18.8.21

“Μιλώντας με το διάβολο” στο Αφγανιστάν και τι αρνείται να καταλάβει η ελληνική κυβέρνηση-Κ.Αδάμ

 «Εσείς έχετε τα ρολόγια, εμείς τον χρόνο»*

Της Κύρας Αδάμ

Στις 8 Ιουλίου, σε συνέντευξη τύπου, ο Αμερικανός Πρόεδρος κ Μπάιντεν διαβεβαίωνε τους Αμερικανούς και την παγκόσμια κοινότητα ότι «..δεν υπάρχει περίπτωση να δείτε ανθρώπους να εκκενώνουν την πρεσβεία, ( στην Καμπούλ του Αφγανιστάν), από την ταράτσα. Δεν υπάρχει καμμία σύγκριση,(σσ με την επείγουσα εκκένωση με στρατιωτικά ελικόπτερα στη Σαϊγκόν τις τελευταίες ημέρες του πολέμου στο Βιετνάμ).

Στις 15 Αυγούστου όμως και ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρακολούθησε την ίδια ακριβώς επιχείρηση,  δίκην αμερικανικής ξεφτίλας, στην εκκένωση του κτηρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ. Ο Μπάιντεν, έτσι ,και μαζί του και οι ΗΠΑ, υφίστανται μια τρομακτική ταπείνωση στο γόητρο και την ισχύ της –πανίσχυρης (;)- αμερικανικής πολεμικής μηχανής, ύστερα από 20 χρόνια εισβολής, κατάληψης και «εκπαίδευσης» (;) των δημοκρατικών αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων των Αφγανών, εναντίον των Ταλιμπάν, τους οποίους η Ουάσιγκτων δεν κατόρθωσε ούτε να διαλύσει, ούτε να αφοπλίσει, απλώς τους είχε περιορίσει στα αδιαφανή σύνορα με το Πακιστάν.

Βεβαίως η σημερινή εκκένωση στην Καμπούλ δεν  συγκρίνεται με την αντίστοιχη στη Σαϊγκόν. Τότε ο μισός και πλέον πλανήτης χειροκροτούσε την επικράτηση των Βιετκόνγκ απέναντι στις ΗΠΑ.

Σήμερα ο πλανήτης είναι παγωμένος μπροστά στην απόλυτη επικράτηση των  Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν…

Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει πάνω από 88 δις. δολλάρια για να εκπαιδεύσουν και εξοπλίσουν τον αφγανικό στρατό και αστυνομία, ποσό που ισοδυναμεί με τα 2/3  βοήθειας προς τη χώρα αυτή από το 2002 μέχρι σήμερα, έτσι ώστε  η υπό αμερικανική εκπαίδευση και επιτήρηση αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας από τις 6000 το 2003 να φτάσουν τις 182.000 στρατιωτικές και 118.000 αστυνομικές δυνάμεις και πλέον τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου.

Η τρομαχτικά ταπεινωτική εξέλιξη των τελευταίων ημερών  αποδεικνύει ότι η Ουάσιγκτων έκανε κυριολεκτικά μια τρύπα στο νερό του Αφγανιστάν, με τις αμερικανο-εκπαιδευμένες δημοκρατικές δυνάμεις να παραδίδονται αμαχητί στους Ταλιμπάν , οι οποίοι όχι μόνον απέκτησαν, (σσ περισσότερο απ’ ότι είχαν), προηγμένο αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, χώρια το γεγονός ότι αμερικανικές υποδομές σε δρόμους και αρτηρίες στη χώρα επέτρεψαν στους Ταλιμπάν να  καταλάβουν εν ριπή οφθαλμού σχεδόν ολόκληρη τη χώρα..

Με την απόλυτη, εύκολη και απρόσκοπτη επικράτηση των Ταλιμπάν σε ολόκληρη τη χώρα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στη διεθνή κοινότητα βρίσκονται στη τραγελαφική θέση να πρέπει…να συνομιλούν, διαλέγονται και διαπραγματεύονται επισήμως τώρα με τις «δυνάμεις του διαβόλου», η εξαφάνιση των οποίων ήταν ο «ιερός στόχος «  του πολέμου 20 χρόνια πριν.

Ενδεικτικό της κωμικοτραγικής κατάστασης είναι η επίσημη ανακοίνωση του Στεητ Ντιπάρτμεντ στις 15 Αυγούστου , στην οποία οι ΗΠΑ, συνοδεία 65 κατονομαζόμενων χωρών , μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα υπενθυμίζουν σε «…αυτούς που βρίσκονται σε θέση ισχύος και τις αρχές σ όλο το Αφγανιστάν , ( με δυο λόγια τους Ταλιμπάν), ότι φέρουν την ευθύνη και την υπευθυνότητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας» και τους καλούν  (σσ τους Ταλιμπάν) «…να προχωρήσουν σε άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης..»

