίας μεγάλης παρτίδας. Θα φέρει πτυσσόμενο κοντάκιο από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, βελτιωμένη λαβή, αορτήρα τριών σημείων και σιδηρόδρομο που θα δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό laser, διόπτρα και φακό. Η αναβάθμιση των G3 θα γίνει στην Ελλάδα.


https://www.enikos.gr/