6.8.21

Εύβοια: «Η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα - Καίγονται τα πάντα και δεν έχουν στείλει τίποτα» - Άφαντα τα εναέρια μέσα


 
Δραματικές ώρες στην Εύβοια, καθώς η φωτιά καίει τα πάντα στο διάβα της. Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Αγία Άννα.

Μετά τη μάχη που δόθηκε μέχρι τις 2:30 τα ξημερώματα στην Κεραμειά οι Αρχές πήραν την απόφαση να εκκενώσουν και το χωριό Στροφυλιά, ενώ όπως είναι γνωστό είχαν προγραμματίσει νωρίτερα την εκκένωση της Αγίας Άννας. Ενώ τα εναέρια μέσα είναι άφαντα γι' ακόμη μια μέρα! 

Η εκκένωση δια θαλάσσης στην Αγία Άννα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής 6/8 η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην περιοχή της Αγίας Άννας. Να σημειωθεί πως πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 5/8, πλωτά μέσα έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να παραλάβουν και τους τελευταίους κατοίκους που δεν επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους στον παραθαλάσσιο οικισμό.

Πρακτικά 210 κάτοικοι, ανάμεσα τους και υπερήλικοι μεταφέρθηκαν με δεκάδες βάρκες ιδιωτών και καΐκια που έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να τους περισυλλέξουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα είχαν απομακρυνθεί οι παραθεριστές αλλά και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και το κάμπινγκ ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται.
Δεν απέδωσαν οι προσπάθειες κατάσβεσης σε Αμέλαντες και Σκεπαστή

Λίγο μετά τις 10.00μ.μ. το βράδυ της 5/8 ο δήμαρχος Μαντουδίου Γεώργιος Τσαπουρνιώτης ανέφερε ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων σε Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη.

 

 

AD

Η δραματική έκκληση

«Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως, διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» ανέφερε ο κ.Τσαπουρνιώτης.

Μάλιστα ο Γ.Τσαπουρνιώτης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ έκανε νέα έκκληση για εναέρια μέσα, αλλιώς όπως είπε «η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα»

AD

Συγκλονίζει μαρτυρία κατοίκου

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, ο οποίος περιέγραψε εικόνα απόλυτης καταστροφής και έκανε και εκείνος έκκληση για τα εναέρια μέσα.

«Είναι πολύ κακή ημέρα. Η Κοτσικιά κάηκε ολοσχερώς. Φύγαμε τελευταία στιγμή μέσα από χωματόδρομο, που αυτή τη στιγμή είναι παρανάλωμα του πυρός. Έχουν καεί τα πάντα σε Κοτσικιά, Αχλάδι και Αγία Άννα. Όλα αυτά κάηκαν μέσα σε τρεις ώρες. Αυτή την στιγμή καίγονται δέκα σπίτια στην παραλία του Κοτσικιά καίγονται 10 σπίτια» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Μιχάλης.

«Δεν έχει πετάξει τίποτα και καίγονται τα πάντα. Δεν υπήρξε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. Η γραμμή που καίγεται ξεπερνά τα 40 χλμ. και δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. H φωτιά έχει περικυκλώσει την Κοτσικιά. Αυτή τη στιγμή είναι στη θάλασσα 150 άτομα και κολυμπάνε μέσα στο νερό. Καίγονται εκατοντάδες, χιλιάδες στρέμματα. Η άγρια ομορφιά της Βόρειας Εύβοιας τελείωσε αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δύο κύρια μέτωπα και δεκάδες άλλα διάσπαρτα από αναζωπυρώσεις

Στο δυτικό μέτωπο που είναι εκείνο το οποίο καίει παρθένο δάσος ανεξέλεγκτα οι αντιπυρικές ζώνες δεν μπόρεσαν να κάμψουν τις φλόγες και ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην εκκένωση της Κοκκινομηλιάς την ώρα που οι φλόγες είχαν μία απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το χωριό.
Ολοσχερή καταστροφή

Η φωτιά έχει φτάσει στη παραλία της Αγίας Άννας, στη παραλία Αχλαδίου και κινείται προς παραλία Κοτσικιά και παραλία Βασιλικών. Η φωτιά πέρασε μέσα από τη Κεράμεια το ίδιο και στη Παλιόβρυση, στην Αγία Άννα περιμετρικά του οικισμού, στο νεκροταφείο της Αγίας Άννας αλλά τώρα η μεγάλη καταστροφή είναι στις παραλίες.

Όπως είπε ο κ. Τσαπουρνιώτης η πυροσβεστική δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ούτε και τα μηχανήματα έργου ενώ έχει σχεδιαστεί με το πρώτο φως να πέσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να πέσουν στη μάχη της κατάσβεσης.

Στους 631 οι διασωθέντες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, από παραθαλάσσια χωριά

Μαίνεται η φωτιά στην Ευβοια ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΛΣ, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες έως και αυτήν τη στιγμή ξεκίνησε η απομάκρυνση δεκάδων πολιτών από άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το Λιμενικό, τουλάχιστον 50 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε πλωτά μέσα και θα μεταφερθούν και αυτά σε ασφαλή σημεία, ενώ διαρκείς είναι οι περιπολίες των σκαφών του ΛΣ στις παραλίες της Εύβοιας, αφού το πύρινο μέτωπο έχει καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση σε οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα πολίτες να προστρέχουν σε οργανωμένες και μη παραλίες, προκειμένου να σωθούν.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

https://www.pronews.gr/