Από την πλευρά του , ο αποδυναμωμένος και ζαλισμένος από τις εξελίξεις γ. γραμματέας του ΟΗΕ απλώς κάλεσε τους Ταλιμπάν να συμμετάσχουν στον σχηματισμό κυβέρνησης  με έμφαση στην προστασία γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με άλλα λόγια, ενώ πριν λίγα μόλις χρόνια η Ουάσιγκτων του Ομπάμα αλλά και ο ΟΗΕ κατηγορούσαν και αναθεμάτιζαν τους Ταλιμπάν ως διαβόλους και τρομοκράτες, η τωρινή Ουάσιγκτων , ο ΟΗΕ και η δυτική διεθνής κοινότητα συνδιαλέγεται με σεβασμό με τους Ταλιμπάν και πόρρω απέχει η στιγμή που όλοι αυτοί οι πρώην διάβολοι και τρομοκράτες θα προσφωνούνται ως κύριοι και εξοχότητες.  Ας μην λησμονηθεί βεβαίως ότι η διεθνής  «νομιμοποίηση» των Ταλιμπάν ξεκίνησε από τον Τραμπ, ο οποίος διαφήμιζε τη «συμφωνία» που είχε κλείσει με του Ταλιμπάν για την αναίμακτη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Η διεθνής εδραίωση και αποδοχή των Ταλιμπάν γίνεται ήδη με τη σιωπηλή συνδρομή της Ρωσίας και της Κίνας που δεν κουνήθηκαν από την Καμπούλ και φυσικά της Τουρκίας, που ως εν δυνάμει επιτόπου διάδοχος των ΗΠΑ στην Καμπούλ έχει  διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους με τους Ταλιμπάν.

Η πρώην ωραία και νυν γερασμένη και αποστεωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται βαθύτατα να κατανοήσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικώς τον τεράστιο εν δυνάμει κίνδυνο που αντιμετωπίζει από ένα κύμα Αφγανών προσφύγων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, Γερμανία ,Αυστρία, Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ελλάδα, λες και ζουν σε άλλο πλανήτη, με επιστολή τους στην Κομισιόν την κάλεσαν …να μην διανοηθεί να σταματήσει τους αποφασισμένους επαναπατρισμούς  Αφγανών που δεν πήραν άσυλο στις χώρες τους. Η Κομισιόν κατάπιε τη γλώσσα της, αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνονται και να τρέμουν ένα νέο και μεγάλο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν στα «προστατευμένα εδάφη» τους. Και τούτο διότι:

ΟΙ Ταλιμπάν δεν έχουν κανένα λόγο να μην «ξεφορτώσουν» από τη χώρα τους εκατομμύρια Αφγανών που θέλουν να δραπετεύσουν από τη χώρα τους. Με σχεδόν βέβαιη την άρνηση του Πακιστάν για πολλούς λόγους να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες,  εχθρικούς προς τους Ταλιμπάν, η επόμενη διέξοδος των προσφύγων είναι τα σύνορα με το Ιράν. Αλλά το Ιράν έχει ήδη υποθάλψει πάνω από τρία εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες σύμφωνα με τα επίσημα διεθνή στοιχεία. Όπως είναι ευνόητο, η Τεχεράνη, για να δεχθεί να σταματήσει στα εδάφη της  ένα ακόμα προσφυγικό κύμα , θα ζητήσει βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα και πιο συγκεκριμένα από την ΕΕ , η οποία- πιστή θεραπαινίδα της Ουάσιγκτων- έχει κόψει τον πύρο και έχει επιβάλει βαριές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης , εχθρού των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή. Πως θα αντιδράσει η ΕΕ σ αυτή τη διπλή πρόκληση;

 Ο δραματικός προσφυγικός δρόμος οδηγεί από το Ιράν στην Τουρκία, η οποία έχει ήδη απορροφήσει τρία εκατ. Σύριους πρόσφυγες, στέλνοντας όλους τους άλλους στην Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Ερντογάν να ανοίξει μέτωπο με τους Ταλιμπάν, ενώ στον αντίποδα, της είναι πολύ εύκολο  και ευχάριστο να ζητήσει ό,τι αντάλλαγμα σκαρφιστεί από την έντρομη ΕΕ και το Βερολίνο για να «σταματήσει» τις αφγανικές προσφυγικές ροές, προς την Ευρώπη κι να τις ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν προς την Ελλάδα. Η οποία, από το 2015 εξακολουθεί –και με απόλυτη εθνική ευθύνη- να παραμένει παντελώς ακάλυπτη από τους εταίρους στα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα που δέχεται κατά ριπάς.

Και όχι μόνον αυτό.  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λες και απευθύνεται στους υπηκόους της στη Σελήνη, μόλις προχθές  διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες , με την γελοιωδώς πομπώδη δήλωση του αρμοδίου υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη ότι «Η Ελλάδα, σήμερα, δεν βιώνει πλέον μεταναστευτική κρίση»!!!  διότι, λέει, πονηρά ότι «μειώθηκε ο αριθμός των διαμενόντων στα νησιά», (σσ βεβαίως διότι τους στέλνει στην ενδοχώρα). 

Η κυβέρνηση, παραπαίουσα και παραζαλισμένη από τις πολλαπλές αστοχίες της στη διαχείριση  των κρίσεων δεν θέλει να καταλάβει -ούτε να προετοιμαστεί-για τη νέα μεγάλη προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση προ των πυλών της.

*Η φράση αποδίδεται σε αξιωματούχο Ταλιμπάν, όπως καταγράφηκε επωνύμως από Βρετανό αξιωματούχο σε άρθρο του στο POLITICO

https://www.militaire.gr/